EURO 2024

Merih Demiral'a "bozkurt" işareti nedeniyle UEFA'dan iki maç ceza; CAS yolu kapalı

Demiral'ın attığı gol sonrası bozkurt işareti yapması ise büyük ses getirdi

05 Temmuz 2024 13:36

UEFA Disiplin Kurulu, EURO 2024'ün son 16 turunda oynanan Avusturya maçındaki bozkurt hareketi nedeniyle milli futbolcu Melih Demiral'a 2 maç ceza verdi. Demiral'a verilen ceza, 3 maç men cezasından düşük olduğu için kararın Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi'ne (CAS) taşınamadığı belirtildi. 
 
UEFA, EURO 2024 Son 16 Turu’nda Türkiye’nin Avusturya ile karşı karşıya geldiği karşılaşmada, Ay-yıldızlılara galibiyeti getiren golleri kaydeden Merih Demiral hakkında soruşturma başlatmıştı

UEFA Disiplin Kurulu, Demiral’a 2 karşılaşmadan men edilmesine hükmetti. UEFA Disiplin Kurulu’ndan yapılan yazılı açıklamada, Merih Demiral'a yöneltilen suçlamalara ve cezaya ilişkin şu ifadelere yer verildi:

"Genel davranış ilkeleri, Madde 11(1), temel terbiye kurallarının ihlali, DR'nin 11(2)(b) maddesi, bir spor etkinliğinin spor dışı nitelikteki gösteriler için kullanılması, Madde 11(2)(c), futbol sporunu itibarsızlaştırmak, Madde 11(2)(d). Türkiye Futbol Federasyonu oyuncusu Merih Demiral'ın, genel davranış ilkelerine uymaması, temel terbiye kurallarını ihlal etmesi, spor etkinliklerini sportif olmayan gösteriler için kullanması ve futbol sporunu itibarsızlaştırması nedeniyle, aksi takdirde oynama hakkı bulunan toplam iki (2) UEFA temsili takım müsabakası maçından men edilmesine karar verildi."

Türkiye Futbol Federasyonu ve Merih Demiral, Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi'ne (CAS'a) gidecek.

Bundan sonra ne olacak?

Merih, 6 Temmuz Cumartesi saat 22.00'de oynanacak EURO 2024 çeyrek finalinde Hollanda ile oynanacak karşılaşmada forma giyemeyecek.

Milli Takım'ın yarı finale yükselmesi halinde Merih'ten yine kadroda yer alamayacak.

CAS yolu kapalı 

NTV'de yer alan habere göre, Demiral'a verilen ceza 3 maçtan daha az olduğu için kararın Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi'ne (CAS) taşınamadığı öğrenildi.

Bu durumda, Demiral'ın cezası onanmış gibi gözüktüğü belirtiliyor.

UEFA İcra Kurulu Üyesi Servet Yardımcı ise, UEFA'nın Merih Demiral'a verdiği 2 maç cezanın, futbolun bağımsızlığına müdahale olduğunu söyledi.

T24 yazarı Şirin: Demiral'a verilen ceza "ırkçılık" değil, "futbol sporunun itibarını zedelediği" gerekçesiyle verilmiştir

T24 yazarı Doç. Dr. Tolga Şirin, Demiral'a verilen cezanın "ırkçılık" veya "ayrımcılık" gibi nedenlerle değil, "genel davranış ilkelerine uymadığı", "temel nezaket kurallarını ihlal ettiği" için verildiğini yazdı.

 Başka futbolculara, benzer davranışlarından ötürü ceza verilmediği düşünülüyorsa bu iddianın yargısallaştırılması gerektiğini kaydeden Şirin'in sosyal medya paylaşımının tamamı şöyle: 

"Merih Demiral hakkındaki iki maçlık UEFA müsabakalarından men cezası, "ırkçılık" veya "ayrımcılık" gibi nedenlerle (md. 14) değil, genel davranış ilkelerine uymadığı, temel nezaket kurallarını ihlal ettiği, spor etkinliklerini sportif olmayan nitelikteki gösteriler için kullandığı ve futbol sporunun itibarı zedelediği (md. 11/1 ve 11/2/b, c, d) gerekçeleriyle verilmiş bulunuyor.

Bu karara karşı hukuk yollarını (özgün nitelik taşıyan CAS ve İsviçre Federal Mahkemesi yolları) tükettikten sonra ifade özgürlüğü ihlali iddiasıyla İnsan Hakları Avrupa Mahkemesine başvuru yapılması mümkün.

İhlal çıkma olasılığı düşük ama yine de mümkün.

Bu konudaki usuli ilkeler için Platini v İsviçre (526/18, 11/02/2020, §§36-38) kararına bakılabilir.

Not: Turnuvadaki başka futbolculara benzer davranışları için ceza verilmemişken Demiral'a ceza verildiği düşünülüyorsa, bu iddia da kanıtlarıyla birlikte yargısallaştırılabilir. Yargısal yollara başvurmaksızın ileri sürülen bu türden iddialar spekülatif kalacaktır."

Ne olmuştu? 

Türkiye'nin Avusturya'yı 2-1 yenerek çeyrek finale çıktığı maçta golleri atan Merih Demiral, tribünlere "bozkurt" işareti yaptı. Demiral'a Avrupa'da da adı şiddet ve aşırı milliyetçilikle anıldığı için yasaklanması tartışılan Ülkü Ocakları'nın sembolünü kullanması nedeniyle tepkiler geldi.

Demiral, "Türklükle alakalı. Türkiye'de hepimiz Türk'üz, Türk olmaktan da gurur duyuyorum" diyerek kendini savundu. UEFA, Demiral hakkında soruşturma açtı.

Dışişleri Bakanlığı UEFA'nın soruşturmasının kabul edilemez olduğunu ve Alman makamlarının Demiral'a yaklaşımının "yabancı düşmanlığı içerdiğini" açıklamıştı. 

Merih Demiral’ın “bozkurt” sembolüyle ilgili Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser, “Türk aşırı sağcıların işaretlerinin bizim stadyumlarımızda yeri yok. Avrupa Futbol Şampiyonasını ırkçılık için bir platform olarak kullanmak kabul edilemez. UEFA'nın olayı araştırmasını ve yaptırımları değerlendirmesini bekliyoruz” demişti.

Bakan Faeser, ayrıca Almanya istihbaratının Almanya’daki Ülkücü Hareket ile ilgili analizini de paylaşarak, “Güvenlik birimlerimiz Almanya'daki Türk aşırı sağcıları yakından takip ediyor. 'Bozkurtlar' Anayasayı Koruma Teşkilatı tarafından izleniyor” ifadelerini kullanmıştı.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı Faeser’ın sözlerinin ardından harekete geçti ve Almanya’nın Ankara Büyükelçisi’ni bakanlığa çağırdı. Bakanlık açıklamasında, ''(Bozkurt) işareti Almanya’da yasaklı bir simge değilken, Sayın Demiral’a Alman makamları tarafından gösterilen tepkilerin bizatihi kendisinin yabancı düşmanlığı içerdiği değerlendirilmektedir” denildi.

Almanya Dışişleri Bakanlığı da karşılık olarak Türkiye’nin Berlin Büyükelçisini bakanlığa çağırdı.

TIKLAYIN - TFF, Merih Demiral için UEFA'ya savunmasını sundu

TIKLAYIN - MHP'den Merih Demiral'ın disipline sevk edilmesine tepki: UEFA, açıkça nefret suçunu işlemiş ve Türk milletine yönelik saygısızca tutum takınmıştır

TIKLAYIN - Avusturya maçında gollerin sahibi Merih Demiral'den "bozkurtlu" sevinç

TIKLAYIN - UEFA, Merih Demiral hakkında soruşturma başlattı

TIKLAYIN - Merih Demiral'dan "Bozkurt" işareti açıklaması: Herhangi bir mesaj yok

TIKLAYIN | TFF'den Merih Demiral açıklaması!