Dünya
BBC Türkçe

LGBTİ+ karşıtı yasaya onay veren Gürcistan'da trans cinayeti

Gürcistan'ın en tanınmış trans kadınlarından biri, ülke parlamentosunun LGBT karşıtı önemli bir yasa tasarısını geçirmesinden bir gün sonra evinde katledildi

20 Eylül 2024 12:43

Gürcistan meclisinin LGBTİ+ karşıtı yasa tasarısına onay vermesinden bir gün sonra trans kadın Kesaria Abramidze, evinde kesici aletle öldürüldü. Yerel yetkililer, 37 yaşındaki Abramidze'nin çarşamba günü başkent Tiflis'te katledildiğini açıkladı. 

İçişleri Bakanlığı, olayın 'belirli bir zulümle ve toplumsal cinsiyet temelli ağırlaştırıcı sebeplerle işlenen tasarlanmış bir cinayet' olarak soruşturulduğunu bildirdi. Olayın ardından 26 yaşındaki şüpheli bir erkek gözaltına alındı. Gürcistan basınına yansıyan haberlerde, Abrmidze'nin şüpheli erkeği tanıdığı aktarıldı.

"Homofobik söylemler resmi söylem halini aldı"

Ülkedeki hak örgütleri, yaşanan cinayeti Gürcistan'da bu hafta salı günü meclisten geçen LGBTİ+ karşıtı yasa tasarısı ile ilişkilendirdi. Yasa tasarısına karşı çıkan Gürcistan Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili de yaşanan olayı 'korkunç bir cinayet' sözleriyle tarif etti.

Gürcistan'da iktidardaki Gürcü Hayali partisinin desteklediği ve üçüncü oylama da meclisten geçen yasa, ülkedeki LGBTİ+ haklarına ciddi kısıtlamalar getiriyor. Yasa; evlilik eşitliğine, cinsiyet geçiş ameliyatlarına, heteroseksüel olmayan kişilerin çocuk evlat edinmesine ve okullarda evlilik eşitliğinin tanıtılmasına yasak getirilmesini öngörüyor. 

Yasa tasarısı, salı günü hak örgütlerinin itirazlarına rağmen 0'a karşı 84 oyla meclisten geçti. İktidar partisi, 'Aile Değerlerini ve Çocukları Koruma' yasa tasarısının Gürcistanlıları 'LGBTİ+ propagandasından' korumak için tasarlandığını ileri sürüyor. LGBTİ+ hakları örgütleri ise hükümetin tasarıyı desteklemek için homofobik ve transfobik bir dil kullandığı görüşünde. 

 

Haber, değiştirilmeden kaynağından otomatik olarak eklenmiştir
"
"