Sağlık

Mahkeme “topuk kanı” davasında aileyi haklı görmüştü: Sağlık bakanlığı kararı istinafa taşıyor

“Mahkeme otizm tespit edildiğini sanıyor, doğrusunu öğrenmek için girişimde bulunmamış”

22 Ağustos 2024 23:52

Sağlık Bakanlığı, bebeklerinden topuk kanı alınmasına karşı ailenin talebini haklı bulan Kars Aile Mahkemesi'nin kararını istinafa taşıyacağını ve yargı süreci sonuçlanana kadar Yenidoğan Tarama Programı’nın aynı şekilde devam edeceğini duyurdu. NTV sağlık muhabiri Melike Şahin, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla davaya ilişkin “Gerekçeli kararda neredeyse bilim karşıtı tüm uygulamalarda adını gördüğümüz Aidin Salih'i referans gösterildi... Devletin bir kurumu aileyi şikayet etti, diğer kurumu modern tıbba karşı bilim dışı argümanları baz aldı” değerlendirmesini yaptı.

Sağlık Bakanlığı, yenidoğan bebeklerde SMA dahil olmak üzere 6 genetik hastalığı ortaya çıkaran topuk kanı uygulamasına karşı ailenin açtığı davayı üst mahkemeye taşıma kararı aldı.

Kars'ta bebeklerinden "Yenidoğan Tarama Programı" kapsamında topuk kanı alınmasına karşı olan bir aile konuyu yargıya taşıdı. Kars Aile Mahkemesi, aileyi haklı buldu ve karara "alternatif tıpçı" olarak bilinen Ukraynalı Aidin Salih'in yazılarını gerekçe gösterdi.

Bakanlık ise bilim yerine alternatif tıp yorumunu baz alan mahkemenin kararına karşı istinaf yoluna başvuru sürecinin başlatıldığını açıkladı.

Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, Kars Aile Mahkemesi'nin 20 Ağustos'ta verdiği kararın ilk derece mahkemesi kararı olduğu ve kesin hüküm taşımadığını ifade etti.

Topuk kanının, Yenidoğan Tarama Programı kapsamında çocukların hastalıklarını erken teşhis ederek tedavilerini başlatmak amacıyla alındığı hatırlatılan açıklamada, şu ifadeler kullanıldı: "Kesin hüküm niteliği taşımayan mezkur kararın hatalı olduğunu değerlendirdiğimizden, bu karara karşı Bakanlığımızca istinaf yoluna başvuru süreci ivedilikle başlatılmıştır. Hukukun, adalet ve doğruluk temelinde vereceği karara olan inancımız tam olduğundan, yargı süreci sonuçlanıncaya kadar Yenidoğan Tarama Programı aynı şekilde devam edecektir."

NTV muhabiri Şahin: Mahkeme otizm tespit edildiğini sanıyor, doğrusunu öğrenmek için girişimde bulunmamış

NTV sağlık muhabiri Melike Şahin, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla mahkemenin kararını değerlendirdi. Şahin, gerekçeli kararda “alternatif tıpçı” olarak bilinen Aidin Salih’in referans gösterilmesi hakkında “Gerekçeli kararda neredeyse bilim karşıtı tüm uygulamalarda adını gördüğümüz Aidin Salih'i referans gösterildi... Devletin bir kurumu aileyi şikayet etti, diğer kurumu modern tıbba karşı bilim dışı argümanları baz aldı” ifadelerini kullandı.

Topuk kanı ile SMA dahil olmak üzere 6 genetik hastalığın tespit edilebildiğini hatırlatan Şahin, “Mahkeme heyeti topuk kanından otizm tespit edildiğini sanıyor, belli ki doğrusunu öğrenmek için girişimde bulunmamış” değerlendirmesini yaptı.

"
"