Dünya

Kuzey Kore, uranyum zenginleştirme tesisini ilk kez duyurdu

Kuzey Kore, tesisin fotoğraflarını dünya kamuoyuyla paylaştı, lider Kim Jong Un nükleer silah üretiminin katlanarak artacağını söyledi

13 Eylül 2024 12:19

T24 Dış Haberler

Kuzey Kore, ilk kez nükleer silahları için malzeme üreten bir uranyum zenginleştirme tesisine dair görüntüler paylaştı.

Fotograflar, ülkenin nükleer silah stoğunu arttıracağı vaadini veren Kim Jong Un'un tesisi denetlediğini gösteriyor. Görüntüler, Kore Yarımadası’nda gerilimin arttığı bir dönemde paylaşıldı.

Güney Kore hükümeti, Kuzey Kore’nin nükleer silah üretimini arttırma planlarını şiddetle kınadığını söyledi. Ayrıca, Güney Kore Birleşme Bakanlığı, nükleer silahların yasadışı konuşlanmasının Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından belirlenen bazı kuralları ihlal ettiğini belirtti.

Seul'deki Ewha Üniversitesi'nden Profesör Leif-Eric Easley, Kuzey Kore’nin bu tesisi ifşa etmesinin "nükleer gelişimini övme ve silah programının geri döndürülemez olduğunu işaret etme" amacı taşıdığını söyledi. Ayrıca Easley’e göre, Kuzey Kore rejimi bu fotoğrafları paylaşarak Rusya ve Çin'den hala diplomatik ve ekonomik destek aldığını göstermek istiyor olabilir.

Kore Ulusal Birlik Enstitüsü’nden analist Hong Min’e göre ise fotoğraflar, gelecek ABD yönetiminin Kuzey Kore’yi nükleer silahlardan arındırmasının imkansız olacağına dair bir mesaj olabilir.

 

 

"
"