Kültür-Sanat

Kültür Emek-Sen'den Tamer Karadağlı'ya: Görev verilip de çalışmıyorum diyen bir sanatçımız var mı?

"Karadağlı'nın bulunduğu makam çözüm üretme makamıdır, kendisine verilen icra yetkilerinin farkında olmaması şaşırtıcı"

Tamer Karadağlı (Fotoğraf: AA)

21 Eylül 2024 08:50

T24 Kültür Sanat

Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Tamer Karadağlı'nın sarf ettiği "Çalışmayacaksanız istifa edin, lale devri bitti" ifadesine yönelik tepkiler büyüyor. Kültür Emek-Sen, konu hakkında yaptığı açıklamada Karadağlı'ya "Görev verilip de çalışmıyorum diyen bir sanatçımız var mı? Yıllardır çalışmadığını iddia ettiğiniz sanatçılara, neden görev verilmedi?" sorularını yöneltti.

75. yılını dolduran Devlet Tiyatroları'nı asıl olarak ayakta tutanların sanat emekçileri, sanatçılar ve teknik personel olduğu belirtilen Kültür Emek-Sen açıklamasında çalışanların büyük fedakârlıkla tüm zorluklara göğüs gererek halkla birlikte mücadelelerine devam ettiği belirtildi.

"Karadağlı'nın bulunduğu makam çözüm üretme makamıdır, kendisine verilen icra yetkilerinin farkında olmaması şaşırtıcı"

Birgün'den Yunis Alaçam'ın haberine göre; sanatçıların halen açlık sınırına yakın ücretler aldıklarına dikkat çekilen Kültür Emekçileri Sendikası açıklamasında şöyle denildi:

"Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Sayın Tamer Karadağlı'nın demeci yüzeysel, istatistiklere dayanmayan, tüm kurumu ve alın terini akıtarak yılda en az 150 oyunla binlerce seyirciye ulaşan kurumu ve çalışanlarını zan altında bırakan, dahası birçok yanlış anlamaya yol açacak bir açıklama. Sayın Karadağlı'nın bulunduğu makam çözüm üretme makamıdır, dahası kendisine verilen icra yetkilerinin farkında olmaması şaşırtıcıdır. Oysa ki, yetkilerinin ne olduğu ve neleri kapsadığı ilgili kanunlarda açıkça belirtilmiştir. Makamının sorumlulukları arasında, görevini şerefle yürüten sanat emekçilerinin özlük, mali ve sosyal haklarını korumak ve iyileştirmek varken, kendi idaresi altında bulunan sanatçılardan şikâyet etmesi ise hayret vericidir."

Sendikanın açıklamasında yanıtlanması istemiyle Karadağlı'ya şu sorular yöneltidi:

  • Görev verilip de çalışmıyorum diyen bir sanatçımız var mı?
  • Yıllardır çalışmadığını iddia ettiğiniz sanatçılara, neden görev verilmedi?
  • Çalışmak isteyip projeler sunan, fakat görev verilmeyen kaç sanatçı var?
  • Hatta bu sanatçıların teşvikleri kesildi mi?
  • Teşvik kesintisi hangi hukuki dayanağa göre yapılıyor?

Ne olmuştu?

Bu yılın ocak ayında Devlet Tiyatroları Genel Müdürü olarak atanan Tamer Karadağlı, kurum içinde iş yapmayıp maaş alanlara rest çektiğini söylemişti. “Lale Devri bitti" diyen Karadağlı, “Kimsenin oturup yıllarca sadece maaş alıp ama ‘ben oyuncuyum', ‘ben tiyatrocuyum' demesi doğru gelmiyor. Çalışmayacaksanız ‘istifa edin' diyorum. Hakkaniyetli olmaya çok özen gösteriyorum" ifadelerini kullandı. Öte yandan geçen yıl devlet tiyatrolarının 2 milyon 250 bin seyirciyle rekor kırdığını açıklayan Karadağlı, “İnsanlar bizi deli gibi bilet için arıyor" demişti.

Hürriyet gazetesini ziyaret eden Tamer Karadağlı'nın 13 Eylül'de yayımlanan açıklamaları şöyle:

"Benim dönemimde 57 ödül kazandık"

“Bu sene Türkiye genelinde seyirci sayımız 2 milyon 250 bin. Devlet Tiyatroları'nın 75 yıllık tarihinde bir rekor bu. İlk defa 2 milyonu geçtik. Geçen sene 1 milyon 300 bin. En yüksek olduğu dönemler bu rakamdı. Son 1 yılda 75 yıllık rekoru kırdık. Bu sene 3 milyonu geçme hedefimiz var. Repertuar etkili oldu. Ciddi anlamda ‘tiyatro her yerde' sloganıyla çaba gösterdik. Benim dönemimde 57 ödül kazandık.

Van Devlet Tiyatrosu seyirci sayısını 3'e, Diyarbakır da 2'ye katladı. Türkiye genelinde yüzde 98 doluluk oranıyla oynadık. Bizim biletlerimiz rekor bir sürede bitmeye başladı. ‘Devlet Ana' oyununda rekorumuz da 58 saniye.

"İnsanlar bizi deli gibi bilet için arıyor"

İnsanlar bizi deli gibi bilet için arıyor. Ben geldikten sonra Cumhurbaşkanlığı'na özel proje olarak Cumhuriyetimizin 100. Yılı/Yüzyıllık Destan Atatürk oyunu yaptırdım. 29 Ekim'de de prömiyer yaptı. Bir üçleme bu, 100 yıllık ateş/100 yıllık destan savaş/100 yıllık destan bayrak. En önemli oyunumuz, kapı pencereyi kırdı. Devlet Tiyatroları'nda ilk defa böyle bir üçleme var. 3'üncü oyunun prömiyeri 29 Ekim'de Akün'de olacak. Cumhurbaşkanı'nı da davet edeceğiz.

"Çalışmayacaksanız istifa edin"

Kimsenin oturup yıllarca sadece maaş alıp ama ‘ben oyuncuyum', ‘ben tiyatrocuyum' demesi doğru gelmiyor. Çalışmayacaksanız ‘istifa edin' diyorum. Hakkaniyetli olmaya çok özen gösteriyorum.

" Lale Devri bitti"

Birçok arkadaşımıza, ‘gidin dizi-filmlerde oynayın, para kazanın, görünür olun, isminiz marka değeri taşısın' diyorum. Bunu destekliyorum. Herkese de izin veriyorum. Ama sözleşmelerinde ‘asli görevinizi aksatmamak' kaydıyla. Bazı oyuncularımız 15 sene boyunca oynamamış. Dışarıda dizi çekiyor, kendi özel tiyatrosu var, maaş alıyor ama çalışmıyor. Bunlar istifa ettiler. Lale Devri bitti. Sayıları çok fazla değildi. Çalışmak isteyen çok fazla oyuncu var. Çalışmayan oyuncunun teşviklerini ödemiyorum."

 

 

İlber Ortaylı: En kıyak rakı tek parti devrinde değil şimdi imal ediliyor, yalan mı?

"
"