Ekonomi

Merkez Bankası, bugün faiz kararını duyuracak: Tahminler nasıl şekilleniyor?

19 Eylül 2024 06:38

T24 Ekonomi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Para Politikası Kurulu (PPK) faiz kararını bugün açıklayacak. Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan liderliğinde gerçekleşecek toplantı, saat 14.00’te başlayacak.

Banka, son beş aydır politika faizini yüzde 50 seviyesinde koruyor.

Reuters

Reuters'ın anketine göre, ekonomistlerin çoğu, Merkez Bankası'nın Kasım ayına kadar faiz oranlarını sabit tutmasını bekliyor. Ancak ankete katılan bazı ekonomistler, ilk faiz indiriminin ekim ayında gerçekleşeceğini öngörüyor. Dört ekonomist ise bu indirimin kasımda, üçü aralıkta ve ikisi de yeni yılın ilk çeyreğinde başlayacağını tahmin ediyor.

Bloomberg HT

Bloomberg HT'nin anketine katılan piyasa katılımcıları ise eylül toplantısında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) politika faizini yüzde 50'de sabit bırakmasını bekliyor. 24 kurumun katıldığı ankette katılımcılar 19 Eylül’de gerçekleşecek toplantıda TCMB'nin politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit tutacağını öngördü. Ankette 2024 yılının sonunda politika faizi için katılımcıların tahmini yüzde 47,5 seviyesi oldu. 2024 yıl sonu faiz tahminlerinde en yüksek beklenti yüzde 50 seviyesinde, en düşük beklenti yüzde 45 seviyesinde kaydedildi.

Anadolu Ajansı

AA Finans'ın TCMB'nin 19 Eylül Perşembe günü yapılacak Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına yönelik beklenti anketi, 15 ekonomistin katılımıyla sonuçlandı. Ekonomistlerin politika faizindeki değişikliğe ilişkin beklentilerinin medyan değeri, faizin yüzde 50'de sabit bırakılması yönünde oldu. Anket sonuçlarına göre, ekonomistlerin tamamı politika faizinin yüzde 50'de sabit bırakılacağını öngörüyor.

Foreks

Foreks Haber anketine katılan 25 ekonomistin de tamamı faizin sabit bırakılacağı beklentisini dile getirdi. Ankette, 2024 yıl sonuna ilişkin görüş veren 22 ekonomistin medyan faiz tahmini yüzde 47,00 oldu. Yıl sonu faiz tahminlerinde maksimum beklenti yüzde 50,00, minimum beklenti ise yüzde 45,00 seviyesinde gerçekleşti. Geçtiğimiz ayki ankette yıl sonu beklentisi yüzde 46,25, tahmin aralığı ise yüzde 50,00 ve yüzde 45,00 bandında oluşmuştu.


Şans Eseri: Üvey kızı ile evlenen Woody Allen’ın filmlerini sanatçıdan bağımsız izleyebilir miyiz?

 

"
"