Gündem

Milliyet yazarı: Bir yandan savunma sanayiyle övünüp diğer yandan 750 TL vermemek için kredi kartının limitini düşürmek anlaşılır bir durum değil

"100 ile 250 bin lira arası limitten 750’şer lira, 250 ile 500 arası limiti olanlardan bin 500 lira, 500 bin ile bir milyon lira arası limiti olanlardan 3 bin lira kesilirse konu emin olun daha az tartışılır. Yükü, sahip olunanlara göre dağıtmak, adalet duygusunu pekiştirir ve sorunu daha kolay aşmayı sağlar"

16 Ekim 2024 12:51

T24 Haber Merkezi

Milliyet yazarı Özay Şendir, AKP'nin savunma sanayi katılım payı adı altında kredi kartı limiti 100 TL ve üzerinde olan vatandaşlardan her yıl 750 TL alınmasına yönelik hazırladığı kanun teklifini köşesine taşıdı. Şendir, gelen tepkilerin ardından 2025'e ertelenen kanun teklifine ilişkin olarak, "Buradan elde edilecek gelir 1,5 milyar dolar olacaktı. Başımıza bela edilmiş 3 global terör örgütüyle mücadele eden bir ülkede güven içerisinde yaşamanın bedeli olarak düşünmemiz gereken bir bedeldi bu. Bir yandan savunma sanayiyle övünüp diğer yandan kredi kartının limitini düşürüp, bununla övünmek anlaşılır bir durum değil. Tıpkı bu rakamı tartışanları vatan haini ilan etmek gibi bir durum bu da..." dedi.

"2025’e ertelenen yasada doğruyu yapmak ve kredi kartlarından limitlere göre artan bir bedel tahsil etmek gerek. 100 ile 250 bin lira arası limitten 750’şer lira, 250 ile 500 arası limiti olanlardan bin 500 lira, 500 bin ile bir milyon lira arası limiti olanlardan 3 bin lira kesilirse konu emin olun daha az tartışılır." diyen Şendir'in köşe yazısının ilgili bölümü şöyle:

"5.nesil savaş uçağı olarak F-35 projesi 2001 yılında başladığı zaman 233 milyar dolarlık bir bütçesi vardı. Bugün ulaşılan rakam 438 milyar doları buldu. Bu rakamın içerisinde 14 geliştirme jeti ve 2 bin 456 uçağın ABD Ordusu’na teslimi var.

Yerli ve milli 5. nesil savaş uçağımız Kaan ile gurur duyuyoruz ya, havada uçan ilk Kaan’ın dışında şu an üretim hattında olan 2 Kaan daha var.

Her Kaan biraz daha gelişecek ve zorlu yüzlerce test bu deneme uçaklarında yapılacak.

Bir savaş uçağını geliştirmek bile aslında son derece pahalı bir iş.  Altay tankıyla ilgili gelişmeleri takip ediyor musunuz?

Almanya, Leopard 2, Fransa da, Leclerc tanklarının yerini alacak ve 2040 yılında piyasaya çıkacak yeni tank için ortaklık anlaşması imzaladılar, bu sayede on milyarlarca Euro tutacak araştırma-geliştirme maliyetini bölüşmüş olacaklar.

Mesela İsrail’in Demir Kubbesi’ni konuşurken yerlisi ve daha iyisi olacak diye övündüğümüz Çelik Kubbe Hava Savunma Sistemi var.

Ertelenen ve kredi kartlarından alınacak 750’şer liralardan elde edilecek gelir 1,5 milyar dolar olacaktı.

Harcamak zorunda olduğumuza bakınca devede kulak misali bir rakam bu. Türkiye gibi önemli bir coğrafyada, başımıza bela edilmiş 3 global terör örgütüyle mücadele eden bir ülkede güven içerisinde yaşamanın bedeli olarak düşünmemiz gereken bir bedeldi bu.

Bir yandan savunma sanayiiyle övünüp diğer yandan kredi kartının limitini düşürüp, bununla övünmek anlaşılır bir durum değil. Tıpkı bu rakamı tartışanları vatan haini ilan etmek gibi bir durum bu da...

2025’e ertelenen yasada doğruyu yapmak ve kredi kartlarından limitlere göre artan bir bedel tahsil etmek gerek.

100 ile 250 bin lira arası limitten 750’şer lira, 250 ile 500 arası limiti olanlardan bin 500 lira, 500 bin ile bir milyon lira arası limiti olanlardan 3 bin lira kesilirse konu emin olun daha az tartışılır.

Yükü, sahip olunanlara göre dağıtmak, adalet duygusunu pekiştirir ve sorunu daha kolay aşmayı sağlar."

TIKLAYIN | AKP'nin yeni vergi paketinden çıkmıştı; kredi kartlarından toplanacak miktar 1 milyar 355 milyon dolar

TIKLAYIN | Savunma sanayii için ek kaynak: Kredi kartlarından, tapulardan, araç tescillerinden ücret alınacak!

TIKLAYIN | Cevdet Yılmaz'dan "savunma sanayii katkı payı" açıklaması: Tek bir kuruş bile bütçeye gitmeyecek

TIKLAYIN | AKP'nin yeni vergi paketi: Kredi kartlarına savunma sanayi katılma payı, araç satışlarında tescil ücreti, gayrimenkul alım-satımında katılma payı...

TIKLAYIN | 5 bin TL üzeri drone ve kol saatleri ÖTV kapsamına alınacak

Daron Acemoğlu'nun T24 konuşmaları: Demokrasilerin yeni tehdidi seçilmiş liderlerin muhalefet liderlerini hapse atmaları

Günün öne çıkan haberleri...

TIKLAYIN - Erdoğan talimat verdi: Kredi kartından da kesinti yapılacak Savunma Sanayi Fonu görüşmeleri ertelendi

TIKLAYIN - Mehmet Y. Yılmaz yazdı: Erdoğan’dan yılın ilk dersi

TIKLAYIN - AKP'li Tayyar'dan Destici'ye: Bu kararla Cumhurbaşkanımız da vatan haini, Yunan, Ermeni mi oldu?

TIKLAYIN - A,B,C,D,E sınıfı ehliyeti olan herkesi ilgilendiren yeni düzenleme yolda!

TIKLAYIN - Lise öğretmeninden Tekel Bayileri Platform Başkanı'na ölüm tehdidi

TIKLAYIN - Kulis: Köfteci Yusuf olayı, Tarım Bakanı'nı koltuğundan edebilir, Berat Albayrak geri dönebilir

 

"
"