Dünya

Kazakistan’ın ŞİÖ üyesi ülkelerle ticaret hacmi 66,7 milyar dolara ulaştı

16 Ekim 2024 21:42

T24 Dış Haberler

Kazakistan Başbakanı Oljas Bektenov, ülkesinin geçen yıl Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) üyesi ülkelerle ticaret hacminin yüzde 6 artarak 66,7 milyar dolara ulaştığını bildirdi.

Kazakistan Başbakanlığından yapılan açıklamaya göre Bektenov, Pakistan’ın başkenti İslamabad’da düzenlenen ŞİÖ Hükümet Başkanları Konseyi 23. Toplantısına katıldı. Bektenov, burada yaptığı konuşmada en son temmuzda Astana’da gerçekleştirilen ŞİÖ Devlet Başkanları Zirvesi’nde yeni dünya düzeninde örgüt üyesi ülkeler arasında ticari ve ekonomik işbirliğinin derinleştirilmesine yönelik önlemlerin alındığını hatırlattı. Geçen yıl Kazakistan’ın ŞİÖ üyesi ülkelerle ticaret hacminin yüzde 6 artarak 66,7 milyar dolara ulaştığını kaydeden Bektenov, bu bağlamda istikrarlı bir ticaretin sağlanması için yavaşlayan küresel ekonomi şartlarında ŞİÖ’nün yeni kalkınma alanlarını oluşturması gerektiğini vurguladı. Bektenov, özellikle dijitalleşme ve e-ticareti geliştirme, mevcut tren ve oto yolların modernizasyonu, enerji ve yatırım sektörlerinde karşılıklı yarar sağlayan ortaklıklar oluşturma, iklim değişikliği, eğitim ve sağlık alanlarında ortak projelerin geliştirilmesi gibi konuların da altını çizdi.

Kazakistan Başbakanı Bektenov, İslamabad'ta temasları kapsamında Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif ile de bir araya geldi. Görüşmede, taraflar, Kazakistan ile Pakistan arasında ticari ve ekonomik ilişkileri güçlendirecek alanları belirledi ve "Kazakistan-Türkmenistan-Afganistan-Pakistan" yeni otoyolunun geliştirilmesi konusunu ele aldı. (AA)


'Salıncak eyalet' nedir, en çok oy alan aday neden kazanamıyor; işte ABD seçimleriyle ilgili bilmeniz gereken her şey

Günün öne çıkan haberleri...

TIKLAYIN - Meclis'e 22 maddelik kanun teklifi geliyor: Boşanma davalarında dikkat çeken değişiklik

TIKLAYIN - Üniversiteli Rojin Kabaiş'in ön otopsi sonucu belli oldu

TIKLAYIN - A,B,C,D,E sınıfı ehliyeti olan herkesi ilgilendiren yeni düzenleme yolda!

TIKLAYIN - AKP'li Tayyar'dan Destici'ye: Bu kararla Cumhurbaşkanımız da vatan haini, Yunan, Ermeni mi oldu?

TIKLAYIN - Kulis: Köfteci Yusuf olayı, Tarım Bakanı'nı koltuğundan edebilir, Berat Albayrak geri dönebilir

TIKLAYIN - Özgür Özel, Demirtaş'ı ve Mızraklı'yı cezaevinde ziyaret etmek için başvuruda bulundu

TIKLAYIN - Cinsel ilişki videosu iddiasıyla TFF'den ihraç edilen hakem Elif Karaarslan abonelerine özel içerik üretecek!

"
"