Uzmanlar, Doğu Asya kökenli her üç kişiden birden fazlasının her türlü alkole (bira, şarap ve alkollü diğer içkiler) karşı toleranssız olduğunu ve içki içtiklerinde yüz kızarması, baş ağrısı ve mide bulantısı yaşadıklarını açıkladı. Bunun nedeni, ALDH2 veya "aldehit dehidrojenaz" adı verilen alkolü metabolize eden bir enzimin ne kadar iyi çalıştığını etkileyen bir gen. Alkol vücutta iki adımda parçalanır; asetaldehit adı verilen toksik bir bileşiğe dönüştürülür ve bu ALDH2 daha sonra zararsız asetata, yani sirkeye dönüşür. Bu gerçekleşemezse, zararlı asetaldehit birikerek semptomlara neden olur. Araştırmacılar, kırmızı şarap baş ağrısında da benzer bir yolun rol oynadığını söyleyerek, laboratuarda kuersetin'in, kendi metabolitlerinden biri aracılığıyla ALDH2'nin etkisini dolaylı olarak engelleyebildiğini gösterdiler.
Kuersetin yalnızca alkolle karıştırıldığında sorun yaratırken, aynı zamanda diğer birçok meyve ve sebzede de bulunarak faydalı antiinflamatuar özellikleri nedeniyle sağlık takviyesi olarak da kullanılıyor ve tek başına baş ağrısına neden olduğu görülmüyor.
Araştırmanın ortak yazarlarından, nöroloji uzmanı ve San Francisco'daki California Üniversitesi Baş Ağrısı Merkezi direktörü Prof Morris Levin şunları söyledi: "Bu bin yıllık gizemi açıklama konusunda nihayet doğru yoldayız. Bir sonraki adım, test etmek. Bu baş ağrılarını geliştiren insanlar üzerinde çalışmalar yapacağız, bu yüzden bizi izlemeye devam edin."
Ancak şarabın sağlığa olası faydalarını da araştıran Prof Corder, baş ağrısını tetikleyen diğer bileşenlerin de araştırılmaya değer olduğunu düşündüğünü söyledi.
Pektinazlar, geleneksel şarap yapımının yavaş maserasyon süreçleri olmadan, rengi serbest bırakarak şarap yapımını hızlandıran antosiyaninlerin salınımını hızlandırır, ancak metilhidrolazlar ve bunların aktivitelerinin bir yan ürünü metanol üretimidir. Dimetil dikarbonat, özellikle Birleşik Krallık'ta daha ucuz şaraplar için koruyucu olarak kullanılıyor, ancak aynı zamanda metanol oluşturmak için de parçalanıyor. Düzenli olarak alkol tüketmek karaciğere zarar verirken, felç ve kalp hastalığı dahil diğer sağlık sorunlarına da neden zemin hazırlıyor. Alkol yedi farklı kanser türüne neden oluyor ve risk her içkiyle daha da artıyor. Yaklaşık 10 meme kanseri vakasından biri alkol tüketiminden kaynaklanıyor; Birleşik Krallık'ta yılda yaklaşık 4 bin 400 vaka kaydedildi.