Politika

Kemal Kılıçdaroğlu - Erdoğan Bayraktar davasında karar belli oldu

Kılıçdaroğlu'nun Erdoğan Bayraktar'a hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı dava düştü

30 Mayıs 2024 10:29

Eski Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, 17-25 Aralık operasyonları nedeniyle hakkında Meclis soruşturması açılan eski bakan Erdoğan Bayraktar'a yönelik sözleri nedeniyle yargılandığı davada karar açıklandı. Dava düştü.

Kemal Kılıçdaroğlu'nun, 17-25 Aralık operasyonları nedeniyle hakkında meclis soruşturması açılan Çevre ve Şehircilik eski Bakanı Erdoğan Bayraktar'a yönelik sözleri nedeniyle 'kamu görevlisine karşı görevinden dolayı alenen hakaret' suçundan 3 ay 15 günden 2 yıl 4 aya kadar hapis istemiyle yargılanmasına devam edildi.

İstanbul 51. Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşmaya Kemal Kılıçdaroğlu katılmazken, avukatı Celal Çelik mahkemede hazır bulundu.

Bugün yapılan duruşmada savcı, ceza talepli mütalaasını tekrar ettiğini söyledi. Kılıçdaroğlu'nun avukatı Celal Çelik, mahkemenin, "Ek savunmanız olacak mı" sorusuna, "Biz savunma yapmıyoruz. Savcının mütalaasına karşı beyanda bulunuyoruz" diyerek, "Cumhuriyet savcısı, suç işleme pahasına, Anayasa'nın 83. Maddesini ihlal ederek Sayın genel başkan hakkında iddianame düzenledi. Derhal davada düşme kararı verilmesini talep ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Karar açıklandı 

Kararını açıklayan mahkeme, müşteki Erdoğan Bayraktar'ın olay tarihi olan 26 Kasım 2014 tarihinde kamu görevinde olmadığını belirterek, Kılıçdaroğlu'nun üzerine atlı suçun şikayete tabi olduğunu ve müşteki Erdoğan Bayraktar'ın da şikayetinden vazgeçtiğini ve bu nedenle 'şikayet yoksunluğu' oluştuğunu kaydetti.

Mahkeme, Anayasa'nın 83/1. Maddesi uyarınca yasama dokunulmazlığı sebebiyle de Kılıçdaroğlu hakkında kovuşturma şartının gerçekleşmeyeceğinin anlaşıldığını belirterek davanın düşmesine hükmetti.

Ne olmuştu?

İstanbul 51. Asliye Ceza Mahkemesi'nde 23 Şubat 2018 tarihinde görülen duruşmada mahkeme, Kılıçdaroğlu hakkında, "Anayasa'nın 83'üncü maddesi gereğince, sarf ettiği sözleri daha önce meclis çalışmalarında ve CHP Grup toplantılarında söylemiş olması nedeniyle, meclis çalışmalarında söylenen sözler ve ileri sürülen düşünceleri meclis dışında tekrarlamak ve açığa vurmaktan sorumlu tutulmasının, o oturumdaki Başkanlık Divanı'nın teklifi üzerine meclisçe yasaklanması şartına bağlanmış olması nedeniyle" davanın düşürülmesine karar vermişti.