Ekonomi

Maliye Bakanlığı, Deniz Yavuzyılmaz'ın iddialarını yanıtladı: Kamu zararı yok

26 Haziran 2024 09:49

Hazine ve Maliye Bakanlığı CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz'ın bazı özelleştirmelerle ilgili 2017 yılında gerçekleştirilen "Türk lirasına dönüşüm işlemleri"nde kamu zararı oluştuğu iddialarının gerçeği yansıtmadığını bildirdi.

Bakanlık, Yavuzyılmaz'ın Dicle Enerji Yatırım Sanayi ve Ticaret A.Ş (DEDAŞ) ve Yeniköy Kemerköy Elektrik Üre. ve Tic. A.Ş.'ye gönderilen resmi yazılara atıfta bulunarak, geçmişe dönük kur hesabının kamu zararı doğurduğu iddialarının gerçeği yansıtmadığını belirterek, gerçek uygulamayı anlatan bir açıklama yaptı.

ABD doları cinsinden taksit bedellerinin Türk Lirası olarak ödenmesini eleştiren Yavuzyılmaz'ın iddialarına yanıt veren Bakanlık, işlemlerin Türk Lirası'nın değerinin korunması ve kamu sözleşmelerinde standardizasyonun sağlanması amacıyla, borçlunun talebi üzerine yapılan anlaşma ile sağlandığını belirtti.

"Yanlış bilgilerle kamuoyunu sürekli yanıltılıyor"

Bakanlık, "Sayın vekilin siyasi saiklerle yaptığı anlaşılan bu iddialara kamuoyunun itibar etmemesi önemle rica olunur" notu ile yaptığı açıklama şöyle:

"CHP Zonguldak Milletvekili Sayın Deniz Yavuzyılmaz yanlış bilgilerle sosyal medya hesabından kamuoyunu sürekli bir şekilde yanıltmaya devam etmektedir.

2017/13 sayılı Özelleştirme Yüksek Kurulu Kararı ve Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından Dicle Enerji Yatırım Sanayi ve Ticaret A.Ş ve Yeniköy Kemerköy Elektrik Üre. ve Tic. A.Ş.'ye gönderilen resmi yazılara atıfta bulunarak, maksatlı bir şekilde yapılan işlemleri çarpıtmaktadır. Bu nedenle kamuoyunu doğru bilgilendirmek adına daha önce defaatle yapılan açıklamaları tekrar etmek zaruri olmuştur.

Türk Lirası'nın değerinin korunması ve kamu sözleşmelerinde standardizasyonun sağlanması amacıyla 683 sayılı KHK kapsamındaki kamu kurumlarının yabancı para cinsinden yurtiçi ödeme yükümlülüğü olan alacaklarını, borçlunun talebi üzerine 2/1/2017 tarihinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından açıklanan döviz alış kurundan, 31/12/2017 tarihine kadar Türk Lirası olarak tahsil edebilmesine imkan sağlanmıştır.

Bu doğrultuda, 28.04.2017 tarihli ve 2017/13 sayılı Özelleştirme Yüksek Kurulu Kararı ile özelleştirme sözleşmelerinden doğan ABD doları cinsinden taksit bedellerinin Türk Lirası olarak ödenmesi mümkün kılınmıştır."