Politika

Lübnan'da cihaz patlamalarının ikinci gününde hayatını kaybedenlerin sayısı 14'e yükseldi

18 Eylül 2024 22:11

Lübnan Sağlık Bakanlığı, bugün kablosuz iletişim cihazlarının yeniden patlamasıyla en az 14 kişinin hayatını kaybettiğini ve 450'den fazla kişinin yaralandığını duyurdu. İsrailli yetkililer savaşın ''ağırlık merkezinin kuzeye'' kaydığını ifade ederken; arabuluculuk görüşmeleri kapsamında Kahire'de olan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ABD'nin saldırılar hakkında daha önce bilgi sahibi olmadığını belirtti.

Lübnan'ı bugün öğleden sonra sarsan ikinci bir kablosuz cihaz patlaması dalgası, hükümet yetkililerine göre en az 14 kişinin ölümüne ve 450'den fazla kişinin yaralanmasına yol açtı. Hizbullah üyelerine ait telsizler ve kablosuz radyo gibi cihazların patlaması, dün binlerce çağrı cihazını hedef alan benzer patlamaların ardından gerçekleşti. İki gündür devam eden patlamalar, üç binin üzerinde kişinin yaralanmasına neden olurken ölü sayısı toplamda 26’ya yükseldi.

Lübnan medyasında yer alan haberlere göre, kablosuz iletişim cihazlarının yanı sıra ülkede birçok evde güneş enerjisi sistemleri patladı. Saldırılarda kadınlar ve çocuklar da dahil olmak üzere çok sayıda sivilin de yaralandığı belirtildi. Dün gerçekleşen patlamalarda 10 yaşında bir kız çocuğu da hayatını kaybetmişti.

Hizbullah, salı günü gerçekleşen çağrı cihazı patlamalarından sonra, bugün İsrail'in topçu mevzilerine roketlerle saldırdığını açıklamıştı. İsrail medyası Lübnan'dan İsrail'in kuzeyindeki Celile'ye 10 roketin atıldığını, saldırıların herhangi bir can kaybı veya yaralanmaya neden olmadığını duyurmuştu.

Netanyahu: Kuzeydeki vatandaşlarımızı evlerine döndüreceğiz

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Lübnan’daki patlamaların ardından bugün yaptığı açıklamada, Lübnan sınırına yakın kuzey bölgelerinden tahliye edilen İsraillileri evlerine geri döndürme sözü verdi. Netanyahu patlamalara doğrudan değinmedi.

İsrail Savunma Bakanı: Savaşın yeni bir aşamasına geçtik

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Lübnan'da art arda gerçekleşen patlamaların ardından yaptığı açıklamada savaşın "yeni bir aşamasına" geçildiğini söyledi.

İsrail medyasının aktardığı bilgilere göre Gallant, İsrail ordusu ve istihbarat teşkilatlarının sorumlu tutulduğu Lübnan'daki kablosuz cihaz patlamalarına doğrudan değinmese de, İsrail ordusu ve güvenlik teşkilatlarının çalışmalarını överek, "sonuçların çok etkileyici" olduğunu belirtti. Gallant, "Savaşın ağırlık merkezi kuzeye kayıyor. Kuvvetleri ve kaynakları yönlendiriyoruz’’ dedi.

Gallant, bu hafta ABD'li mevkidaşı Lloyd Austin ile yaptığı bir görüşmede Lübnan'a yönelik askeri bir operasyon sinyali de vermişti.

İsrail Ordusu Komutanı: Hizbullah'a karşı kullanılabilecek 'çok daha fazla kapasitemiz' var

İsrail Ordusu Komutanı Korgeneral Herzi Halevi, İsrail'in Hizbullah'a karşı ilave eylemler üzerine planlar yaptığını ve harekete geçmeye hazır olduğunu söyledi. Halevi, İsrail'in Hizbullah'a karşı savaşta henüz kullanmadığı “çok daha fazla kapasitesi” olduğunu belirtti.

Ateşkes görüşmeleri için Kahire’de bulunan Blinken: Saldırılardan önceden haberimiz olmadı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ABD’nin çağrı cihazı saldırılarından önceden haberi ve payının olmadığını söyledi.

Gazze’de ateşkesin sağlanması için yürütülen arabuluculu ateşkes çabaları kapsamında Kahire'de bulunan Blinken, Mısırlı mevkidaşı Badr Abdelatty ile düzenlediği basın toplantısında; “Hâlâ bilgi topluyoruz ve gerçekleri öğreniyoruz” dedi. Blinken, ABD'nin “tüm tarafların, Gazze'deki çatışmayı çözmeye çalışırken durumu daha da tırmandırabilecek adımlardan kaçınmasının önemine çok net bir şekilde vurgu yaptığını” belirtti.

BM: Sorumlular hesap vermeli

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, son iki günde Lübnan ve Suriye'de çok sayıda iletişim cihazının patladığına dair haberlerden “derin endişe” duyduğunu belirtti.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırılarını görüşmek üzere cuma öğleden sonra acil bir toplantı düzenleyecek. Bu ay BMGK dönüşümlü başkanlığını yürüten Slovenya’dan yapılan açıklamaya göre, acil toplantı, Konsey'deki tek Arap ülkesi olan Cezayir tarafından talep edildi.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, çağrı cihazı saldırılarını uluslararası hukukun ihlali olarak niteledi ve patlamalardan sorumlu kişilerin “hesap vermesi gerektiğini” ifade etti. (Anka)

Şans Eseri: Üvey kızı ile evlenen Woody Allen’ın filmlerini sanatçıdan bağımsız izleyebilir miyiz?

"
"