Dünya

Memelilerin anüslerinden nefes alabildiklerini keşfeden ekibe "Nobel" Ödülü verildi

15 Eylül 2024 08:50

T24 Dış Haberler

Bir grup araştırmacı, 2024 "Ig Nobel" fizyoloji ödülünü alırken, birçok memelinin anüs yoluyla nefes alabildiğini ortaya koyan çalışmalarını tanıttı.

Orjinal Nobel Ödülleri ile hiçbir bağlantısı olmayan ödüller, "sıra dışı olanı kutlamayı, hayal gücünü onurlandırmayı ve insanların önce güldürüp sonra düşündürmesini" sağlayarak "insanların bilime, tıbba ve teknolojiye olan ilgisini teşvik etmeyi" amaçlıyor. 

IG NOBEL ÖDÜLLERİ NEDİR?

Ig Nobel Ödülü, Harvard Üniversitesi tarafından Nobel'in bir parodisi olarak, bilimsel araştırmalardaki 10 sıra dışı veya önemsiz başarıyı kutlamak için 1991'den beri her yıl verilen hicivsel bir ödüldür. Amacı "önce insanları güldüren, sonra da düşündüren başarıları onurlandırmaktır."  

Memelilerin anüslerinden nefes alabildiğini keşfeden ve ödül alan Ryo Okabe ve Takanori Takebe liderliğindeki bir Japon araştırma ekibi, konuşmalarında buluşlarının nefes almakta zorlanan ve nefes alım kaynakları azalan kritik hastalara oksijen ulaştırmanın potansiyel olarak alternatif bir yolu olabileceğini söyledi.

Avrupa çapında bir araştırma ekibi ise, bir madeni paranın havaya atıldığında genellikle başladığı tarafa düşme eğiliminde olduğunu göstermek için 350 bin 757 deney gerçekleştirdi ve yazı/tura ihtimalinin eşit olmadığını ortaya çıkararak olasılık ödülüne layık görüldü.

 

Annesi ve babası Can Atalay'ın "suçlarını" anlatıyor

 

"
"