Dünya

Kuzeydoğu Suriye’de savaş cephesi genişliyor, ÖSO’dan üç bölgeye saldırı; Tel Rıfat’taki DSG hedefleri bombalanıyor

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, ABD’ye ait araç konvoyunun takviye olarak Deyrizor’da askeri üslere doğru hareket ettiğini, konvoylara helikopterlerin koruma amacıyla eşlik ettiğini duyurdu

08 Ağustos 2024 17:02

Doğu Suriye’nin merkezi Deyrizor’da  rejim ve İran destekli Vatanı Savunma (Difayi el-Vatani) güçlerinin, bölgenin bir bölümünü kontrol eden  PYD/DSG’ye yönelik birçok noktadan dün başlattığı saldırı sonrası yaşanan çatışmalar genişleyerek sürüyor. Suriye Milli Ordusu (SMO) ise Azez’de bir askeri kontrol noktasında 9 kişinin ölümü 13 kişinin yaralanması ile sonuçlanan araç patlatılmasından sorumlu tuttuğu PYD/DSG’ye karşı üç bölgede saldırı başlattı. Saldırılar stratejik Tel Rıfat kasabasında etkili oluyor.

ABD askerleri çatışma bölgesine girdi

Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) kontrolünde olan Deyrizor’da çatışmalar bugün birçok noktada sürüyor. Şam hükümet güçleri  ve rejime bağlı Vatanı Savunma Güçleri, Deyrizor’un doğu  kırsalındaki DSG bölgelerine sabah saatlerinde birkaç noktadan saldırı başlattı. Saldırıya karşılık verilmesi sonrası çatışmalar bölgeye yayıldı. İran milislerinin de desteği ile çatışmalar köy ve kasabaları da içine alan on noktada sürüyor. Çatışmaların bölge geneline yayılması ve rejime bağlı aşiret güçlerinin de aktif desteği sonrası bölgedeki ABD’nin faaliyet gösterdiği askeri üsleri de tehdit eder duruma geldi. ABD’nin kontrolünde bulunan El Ömer petrol üretim sahaları ve kuyularına yönelik saldırıların artması ve bölgeye yönelik Şam rejim güçlerinin saldırılarını yoğunlaştırması üzerine ABD askeri sahaya indi. ABD savaş uçakları Deyrizor bölgesinde tespit edilen rejim noktaları ile saldırıların yapıldığı noktaları dün de yoğun bombaladı. Uçakların rejime Bally güçlerin bulunduğu alanları etkili vurması karadan saldırıları püskürttü.

Çatışmalar nedeniyle sivil yerleşim yerleri hasar gördü. Hasar gören yerler arasında köylerdeki çok sayıda ev ve camilerin de bulunduğu bildirildi. Çatışmalarda her iki taraftan 20’yi aşkın ölü ve yaralı olduğu, ölenler arasında sivillerin de bulunduğu bildirildi.

TIKLAYIN - Kuzeydoğu Suriye karıştı: PYD, rejim ordusu ile çatışıyor, ABD uçakları destek veriyor

Çatışmaların bölge geneline yayılması nedeniyle DSG’ye bağlı yerleşim bölgelerinde sokağa çıkma yasağı ilan edilirken bölgeye takviye güçler sevk edildi. ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyona ait savaş uçaklarının, Arapların yoğun yaşadığı Deyrizor kırsalında alçak uçuş yapması dikkat çekti.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), ABD’ye ait araç konvoyunun takviye olarak Deyrizor’da askeri üslere doğru hareket ettiğini, konvoylara helikopterlerin koruma amacıyla eşlik ettiğini duyurdu.  Haseki’den bölgeye hareket halinde olan konvoyun 12 askeri zırhlı araç ile 20 kamyonet lojistik destekten oluştuğu aktarıldı. SOHR açıklamasına göre, El Ömer petrol bölgesine İran destekli güçler saldırılarını yoğunlaştırdı. ABD uçakları ise bölgedeki İran hedeflerini etkili vurdu.

Deyrizor’da saldırılar artacak

Kuzeydoğu Suriye kaynaklı North Pres’in haberine göre, Suriye'nin doğusundaki Deyrizor'un doğu kırsalında gerçekleşen kara saldırısı İran Devrim Muhafızları Ordusu (DMO) ve Suriye hükümetinin Genel İstihbarat Şubesi'nden bir yetkili tarafından planlandı.

Haberde, İran Devrim Muhafızları Ordusu'nda görevli Hacı Muhammed'in, Şam'da hükümetin Genel İstihbarat yetkilisiyle bir araya gelerek, Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) kontrolündeki Deyrizor'un doğu kırsalına saldırı planı geliştirildiği, görüşmenin ardından Hacı Muhammed'in Deyrizor'a geçtiği ve burada Haşim es-Satam ve Firas el-Iraki gibi İranlı milislere bağlı Suriye liderleri ile Halk Seferberlik Güçleri (HSG) Iraklı liderleriyle bir araya geldiği aktarıldı.

İranlı yetkili daha sonra Deyrizor doğusundaki Ebu Kemal kasabasına ve Hatla köyüne gitti. Kaynak, ziyaretin tamamen gizli olduğunu ve sivil araçlarla hareket ettiklerini belirtti. El-Sattam'a verilen emirler arasında, birden fazla noktadaki SDF mevzilerini oyalamak ve diğer noktalardan girmek olduğunu açıkladı. El-Sattam bu planı ayarladı ve onlarca milisi o bölgelere seferber etti.

Kaynak, El Sattam'ın şu anda bölgede SDG'ye ait 15'ten fazla noktaya saldırı düzenlemek üzere onlarca militan hazırladığını, bu saldırı için harekete geçirilecek militanların İran destekli Seyyid eş-Şüheda milisleri ve İmam Ali milislerinden Irak uyruklu kişiler olacağını belirtti. Salı gecesi Suriye hükümet güçlerine bağlı milisler, Deyrizor’un doğusunda, Fırat Nehri'nin doğu kıyısında SDG'nin kontrolündeki bölgelere saldırdı.

SDG Medya Merkezi Başkanı Ferhad Şami, Facebook hesabından yaptığı açıklamada, saldırıların Suriye hükümetine bağlı Genel İstihbarat Müdürlüğü Başkanı Hüsam Luka'nın emriyle gerçekleştirildiğini söyledi.

SDG mevzileri etkili vuruldu

Suriye Milli Ordusu (SMO), dün Azez’de  9 kişinin ölümü 13 kişinin yaralanması ile sonuçlanan kontrol merkezinde araç patlatılmasından sorumlu tuttuğu SDG/PYD’ye karşı saldırı başlattı. Halep'in kuzey ve doğu kırsalındaki SDG mevzilerini bombaladı. SMO Müşterek Kuvvetleri, DSG mevzilerinin Grad füzeleri kullanılarak vurulduğunu duyurdu. SMO’ya bağlı Levent Cephesi ise Halep'in kuzeyindeki Tel Rıfat'taki SDG mevzileri ve tahkimatlarının hedef alındığını ve örgüte kayıplar verildiğini açıkladı.

Halep'in kuzeyindeki askeri üslerde konuşlanan Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ise Tel Rıfat, Harbel ve Şeyh İsa beldelerindeki SDG mevzilerini bombaladığı ileri sürüldü.

 


"
"