Dünya

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, yarın Türkiye'ye geliyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen şubat ayında 11 yıl sonra ilk kez Kahire'ye gitmişti; Mısır Cumhurbaşkanı Sisi'nin geçen nisan ayında Türkiye'ye iade-i ziyarette bulunacağı ifade edilmişti ancak ziyaret gerçekleşmemişti

03 Eylül 2024 19:06

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın davetine icabetle, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi yarın Türkiye'ye resmi ziyarette bulunacak.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, ziyaret kapsamında, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 14 Şubat 2024'te Kahire'ye gerçekleştirdiği ziyarette imzalanan Ortak Bildiri uyarınca yeniden yapılandırılan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'nin ilk toplantısı, iki ülke Cumhurbaşkanlarının riyasetlerinde gerçekleştirilecek.

Konsey toplantısında, Türkiye-Mısır ilişkileri tüm yönleriyle gözden geçirilecek, ikili işbirliğinin daha da geliştirilmesine yönelik gelecek dönemde atılabilecek müşterek adımlar ele alınacak.

Görüşmelerde ikili ilişkilerin yanı sıra Gazze ve Filistin topraklarında yaşanan İsrail saldırıları başta olmak üzere, güncel bölgesel ve küresel meselelere ilişkin fikir teatisinde bulunulacak.

Toplantı kapsamında, ilişkilerin ahdi zeminini güçlendirmeye yönelik bazı belgelerin imzalanması da gündemde bulunuyor. (AA)

Ankara-Kahire hattında yeni perde | Mısır Cumhurbaşkanı Sisi'nin 4 Eylül'de Türkiye'ye gelmesi bekleniyor; gündemde ne var?

Erdoğan, şubat ayında Kahire'ye gitmişti

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2012'den bu yana ilk kez şubat ayında Kahire'ye gitmiş ve ziyaret esnasında iki ülke arasındaki ilişkiler "stratejik iş birliği" düzeyine yükseltilmişti. Erdoğan'ın ziyareti sırasında Sisi'nin nisan ayında Türkiye'ye geleceği söylenmişti. Erdoğan da "Değerli kardeşimi konsey toplantımızı gerçekleştirmek üzere ilk fırsatta Ankara'ya beklediğimi söyledim. Bu ziyaret inanıyorum ki ilişkilerimizde yeni bir dönüm noktası olacaktır" demişti. 

TIKLAYIN | Erdoğan 11 yıl sonra, 'Asla barışmam' ve 'katil’ dediği Sisi’nin başkentine gidiyor; 10 soruda Türkiye-Mısır ilişkilerinin dünü ve bugünü

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 14 Şubat'ta 11 yıl sonra ilk kez Kahire'ye gitmişti

Hem Sisi hem de Erdoğan, şubat ayındaki Kahire ziyaretini "yeni dönemin başlangıcı" olarak nitelendirmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Müslüman Kardeşler liderliğindeki hükûmetin 2013 yılında devrilmesinin ardından Sisi'yi sık sık "acımasız bir katil" olarak nitelendirmişti. 

TIKLAYIN | Krizden normalleşmeye en büyük adım: Erdoğan'ı Kahire'de havalimanında Mısır Cumhurbaşkanı Sisi karşıladı, İttihadiye Sarayı'nda resmî tören düzenlendi

 

 

 

 

"
"