Eğitim

Mahkemeden emsal “online sınav” kararı

“Kopyayı ancak sınav esnasında yakalayabilirsin”

görsel temsilidir

19 Haziran 2024 09:13

Uzaktan ve çevrimiçi olarak gerçekleştirilen sınavlardaki kopya suçlamasına ilişkin olarak idare mahkemesi emsal bir verdi. Mahkeme, kararında, elektronik ortamda kamera açık şekilde yapılan ve çevrimiçi olarak gerçekleştirilen sınavlarda, öğrencilere kopya suçlaması yapılabilmesi için sınav esnasında, gözetmenler tarafından uyarıda bulunulması ve tutanak tutulması gerektiğini vurguladı.

Hürriyet’ten mesut Hasan Benli imzalı habere göre, İstanbul’daki bir özel üniversitenin hukuk fakültesi, 9 Temmuz 2023’te elektronik ortamda kamera açık şekilde yaptığı bütünleme sınavında “Turnitin.com intihal” programı aracılığıyla tespit ettiği kopya üzerinden bir öğrenci hakkında disiplin soruşturması başlattı. Öğrencinin kopya iddiasını reddetmesine rağmen, kendisine bir yarıyıl için uzaklaştırma cezası verildi. Verilen ceza ile ilgili olarak öğrencinin avukatı Emre Güneş kararın iptali için İstanbul 3. İdare Mahkemesi’ne dava açtı. Okul yönetimi, ise davanın reddini istedi.

Mahkeme, söz konusu öğrencinin bir yarıl yıl okuldan uzaklaştırma kararının iptaline karar verdi. Kararın gerekçesinde, “Elektronik ortamda canlı olarak kamera açık şekilde yapılan sınav esnasında davacının kopya çektiğine ilişkin sınav gözetmeni tarafından herhangi bir uyarı yapılmadığı ve sınav işlemlerinin sonlandırılmadığı, zira kamera açık şekilde yapılan sınavda davacının kopya çektiğine ilişkin görüntü kaydı ve başkaca herhangi bir somut bir delilinin de bulunmadığı görüldüğünden sınav kağıdının değerlendirmesi aşamasında muhtelif internet kaynakları ile sınav kağıdındaki metin benzerliklerinden yola çıkılarak ve varsayıma dayanarak davacının kopya çektiğinden bahisle cezalandırılması hukuka aykırıdır” değerlendirilmesi yapıldı.