Gündem

Kılıçdaroğlu'dan Fernas işçilerine destek: Saray rejimine sesleniyorum, Anayasa'yı çiğnemeye hakkınız yok!

"Alın teri kutsaldır ve sizin haklarınızı almanız için elimizden gelen her türlü çabayı göstereceğiz"

02 Ekim 2024 15:21

T24 Haber Merkezi

CHP'nin 7. Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Manisa'nın Soma ilçesinden Ankara'ya yürüyen ancak şehre girişlerine izin verilmeyen Fernas Madencilik işçilerini ziyaret etti. Polis ablukası altındaki işçilerle bir araya gelen Kılıçdaroğlu, "Buradan açık ve net saray rejimine seslenmek isterim buradaki işçilerin haklarını almasını neden engelliyorsunuz, neden karşı çıkıyorsunuz, hangi gerekçe ile karşı çıkıyorsunuz? Hak mücadelesini teslim etmek için devleti yönetenlerin görevi vardır. Hiç kimsenin anayasayı çiğneme hakkı yoktur" dedi.

Manisa'nın Soma ilçesinde bulunan, AKP Batman Milletvekili Ferhat Nasıroğlu'nun sahibi olduğu Fernas Madencilik'te sendikaya üye oldukları için işten atılan işçilerin 8 gün önce Soma’dan başlattıkları yürüyüşün bugün Ankara’da son bulması planlanmıştı. Ancak, işçiler, Temelli’de polis tarafından durduruldu. TBMM'ye gelerek seslerini duyurmak isteyen işçilerin engellenmesi üzerine CHP 7. Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu işçileri engellendikleri noktada ziyaret etti. CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz'dan işçilerin durumuna ilişkin bilgi alarak bir dizi açıklamalarda bulunan Kılıçdaroğlu iktidara "Buradaki işçilerin haklarını almasını neden engelliyorsunuz, neden karşı çıkıyorsunuz, hangi gerekçe ile karşı çıkıyorsunuz" diye konuştu.

Kılıçdaroğlu şunları söyledi: 

"Tek adam rejimlerinin bulunduğu ülkelerde işçiler haklarını almakta zorlanıyorlar. Anayasada grev hakkı, toplu sözleşme, sendika kurma hakkı var. Şimdi işçiler sendikalılaşmak istiyorlar, haklarını aramak istiyorlar. Manisa, Soma'dan kalkıp buraya yalın ayak gelebiliyorlar haklarını aramak için. Şimdi düşünebiliyor musunuz, işçiler alın teri dökerek çalışarak ve kazanarak bu ülkenin ekonomisine katkı vermek istiyorlar bunun için mücadele veriyor, bunun için çalışıyorlar. Haklarının ellerinden alınmasını kabul etmiyorlar, bunun için ne gerekiyorsa aileleriyle birlikte yapmaya çalışıyorlar. Buradan açık ve net saray rejimine seslenmek isterim buradaki işçilerin haklarını almasını neden engelliyorsunuz, neden karşı çıkıyorsunuz, hangi gerekçe ile karşı çıkıyorsunuz? Cumhuriyet Halk Partisi milletvekili arkadaşlarım şuan buradalar Meclis’te görüşme yapıyorlar. Bu arkadaşların parlamentoya gelmesi parlamentoda kendi seslerini duyurmalarını sağlayacaklar. Bu konuda görüşmeler devam ediyor. Umarım kısa süre içerisinde bu görüşme gerçekleşir ve işçilerimiz de haklarını elde etmiş olurlar.

Buradan bütün işçi kardeşlerime seslenmek isterim asla ve asla endişe etmeyin. Sizin haklarınızı almanız için elimizden gelen bütün çabayı göstereceğiz bütün mücadeleyi yapacağız. Az önce Sinan Ateş'in davasından buraya geldim o dava devam ediyor sizin davanız da Sinan Ateş'in davası kadar kutsal, doğru bir davadır. Alın terinin karşısında hiç kimse duramaz. Alın teri kutsaldır ve sizin haklarınızı almanız için elimizden gelen her türlü çabayı göstereceğiz. Siz eğer yalın ayak, bu ülke için, haklarınız için, hukuk devleti için yürüyorsanız sizin yanınızda durmak her yurtseverin görevidir. Bizler de sizin yanınızda duracağız, bundan endişe etmeyin. Hakkınızı teslim etmeyen hiçbir kişinin bu ülkede yaşama hakkı da yoktur. Emek varsa bu ülkede o zaman değerler yücelmiş olur. Biz size inanıyoruz, güveniyoruz. Mücadeleniz hak mücadelesidir. Hak mücadelesini teslim etmek için devleti yönetenlerin görevi vardır. Hiç kimsenin anayasayı çiğneme hakkı yoktur. Kim olursa olursa olsun, hangi makamda olursa olsun sizin haklarınızın teslim edilmesi lazım."  (ANKA)


'Gecenin Kıyısı'nda taraf tutmanın anlamsızlığı üzerine bir hikâye

 

"
"