Gündem

Köprü ayağına giren otobüs kazasında 9 kişi öldü; trafik güvenliği uzmanı facianın nasıl “geliyorum” dediğini anlattı!

İşte alınması gereken 6 önlem

11 Ağustos 2024 07:49

Türkiye’de 2023’te otobüs kazalarında ölen kişi sayısı 2022 yılına göre yüzde 55 oranında artarak 148’den 230’a yükseldi. Son olarak Ankara’da meydana gelen kaza dikkati çekti. Şoförün uyuduğu tahmin edilen kazada otobüs köprü ayağına çarptı ve 9 kişi hayatını kaybetti. Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkan Yardımcısı, trafik güvenliği uzmanı Alpay Lök, bu tür kazaların nasıl “geliyorum” dediğini anlattı.

Hürriyet’ten Aysel Alp imzalı habere göre, Alpay Lök, yerde bir mukavva, üzerinde katlanmış bir battaniye ile iki yastığın olduğu bir fotoğraf paylaşarak “Bu şartlarda uyuyan sürücü ne kadar dinlenebilir? Günlük uykusunu otelde ya da evinde uyumalıdır. Otobüsün içinde, bagajında değil. Yerde mukavva üzerinde hiç değil” dedi.

Lök, alınması gereken önlemleri 6 maddede şöyle sıraladı:

1-Otobüslerde fabrika çıkışı takılı ve 100km/h hıza ayarlı, hız sınırlayıcı donanımların ve elektronik denetim sistemlerinin (ADAS, AEBS, ESP, AdBlue, takograf) merdivenaltı atölyelerde sabunlama ve iptalleri önlenmeli. Merdivenaltı tamirhanelerde hız sınırlayıcılar devre dışı bırakılıyor. Böylece otobüslerin hızları 150-160 km/h’e çıkabilir duruma getiriliyor ki şoförler mesai süreleri içinde daha fazla sayıda sefer yapabilsin. Buna ağır cezalar getirilmeli ve araç muayenesinde ‘hafif kusur’ değil, ‘ağır kusur’ sayılmalı.

2- Sürücü takograflarının değişimi önlenerek, mevzuattaki mesai süreleri ve izin kurallarına uyumları sağlanmalı.

3- Sürücüler günlük uyumalarını, haftalık izinlerini otobüs bagajında değil, evlerinde ya da otel odasında yapmalı.

4- Araç muayenesi AB seviyesinde (2014/45/EC) olmalı ve arıza tespit cihazı (OBD) kullanılmalı. 5- Şehirlerarası otobüsler Almanya’da uygulandığı gibi, üçü sökme/takmalı ek muayene (SP) olmak üzere, yılda dört kez muayene edilmeli.

5- Yolculara emniyet kemeri zorunluluğu takip edilmeli.

6- Kışın otobüslerin tüm tekerlerinde üç tepeli dağ içinde kar tanesi (3pmsf) logosu olan kış lastiği zorunlu olmalı.

"
"