Gündem

Mansur Yavaş: Yolsuzlukların önüne geçmek için yöneticinin hesap verebileceği sistemi kurmalıyız!

15 Eylül 2024 15:14

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, "Eğer Türkiye'de biz bu yolsuzlukların önüne geçip, gerçekten insanlardan toplanan tertemiz paraların doğru yerlere harcanmasını istiyorsak, yöneticinin hesap verebileceği bir sistemi mutlaka kurmamız gerekiyor çünkü biz millet adına harcamalar yapıyoruz. Bugün bizleri azarlayan yöneticiler görüyoruz. Size halk bir yetki vermiş, 'Benim adıma bu bütçeyi yönet' demiş. Hiçkimseyi azarlayamazsınız. Kimseye kendi ruh dünyanızı, kişisel görüşlerinizi dayatamazsınız" dedi.

Çankaya Kent Konseyi'nin 12'nci Olağan Genel Kurulu Çankaya Belediyesi Yılmaz Güney Sahnesi'nde gerçekleştirildi. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Çankaya Belediye Başkanı Hüseyin Can Güner, Ankara Kent Konseyi Başkanı Halil İbrahim Yılmaz ve konsey üyelerinin  katıldığı Genel Kurul'da mevcut başkan Mustafa Coşar tek aday oldu.

Kamu kaynaklarında israf ve yolsuzluk...

Genel Kurul’da konuşma yapan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, birçok ilde kent konseyleri kurulmaya çalışılsa da genelde bunların kağıt üstünde kaldığını söyledi. Ankara'da kendilerinden önce de Kent Konseyi olduğunu ama bir defa bile Genel Kurul yapılmadığını anlatan Yavaş, şöyle devam etti:

“Şeklen kurulmuş bir şekilde devam ediyordu. Tabii burada vatndaşların ne kadar istekli olduğu da önemli. Maalesef demoktarik bilinç arzu ettiğimiz aşamada değil. Eğer biz bu ülkede yolsuzluğun ortadan kalkmasını, şeffaflığın yerleşmesini, hesap verebilirliğin gerçekleşmesini ve bunun kamu ve tüm alanlarda hakim olmasını istiyorsak mutlaka mevzuat olarak bir şeyleri değiştirmemiz lazım. Eğer Türkiye'de biz bu yolsuzlukların önüne geçip, gerçekten insanlardan toplanan tertemiz paraların doğru yerlere harcanmasını istiyorsak, yöneticinin hesap verebileceği bir sistemi mutlaka kurmamız gerekiyor çünkü biz millet adına harcamalar yapıyoruz.

Bugün bizleri azarlayan yöneticiler görüyoruz. Kamudaki hiçbir memurun nasıl sizi azarlama yetkisi yoksa, çünkü maaşlarını siz ödüyorsunuz, bunun sıfatının ne olup olmadığı hiç önemli değil. Hiçbir yöneticinin vatandaşını azarlama yetkisi yoktur. Sonuçta siz bir memursunuz. Maaşını halktan alan bir memursunuz. Size halk bir yetki vermiş, 'Benim adıma bu bütçeyi yönet' demiş. Hiç kimseyi azarlayamazsınız. Kimseye kendi ruh dünyanızı, kişisel görüşlerinizi dayatamazsınız. Hiç kimsenin sizin gibi düşünmesini, sizin gibi yaşamasını isteyemezsiniz. Siz 85 milyona eşit davranmak zorundasınız. Onların taleplerini yerine getirmek zorundasınız. Belde belediye başkanından en üst makama kadar bu bilince varıldığı zaman Türkiye'de gerçek demokrasi oluşacaktır. İşte o zaman kamu kaynaklarının israfı ve yolsuzlukların önüne geçilecektir."

Hüseyin Can Güner: Kamu-sivil toplum ilişkilerini sağlıklı, verimli ve sürekli hale gelmesi için kent konseyimiz kritik önemdedir

Çankaya Belediye Başkanı Hüseyin Can Güner de şöyle konuştu:

"Burada nasıl ki bizler kamu idarecileri olarak sivil iradenin önünü açmak durumundaysak, sivil toplumumuzda ise bu iradeyi toplumsal fayda için kullanma görevi düşmektedir. Hep birlikte hayata geçirdiğimiz ve komşularımıza dokunan her iş, ürettiğimiz her toplumsal fayda, birlikte hayata geçirdiğimiz ve gerçek dertlere derman olan her proje ve sivil demokrasimizin kurumsallaşması için ihtiyacımız olan zemini güçlendirecektir. Güçlü bir demokrasinin hayata geçmesi için ihtiyacımız olan toplumsal örgütlenmelerin kuvvetlenmesi, sivil toplumumuzun gelişmesi, kamu-sivil toplum ilişkilerinin sağlıklı, verimli ve sürekli hale gelmesi için kent konseyimiz kritik önemdedir. Çünkü bizim hedefimiz güçlü bir ülke, güçlü bir demokrasi. Güçlü bir demokrasi için ihtiyacımız olan ise güçlü yerel demokrasiler. Bunu da sağlayacak olan güçlü, kentli ve çağdaş sivil toplum. Bugün dünyada bir demokrasi krizi yaşanıyor ve bu demokrasi krizine karşı insanlık ve uygarlık yeni demokratik mevzilerini arıyor. İşte biz de burada kent konseyimizi Çankaya'nın Cumhuriyet'e bağlı demokratik bir mercisi olarak görüyoruz."

Mustafa Coşar: Bu konseyde çalışmak, üretmek isteyen herkese yer var

Kent Konseyi Başkanı ve Başkan adayı Mustafa Coşar da Genel Kurul’da yaptığı konuşmada, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını kınadı. Kent Konseyi’nin çalışmalarına değinen Coşar,  "Katılımı sadece talep etmek, eleştirmek ve ‘beğenmem’ hakkını kullanmak olarak düşünmemeliyiz. Katılımın amacı, mümkün olduğunca tüm ölçeklerde pratikleri gerçekleştirmek, dönüştürmek ve dönüşmektir. Bu konseyde çalışmak ve üretmek isteyen herkese yer var. Kent Konseyi Başkanlığı ve yürütme Kurulu üyeliği bir makam değildir. İkinci olarak Kent Konseyi dar siyasetin alanı da değildir, siyasi güç devşirme alanı da değildir. Kent Konseyi çalışmalarında siyaset yapacaksak ilkeli olarak yapmalıyız" dedi.

 


Annesi ve babası Can Atalay'ın "suçlarını" anlatıyor

 

 

 

"
"