Politika

Karar yazarı Oğur: Türkiye’nin fay hatlarından kırılma sesleri duyuluyor

Tehlikenin farkında mısınız?

02 Eylül 2024 07:48

Karar yazarı Yıldıray Oğur, Türkiye'nin son dönemde gündemini meşgul eden örnekler vererek, "Gerilen Türkiye’nin fay kırılma sesleri duyuluyor. Bir toplumun başına gelecek en büyük felaketlerden biri bu. Türkiye normalleşmeden hızla anormalleşmeye sürükleniyor. " dedi.

Türkiye'nin gündemini son dönemde meşgul etmiş olaylara AKP ve CHP'nin verdiği birbirinden farlı verdiği tepkilere değinerek "tehlike"nin tırmandığını ifaden eden Oğur'un köşe yazısının ilgili bölümü şöyle:

"Genç kadının bir Youtube röportajı yüzünden tutuklanması geniş bir tepkiye neden oldu.

Tepkiler siyasete kadar ulaştı. Özellikle kendi kamuoyundan Erdoğan ile yürttüğü normalleşme görüşmeleri için tepkiler alan Özgür Özel, hapishanede Dilruba’yı ziyaret etti.

Birkaç gün sonra bırakılan Dilruba’yı İzmir Fuarı açılışında Özgür Özel’in yanında otururken gördük.

Bir gün sonra bu kez Kara Harp Okulu mezuniyet törenindeyiz. Kara Harp Okulu mezuniyet töreninin resmi kısmında ant içen 960 mezun teğmenden 300-400’ü törenin ardından kılıçlarıyla bir araya geldi ve bir saat önce zaten kendilerine ant içirmiş dönem birincisi eşliğinde 'Mustafa Kemal’in askerleriyiz!' sloganı attıktan sonra bir kere daha ant içti.

İçtikleri ant 2016’dan önce harp okullarında genç teğmenlerin kılıçlarıyla içtikleri 'Subaylık Yemini'ydi. Ama içinde 'laik, demokratik Cumhuriyeti korumak', 'karşılarında bizi bulacak', 'kılıçlarımız keskin ve hazır olacaktır' siyasi sloganlar bulunan geleneksel yemin 2016’dan itibaren ortadan kalkmıştı.

Yani teğmenler ikinci kez, kendi inisiyatifleriyle, 2016’da kaldırılmış eski bir harp okulu yeminini etmişlerdi. Bu yemini etmeden önce de 'Mustafa Kemal’in askerleriyiz' diye sloganlar atmışlardı.

AK Partililer bunu yeni bir kalkışma, ezilmesi gereken bir başkaldırma olarak gördüler.

CHP’liler ise ordunun yeniden Kemalist özüne dönmesinden memnuniyetlerini bildirdiler.  (...)

Gazze için sabah eyleminden dönen, elinde yeşil bayrak olan bir kişiye bir üniversite öğrencisi yumruk atmış, bu yüzden tutuklanmış, öğrenci neredeyse kahraman ilan edilmiş, CHP gençlik kolları öğrencinin posterini yapmış, Fatih Altaylı eline sağlık demiş, Özgür Özel ailesini aramıştı.

Sonuncusu ise geçen ay Meclis’te oldu. Meclis’te AK Partililere karşı sert bir konuşma yapan Ahmet Şık, Alpay Özalan tarafından darp edildi. (...)

Bu dört farklı olaydan gerilen Türkiye’nin fay kırılma sesleri duyuluyor.

Sokakta yürüyen adamı cumhuriyet ve laiklik için yumruklayan öğrenci ayıplanacakken yine tutuklanıyor, bu kez kahramanlaşıyor, bu sayede yumruk atmak övülüyor.

Meclis’te TİP’li milletvekilini döven AK Parti milletvekili kahraman ilan ediliyor, neredeyse yumruk atmayıp olay yerinden kaçanlar korkaklıkla suçlanıyor.

Genç teğmenler içine de muhtemelen devlet yine olay yerine çekiçle gelecek, mağduriyet tepkileri artıracak, radikallik yine normaleşecek ve övülecek.

Bir toplumun başına gelecek en büyük felaketlerden biri bu.

Türkiye normalleşmeden hızla anormalleşmeye sürükleniyor.

Tehlikenin farkında mısınız?"

 

 

"
"