Gündem

Metro İstanbul, 400 kız öğrenciye ücretsiz teknik sertifika programı sunacak

05 Ağustos 2024 18:03

İstanbul Büyükşehir Belediyesi(İBB), iştiraklerinden Metro İstanbul, Beykoz Üniversitesi iş birliği ile Kent İçi Raylı Ulaşım Sistemlerinde “İnsan Sermayesinin Geliştirilmesi Projesi” kapsamında meslek liselerinin 3. ve 4. sınıflarında okuyan 400 kız öğrencinin yararlanabileceği ücretsiz bir sertifika programı başlatıldığını duyurdu.

İBB İştirakler Koordinatörlüğünden yapılan açıklamada Metro İstanbul'un, kadınların toplumsal hayatın her alanında eşit ve adil temsili hedefi doğrultusunda; raylı sistemler sektörünün farklı teknik alanlarındaki kariyer fırsatlarını yakından tanıması ve deneyimlemesi amacıyla önemli bir adım attığı ifade edildi.

Meslek liselerin 3. ve 4. sınıflarında okuyan kız öğrenciler yararlanabilecek

Yapılan yazılı açıklamada, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) iş birliği ile; Metro İstanbul ve Beykoz Üniversitesi tarafından Kent İçi Raylı Ulaşım Sistemlerinde İnsan Sermayesinin Geliştirilmesi Projesi kapsamında hazırlanan ücretsiz sertifika programından meslek liselerinin 3. ve 4. sınıflarında okuyan kız öğrenciler yararlanabileceği belirtildi.

"Teknik eğitim alanında kız öğrenci sayısını yükseltmeyi hedefleniyor"

Açıklamada ifadelerine yer verilen Metro İstanbul Genel Müdürü Dr. Özgür Soy, raylı sistemlerin dünyada erkek egemen bir sektör olduğunu vurgulayarak, 2019 yılında toplumsal cinsiyet eşitliği için başlattıkları dönüşüm hareketini hatırlattı. 2021'deki projelerinin EBRD tarafından en iyi projelerden biri seçildiğini belirten Soy, bu yıl EBRD iş birliğiyle yeni bir projeye başladıklarını ifade etti. 2019’da teknik bakım alanında kadın çalışan bulunmazken, bugün 10 kadın çalışanının bulunduğunu ve ilk kadın mühendislerinin teknik şef olarak atandığını söyledi. İstanbul'daki tek raylı sistemler üniversitesi olan Beykoz Üniversitesi ile iş birliği yaparak, 400 kız öğrenciye YÖK ve e-devlet onaylı ücretsiz sertifika programı sunacaklarını açıkladı. Bu programla, teknik alanlarda kadın istihdamını artırmayı ve teknik eğitim alanında kız öğrenci sayısını yükseltmeyi hedeflediklerini belirtti.

Eğitimler 6 gün sürecek

Açıklamada, Sertifika programıToplam 6 gün sürecek programda 3 gün teorik, 2 gün uygulamalı atölye eğitimleri alacak öğrenciler, son gün girdikleri sınavın ardından ulusal geçerliliği olan e-devlet onaylı sertifika sahibi olacakları belirtildi. 

Sertifika programı kapsamında verilecek eğitim modülleri ise şöyle:

Kent İçi Raylı Sistem Teknolojileri
Güç Aktarımı Sistemleri
Sinyalizasyon ve Haberleşme Sistemleri
Metro ve Tramvay Araç Sistemleri
Demiryolu Alt ve Üst Yapı Sistemleri
Sürdürülebilir Ulaşım Sistemleri
Entegre Yönetim Sistemi
İletişim Becerileri
Özgeçmiş Hazırlama ve Mülakat Teknikleri
Uygulama Atölyeler
 

 

"
"