Gündem

Kripto dolandırıcılar kendilerini Londra’daki bir bankada çalışıyor gibi gösterdi, İstanbul'daki doktorun tüm birikimini çaldı

09 Ağustos 2024 22:11

Kendilerini 'Londra Borsası’nda yatırım danışmanı' olarak tanıtan dolandırıcılar, Dr. Abdulvahap Ayan ve eşi Fatma Ayan’ın tüm birikimlerini çaldılar.

Halk TV'den Berat Karaaslan'ın haberine göre, Bakırköy Hikmet Ercan Aile Sağlığı Merkezi’nde görev yapan Ayan, ailesinden kalan birikimini değerlendirmek istedi. Mayıs 2020’de Abdulvahap Ayan, arkadaşından yatırım tavsiyesi istedi. Tavsiye istediği arkadaşı, kendisine Bitcoin ve kripto paranın çok güvenli olduğunu söyleyerek, kendisini Londra’da bulunan bir kişiye yönlendirdi.

Londra’daki ‘First Financial Bank’ adındaki bir bankada çalışıyor gibi gösteren ve adının ‘Mert’ olduğunu söyleyen kişi Abdulvahap Ayan ile iletişime geçti. Bu kişinin direktifiyle Paribu hesabı açtıklarını söyleyen Ayan, hesap kontrolü için “Any desk” ve “Metatrader4” isimli uygulamalar indirdiklerini söyledi.

5 ay boyunca kendisi ve eşi bu hesaplara para yatırdıran aile, eylül ayına gelindiğinde hesaplarında toplamda 1 milyon 12 bin 556 dolar para olduğunu gördü, bu parayı çekmek istediler. Kendilerini yurt dışı numaradan arayan bir kişinin bu durumda yüzde 12 vergi ödemeleri gerektiğini söyleyip kendilerinden para istemesi üzerine Abdulvahap Ayan, Londra’da yaşayan başka bir arkadaşına durumu anlattığında dolandırıcılık ortaya çıktı.

Ellerindeki tüm parayı o hesaba yatıran ve hiçbir birikimleri kalmayan Abdulvahap Ayan ve eşi Fatma Ayan, suç duyurusunda bulundu

Suç duyurusunun ardından şüphelilerin takip edilip yerlerinin belirlenmesiyle operasyon yapıldı. Emniyet’in yaptığı çalışmalar sonucu belirlenen 9 kişiden 8’i yakalandı. 7 Aralık 2020 günü gözaltına alınan şüpheli Hüseyin Zaralı ifadesinde kendisinin de mağdur olduğunu söyleyerek hakkındaki iddiaları reddetti.

Savcılık, taraflar arasındaki kripto para yatırımı kaynaklı hukuki ihtilaf olduğunu ve dolandırıcılık suçu unsurunun oluşmadığını ifade ederek 14 Aralık 2020 günü dosyada kovuşturmaya yer olmaya yer yok kararı verdi. Bunun karar yapılan itiraz neticesinde kovuşturmaya yer yok kararı kaldırılsa da 16 Mart 2024 tarihinde dosyaya bir kere daha kavuşturmaya yer yok kararı verildi. Abdulvahap Ayan’ın avukatı Mutlu Erdoğan’ın yaptığı itiraz ise reddedildi.

 

 

"
"