Politika

Kerkük’te Vali yemin ederek koltuğuna oturdu, Türkmenler protesto için sokağa indi

Türkiye-Irak ‘güvenlik’ görüşmeleri Ankara’da başlıyor

14 Ağustos 2024 16:42

Irak Cumhurbaşkanı Latif Reşit’ten mazbatasını alan Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) fraksiyonu üyesi Rebwar Taha, olağanüstü güvenlik  önlemleri altında Kerkük’te yasal yeminini ederek valilik görevine başladı. Kürtçe ve Arapça konuşan Taha, birlik ve beraberlik mesajı vererek, Kerkük’ün kimliğini koruyacağını söyledi.  Yemin töreni yapılırken dışarıda valilik  ve il meclisi seçimine tepki gösteren Türkmenler, protesto gösterileri yaptı.

Olağanüstü güvenlik önlemleri altında Kerkük’e gelen Vali Taha, mahkemede yasal yeminini ederek resmen göreve başladı. Yemin töreninin ardından yoğun güvenlik tedbirleri altında Kerkük Valilik binasına geçerek koltuğuna oturdu.

Resmi tören ardından kameraların karşısına geçen Vali Taha, birlik ve beraberlik mesajı verdi. Kürtçe ve Arapça yaptığı konuşmada, hiçbir ayrım yapmaksızın tüm tarafları kucaklayacağını belirten Taha, „Kerkük’ün huzur, güvenlik ve istikrarı, yeniden inşası ve birlikte yaşam kültürü için hiçbir ayrımcılık ve farklılığa düşmeden birlikte çalışacağımızı taahhüt ediyorum. Bu hepimizin rüyasıydı ve bunu gerçekleştireceğiz. Kerkük çocuklarının geleceğinin bizim neslimizin tanık olduğu gibi taraflar arası çelişki, çatışma ve kaosun bedelinin Kerkük halkına ödetilmesini istemiyoruz. Birlikte yaşayalım birlikte çalışalım. Kız ve erkek evlatlarımız üniversitelerde, enstitülerde, okullarda hep beraber olsunlar. Kürt, Türkmen ve Arap birbirine karşı olmasın. Bir tek kimliğimiz var o da ‘Kerküklü olmaktır!’ desinler. Bizim tüm çabamız ‚Kerkük‘ kimliği altında herkesi bir araya getirmek olacak” dedi.

Türkmenler ayakta

Valilik seçiminde kendilerine yer verilmemesini protesto eden Türkmenler, dün valinin göreve başladığı saatlerde Kerkük kent merkezinde protesto gösterisi yaptı. Türkmen Cephesi'nin (ITC) çağrısı üzerine valilik binası önünde toplanan Türkmenler, valilik ve il meclisi başkanlığı seçimini Türkmenleri dışladığı için kabul etmedikleri mesajını verdi. Kerkük yerel yönetiminde söz sahibi olmak istediklerini ifade eden Türkmen protestocular, bozkurt işaretleri yaparak "Hakkımızı söke söke alacağız", "Kerkük Türk'tür Türk kalacak" sloganları attı. Ellerinde Türkmeneli, ITC ve Irak bayrakları ile  kent merkezine doğru yürüyüşe geçen Türkmenler, kararın değiştirilmesini talep ederken gösterilere devam edileceği mesajı verdi.

Meclis tartışmaların gölgesinde toplanıyor

Bağdat’tabir otelde düzenlenen toplantıda belirlenen yeni Kerkük il yönetiminin ilk toplantısı, Sünni İl Meclisi Başkanı Muhammed Hafız'ın başkanlığında yarın yapılacak. Toplantıya Bağdat’taki toplantıya davet edilmeyen tarafların katılmayacağı yüksek ihtimal olarak görülüyor.

KYB’nin, İl Meclisi üyelerini  Kerkük'ün yeni yönetimine katılmaya çağırmasına diğer fraksiyonlar olumsuz yanıt verdi. Irak Türkmen Cephesi, daveti geç kalınmış bir çağrı olarak değerlendirerek, yeni yönetimi tanımayacağını açıkladı. Arap koalisyonunun Şii üyeleri, Kerkük Meclisi’nin hiç bir pozisyonunda görev almayacağını bildirirken konuyu yargıya taşıyacağı mesajı verdi. Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ise Irak Türkmen Cephesi ve bazı Araplar üyelerin, seçilen valiye karşı başlattığı hukuki sürecin sonuçlanmasını bekleyeceği mesajını verdi.

Ne olmuştu?

Kerkük İl Meclisi'ndeki Kürdistan Demokrat Partisi (KDP), Türkmen Cephesi ve Arap topluluğu fraksiyonları katılmadan, 10 Ağustos gecesi Bağdat'ta yapılan İl Meclisi toplantısında Vali ve İl Meclisi Başkanı seçilmişti. Toplantıda KYB‘nin İl Meclisi üyesi Rebwar Taha, Kerkük Valisi olarak seçilirken, Arap fraksiyonundan Muhammed Hafız ise İl Meclisi Başkanlığına seçilmişti.

Ankara’da yüksek zirve bugün başlıyor

Öte yandan Türkiye ile Irak arasında terörle mücadele dahil birçok konunun ele alınacağı Yüksek Düzeyli Güvenlik Mekanizması’nın dördüncü toplantısı bugün Ankara’da yapılacak.

Dışişleri Bakanları’nın başkanlığında 19 Aralık 2023 tarihinde Ankara’da yapılan ikinci toplantı sonucunda yayınlanan ortak bildiride, Irak’ın PKK’yı yazılı bir metinde ilk defa “ortak tehdit” olarak tanımlanması sağlandı. Mekanizmanın üçüncü toplantısı ise 14 Mart 2024 tarihinde Bağdat’ta gerçekleştirildi. Toplantı sonrası Irak Ulusal Güvenlik Konseyi, PKK’yı Irak’ta “yasaklı örgüt” ilan eden bir karar almıştı. Türkiye’nin karardan duyduğu memnuniyet, ortak bildiride kamuoyuyla yakın zamanda paylaşıldı.  Ankara, kararın sahadaki uygulamasınıyakından takip ediyor.

Ortak mücadele

Yüksek Düzeyli Güvenlik Mekanizması’nın dördüncü toplantısına yarın Ankara’da başlanması bekleniyor. Toplantıda Irak tarafıyla geliştirilen anlayış birliğinin ilave somut adımlarla tahkim edilmesi imkanları ele alınacak. PKK’ya karşı atılacak adımların yasal çerçevesinin pekiştirilmesi toplantının önemli hedefleri arasında olacak.

Irak ile Türkiye arasındaki iş birliğinin kurumsal ve sürdürülebilir bir çerçeveye oturtulması, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 22 Nisan 2024 tarihinde Irak’a yaptığı ziyarette imzalanan Stratejik Çerçeve Anlaşması ile iki ülkenin Dışişleri Bakanları’nın eş başkanlığında oluşturulan Ortak Planlama Grubu ve Ortak Daimi Komiteler aracılığıyla öngörülmekte.

Irak heyetinin Türkiye ziyareti kapsamında Ortak Planlama Grubu’nun ilk toplantısı Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin’in eş başkanlıklarında yapılması bekleniyor. Toplantı öncesi iki bakanın baş başa görüşmesi ve toplantıda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ziyaretinde imzalanan anlaşmaların durumları ve Ortak Daimi Komitelerin hayata geçirilmesiyle ilgili sürecin ele alınması bekleniyor. 

TIKLAYIN - https://t24.com.tr/haber/sya-kerkuk-te-vali-krizi-kyb-nin-vali-secimine-turkmen-arap-ve-kurtlerden-tepki,1179152

TIKLAYIN - https://t24.com.tr/haber/kerkuk-e-kurt-vali-secildi-turkmenler-tepkili-simdi-ne-olacak,1178794

 

 

 

 

"
"