Dünya

Meta, Rus devlet medya kuruluşlarını "dış müdahale faaliyetleri" nedeniyle yasakladı

Yasak, dünyanın en büyük sosyal medya şirketinin Rus devlet medyasına karşı eylemlerinde keskin bir tırmanışa işaret ediyor

17 Eylül 2024 08:37

T24 Dış Haberler

Facebook'un sahibi Meta; RT, Rossiya Segodnya ve diğer Rus devlet medya ağlarını, platformda tespit edilmekten kaçıp etki operasyonları yürütmek için aldatıcı taktikler kullandıkları iddiasıyla yasakladığını duyurdu.

Meta'nın pazartesi günü yaptığı açıklamada, “Dikkatli bir değerlendirmenin ardından, Rus devlet medya kuruluşlarına karşı devam eden yaptırımlarımızı genişlettik. Rossiya Segodnya, RT ve diğer ilgili kuruluşlar artık dış müdahale faaliyetleri nedeniyle uygulamalarımızdan küresel olarak yasaklanmıştır” denildi.

Yasak, dünyanın en büyük sosyal medya şirketinin Rus devlet medyasına karşı eylemlerinde keskin bir tırmanışa işaret ediyor; zira yıllarca bu kuruluşların reklam yayınlamasını engellemek ve yayınlarının erişimini azaltmak gibi daha sınırlı adımlar attı.

Bu adım, ABD'nin bu ayın başlarında iki RT çalışanına, 2024 seçimlerini etkilemek için çevrimiçi içerik üretmek üzere bir ABD şirketini işe alma planı yaptıkları gerekçesiyle para aklama suçlamasında bulunmasının ardından geldi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, eski adıyla Russia Today olarak bilinen Rus devlet destekli medya şirketinin çalışanlarından elde edilen yeni bilgilerin şirketin “Rusya'nın istihbarat aygıtının fiili bir kolu gibi çalıştığını” göstermesinin ardından bu şirkete yönelik yeni yaptırımları açıkladı. Blinken, “Bugün, Rusya'nın dünya çapında benzer taktikleri nasıl uyguladığını ortaya koyuyoruz” dedi. 

Blinken, Rus hükümetinin 2023 yılında RT'de “siber operasyonel yeteneklere ve Rus istihbaratıyla bağlantılara” sahip yeni bir birim kurduğunu ve bu birimin amacının bilgi operasyonları, gizli nüfuz ve askeri tedarik yoluyla Rus etkisini dünyanın dört bir yanındaki ülkelere yaymak olduğunu iddia etti.

Annesi ve babası Can Atalay'ın "suçlarını" anlatıyor

"
"