Dünya

Mahkeme, Sevilla Belediyesi'nin kaçak turist apartmanlarının suyunu kesebileceğine hükmetti

6 mülkün su bağlantısı geçtiğimiz yıl kesilmişti; İspanyol kentinde 5 bin yasadışı turist dairesinin olduğu düşünülüyor

26 Ağustos 2024 15:27

T24 Dış Haberler

İspanya'nın güneyindeki Sevilla'da bir mahkeme, belediye meclisinin yasadışı turistik apartmanlara su tedarikini kesme hakkı olduğuna karar verdi. 

Belediye, geçtiğimiz yıl, 6 yasadışı apartmanın su kaynağını kesmişti. Üç ev sahibi temyize başvurmuş ancak hakim, komşuların gürültü konusundaki şikayetlerini dikkate alarak belediyenin dairelerin sahiplerinin ikâmetgahı olmadığı yönündeki argümanını kabul etmişti. 

Belediye, ruhsat verilen 10 bin daireye ek olarak 5 bin kaçak daire olduğuna inanıyor.

Yılda 3,5 milyon ziyaretçi ağırlıyor

Koronavirüs pandemisinin sona ermesinden bu yana 700 bin nüfuslu Sevilla, çoğu küçük tarihi merkezde olmak üzere yılda yaklaşık 3,5 milyon ziyaretçi ağırlıyor. 

Madrid, Barselona ve Valensiya gibi turistik apartmanlarla ilgili benzer sorunlar yaşayan şehirler Sevilla örneğini takip etmeyi planlamadıklarını söylese de hepsi kiraları artıran, kiralık emlak piyasasını daraltan ve sakinleri şehir merkezinin dışına çıkmaya zorlayan bu konuyu ele almak için yerel halkın baskısı altında. 

Harekete geçmek zorunda kaldılar

Nisan ayında Kanarya Adaları'nda kitle turizmine karşı düzenlenen büyük bir protesto Mallorca, Granada, Malaga ve Barselona'da da benzer gösterileri tetikledi.

Öfkeli seçmenlerle karşı karşıya kalan muhafazakâr yerel meclisler bile daha önce protestoları “turizm fobisi” olarak nitelendirerek reddetseler de harekete geçmek zorunda kaldılar. 

Nisan ayında yayınlanan emlakçı rakamlarına göre Madrid'de 14 bin 133 turist dairesine karşılık sadece 8 bin 34 daire kiralanabiliyordu. Barselona Belediye Başkanı Jaume Collboni, haziran ayında yaptığı açıklamada, 10 bin yasal dairenin ruhsatlarının yenilenmeyeceği 2028 yılından itibaren turistik dairelerin fiilen yasaklanacağını duyurdu.

"
"