Gündem

Laiklik Meclisi Ağustos 2024 raporu: Devlet kurumları ve siyasi iktidarın laiklik ihlalleri artmaya devam ediyor

Raporda, özellikle çocuklar ve gençler üzerinde laiklik karşıtı uygulamaların kendini gösterdiği belirtiliyor

15 Eylül 2024 08:14

Ağustos 2024 Laiklik İhlalleri Raporu, Türkiye’de devlet kurumları ve siyasi iktidarın özellikle tarikat ve cemaatlerle ilişkili gerici faaliyetleri artırarak sürdürdüğünü belirtti. Laiklik Meclisi'nin raporuna göre, Cumhurbaşkanı R.T. Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın da içinde bulunduğu bazı vakıf ve derneklere kamu kaynaklarının aktarılması ve bu yapıların devlet desteği alması dikkat çekici.

Rapor, İslami cihatçı terör örgütlerinin meşrulaştırılması yönünde atılan adımların yoğunlaştığını ve Taliban ile olan ilişkilerin Türkiye’deki radikal yapılanmalara alan açtığını vurguladı. Yapılan bu uygulamalar, laikliğin ve temel yurttaş haklarının erozyona uğratılması olarak değerlendiriliyor.

TIKLAYIN - Laiklik Meclisi'nden "teğmenlere soruşturma" açıklaması: İktidar, cumhuriyetin temeli olan laiklik ilkesine bir kez daha saldırmıştır

Ağustos ayı verilerinde, Anayasa’nın laiklik ilkesinin siyaset ve devlet kademeleri tarafından göz ardı edilerek dini içerikli programlara devam edildiği belirtildi. Ayrıca, yargının siyasi iktidarın elinde muhalif kesimlere ve yurttaşlara karşı cezalandırma aracı olarak kullanıldığına dikkat çekiliyor.

Özellikle Emniyet Genel Müdürlüğü ve Türk Silahlı Kuvvetler içinde tarikat ve cemaat yapılanmalarının artan varlığı ve faaliyetleri, laikliğin tasfiyesiyle paralel yürütülen karşı devrim programının tehlikeli boyutlara ulaştığını işaret ediyor. Raporda, Diyanet İşleri Başkanlığı başta olmak üzere, tarikat ve cemaat yapılarının ekonomik ve siyasi güç kazandığı ve bu gücün özellikle çocuklar ve gençler üzerinde laiklik karşıtı uygulamalarla kendini gösterdiği belirtiliyor.

Ağustos 2024 Laiklik İhlalleri Raporu'nun tamamını okumak için tıklayın.


Annesi ve babası Can Atalay'ın "suçlarını" anlatıyor

 

 

 

"
"