Gündem

KESK, Cumhurbaşkanlığı Genelgesine karşı Danıştay'a dava açtı

KESK, açtığı davada genelgenin hukuka ve kamu yararına aykırılık taşıdığını belirtti

18 Temmuz 2024 16:46

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), 17.05.2024 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan kamuda bir dizi tasarrufu içeren Cumhurbaşkanlığı Genelgesine dair Danıştay'a dava açtı. Yürütmenin durdurulması istemiyle açılan dava dilekçesinde KESK, Genelgenin KESK'e üye olan kamu görevlilerinin çeşitli haklarında kısıtlama veya tamamen ortadan kaldırma sonucunu doğuran düzenlemelerin yer aldığını belirtti.

Duvar'ın aktardığına göre; dilekçede ayrıca, "233 sayılı KHK kapsamındaki kamu iktisadi teşebbüsleri de kendi kanun ve ikincil düzenlemelerdeki kurallara tabi olarak hizmet yerinden yönetim kuruluşları olarak faaliyet göstermekte olup, Cumhurbaşkanının bu kapsamdaki kuruluşlara ilişkin olarak da kendi mevzuatları dışında çeşitli sınırlandırmalar için kurallar getirmesi hukuka aykırılık taşımaktadır" ifadelerine yer verildi.

Ayrıca dava konusu yapılan genelge ile mahalli idarelerin görevlerini yürütürken gerçekleştirecekleri hizmetler üzerinde etkide bulunacak nitelikteki kısıtlayıcı kuralların olduğuna dikkat çekildi. Sosyal tesisler, kreşler, lojmanlar, servisler vb. gibi hizmet aracı olan faaliyetlerin tümden ortadan kaldırılması sonucunu ortaya çıkaracağı belirtildi.

Genelgenin Anayasa'nın 127. Maddesinde belirtilen kanunla düzenleme ilkesi yanı sıra, bu alanda düzenleme getiren başta 5018 sayılı Kanun olmak üzere Belediyelere yönelik kanuni düzenlemelere de aykırılık oluşturduğu ifade edildi.

"
"