Politika

Meclis'te yeni dönem | Erdoğan: İsrail'in bir sonraki hedefi Türkiye; karşımızda devlet değil, katil sürüsü var

01 Ekim 2024 15:09

T24 Ankara

Meclis'te yeni dönem başladı. Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan Genel Kurul'da milletvekillerine yaptığı konuşmasında "yeni Anayasa" mesajı vererek; "Bir nevi yamalı bohçaya dönen 82 Anayasa'sının miladi dolmuştur" dedi. İsrail'in Lübnan ve Gazze'ye gerçekleştirdiği saldırıları sert bir dille eleştiren Erdoğan, "İsrail'in bir sonraki hedefi Türkiye. Israrlı terör, saldırganlık hemen yanıbaşımızda. Karşımızda bir devlet değil, katil sürüsü var" şeklinde konuştu. 

TBMM'de 28. Dönem 3. Yasama Yılı başladı. Yeni yasama yılının ilk TBMM Genel Kurulu Toplantısı'na Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan da katıldı. Erdoğan, Meclis'e gelişinde TBMM Başkanvekili Celal Adan tarafından resmi törenle karşılandı.TBMM Başkanı Kurtulmuş, Cumhurbaşkanlığı Onur Kıtası'nı selamlayan Erdoğan'ı Şeref Kapısı önünde karşıladı.

Mustafa Kemal Atatürk'ü anarak konuşmasına başlayan Erdoğan, Genel Kurul'da yaptığı konuşmada "yeni Anayasa" tartışmalarına ilişkin olarak her fikre açık olduklarını ifade ederek şunları söyledi:

"Bölge ülkeleri ile kıyaslandığında parlamento tecrübemiz oldukça erken başlamıştır. Kurtuluş Savaşımız sırasında düşman kuvvetlerinin çok yaklaşmasına rağmen Meclis'imiz çalışmaya devam etmiştir. yine 15 Temmuz gecesi işgal kuvvetlerinin hain uşakları tarafından bombalanan Meclis'imiz milletvekillerimiz cesurca davranarak hem milletimize umut vermiş hem Meclis'i korumuştur. 12 Eylül darbesi sırasında milli iradeye dayatılan Anayasa dar bir gömlektir. Bir nevi yamalı bohçaya dönen 82 Anayasa'sının miladi dolmuştur. Türkiye'nin hedeflerini gerçekleştirmesi ancak yeni ve sivil bir Anayasa ile mümkündür. Yeni Anayasa ile ilgili hazırlıklarımızı çok titiz bir şekilde yapıyoruz. Her yapıcı fikri değerlendireceğiz. Anayasayı milletin temsilcisi bu Meclis ile yapacağız."

CHP'de ayağa kalkma polemiği

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın TBMM Genel Kurulu’nda ayakta karşılanması kararı CHP grubunu böldü. CHP’de, 127 vekilden yarısından fazlası Genel Kurul salonuna girmeyerek karara tepki gösterirken, içeri giren vekillerden yedisi karara uymadı ve ayağa kalkmadı.

Erdoğan'dan yargı mesajı

Yargı ile ilgili mesajlar veren Erdoğan şöyle konuştu: 

Kimse gündeme gelmek uğruna yargıyı baskı altına almaya çalışmamalıdır. Şayet polisin, jandarmanın, savcı ve hakimlerimizin suçu önleme, cezalandırma, karar ve infaz konusunda sıkıtıları varsa kanunların konuşulmasını gerektirir. Meclis'imizin bu hususta daha hassas olacağına inanıyorum. İnşallah el birliği içinde çalışarak adalet ve güvenlik hizmetlerimizin sıkıntılarını düzelteceğiz. 

"Kararlı duruşumuz sonrası enflasyonda kalıcı düşüş sürecine girdik"

Ekonomi programının istikrarla ilerlediğini savunan Erdoğan, "Asrın felaketi olan 6 Şubat ve bölgedeki sıcak çatışmalara rağmen ekonomide kararlılıkla ilerliyoruz. İstikrar ve reform programımız meyvelerini veriyor. Türkiye'nin siyasi sebeplerden alındığı gri listeden çıktık. 31 Mart seçimlerinde popülizme asla tenezzül etmedik. Kararlı duruşumuz sonrası enflasyonda kalıcı düşüş sürecine girdik. Ekonomi programının faydasına olacak her türlü desteğe açığız. Eleştiri ayrı, ekonomik tetikçilik ayrı. Türkiye'ye kaybettirerek siyaset yapılmaz. 85 milyonun menfaati söz konusu olduğunda siyasi rekabeti bir kenara bırakmamız gerekiyor" dedi. 

6 Şubat depremzedelerine destek olacaklarını belirten Erdoğan, "Deprem bölgemizin süratle ayağa kaldırılmasının gündemimizin ilk maddesi olduğunu belirtmek isterim. 6 Şubat gecesi yuvalarını, yakınlarını kaybedenlerin yanında olmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı. 

TBMM Başkanı Kurtulmuş'tan İsrail mesajı: Sonraki hedef Türkiye

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ise "İsrail iyice şirazeden çıktı. İsrail'in hedefindeki ülkelerden biri de Türkiye. Filistin davası artık bütün bölge halklarının ortak davası haline gelmiştir. TBMM olarak bu saldırganlığa karşı her alanda mücadele etmeye kararlıyız. Demokrat, katılımcı, kuşatıcı, özgürlükçü ve güçler ayrımını esas alan yeni bir anayasa ile Türkiye'ye nefes aldırmak mümkün olacaktır." diye konuştu.

"İsrail'in sonraki hedefi Türkiye"

Erdoğan, İsrail'in saldırılarına tepki göstererek şunları aktardı: 

"İsrail'in Gazze'de yürüttüğü soykırım bugünlerde Lübnan'a uzandı. Dün işgal güçleri Lübnan topraklarına karadan girdiğini duyurdu. İsrail bölge ülkelerini kendi ateşine çekmek için her yola başvuruyor. Ne yazık ki bütün bölgeyi ateşe atmayı amaçlayan ve Gazze'de 42 bin insanı katleden, şimdi de Lübnan'da katliama başlayan İsrail dünyadan gerekli tepkiyi almamaktadır. İsrail tüm suçları pervasızca işledi. Gazeteci öldürme, ifade özgürlüğünü yok etme, okul ve ibadethane bombalama dahil ne kadar suç varsa tamamı defalarca işlenmiştir. İsrail'in bir sonraki hedefi Türkiye'dir. Bu niyetini de çeşitli vesilelerle ifşa etmektedir. 

İsrail'i uyarıyorum. Lübnan'a kara harekatı diğer saldırılara benzemeyecektir. BM başta olmak üzere tüm devlet, uluslararası kuruluşlar daha fazla çocuk ve kadın ölmeden İsrail'i durdurmalıdır. Lübnan'ı destekleyeceğiz. Bu Gazi Meclis sadece Türkiye'nin değil bölgenin umudu. Üzerinizdeki sorumluluk ağırdır. Tarihten devraldığınız miras ve tecrübeyle bu yükü hakkıyla taşıyacağınıza inancımız tamdır."


'Gecenin Kıyısı'nda taraf tutmanın anlamsızlığı üzerine bir hikâye

 

"
"