Gündem

Karar yazarı, Cansu Çamlıbel ile Cavit Çağlar'ın söyleşisini köşesine taşıdı: O bile hukuku savunmak zorunda kalmış

09 Ağustos 2024 10:44

Karar yazarı Figen Çalıkuşu, T24 yazarı Cansu Çamlıbel ile eski devlet bakanı Cavit Çağlar'ın gündem olan söyleşisini köşesine taşıdı. Çağlar'ın Kürt meselesi, insan hakları, ekonomi, politika ve Türkiye'nin Rusya ile ilişkilerine dair değerlendirmelerinden örnekler veren Çalıkuşu, "Düşünün ki Çağlar’ın bile bugün Türkiye’de hukuku savunmak zorunda kaldığı bir yere gelmişiz. Hukuku ve toplumsal barışı 'devlet bekası' adı altında yok eden bir zihniyete karşı 'hukuk devleti' aramaktan başka çare kalmadığını Çağlar’ın sözleri de ortaya koyuyor… O da hukuksuz bir yere gidilemeyeceğini görmüş." dedi.

Cansu Çamlıbel'in söyleşisi: Rus uçağı krizinin arabulucusu eski Devlet Bakanı Cavit Çağlar: Ben olsam S-400'lerden kurtulurum, satabiliriz müşterisi hazır, Rusya bizi mazur görür

Çalıkuşu, 'devlet aklı'nın 'devletin bekasının söz konusu olduğu durumlarda görevlilerin her türlü kuraldan muaf tutulması' anlamına gelen bir siyasal anlayış olduğunu ve  karşıt görüşünün "hukuk devleti" anlayışı olduğunu yazdı.

'Devlet aklı' anlayışının Türkiye'de 57 milyon kullanıcısı olan Instagram'ı kapattıracak şekilde işlediğini dile getiren Çalıkuşu, köşesi yazısına eski devlet bakanı Cavit Çağlar'ın T24 yazarı Cansu Çamlıbel'e verdiği röportajı taşıdı.

Çağlar'ın söyleşide Kürt meselesine ilişkin 'kucaklaşacağız', ekonomiye ilişkin 'enflasyonu bir yere getiremezlerse bir yıla kalmaz erken seçim olur', başkanlık sistemine ilişkin 'oturmadı Türkiye’ye. Enflasyonun ana sebebi bana göre o' ve Rusya ile ilişkilere dair 'Ben olsam S-400’leri satarım. F-16’ları niye vermiyorlar? S-400 yüzünden vermiyorlar. Yapılacak olan şey en kısa zamanda oturup anlaşmak.' değerlendirmelerinden örnekler veren Çalıkuşu'nun köşe yazısının ilgili bölümü şöyle:

"Hukuku ve toplumsal barışı 'devlet bekası' adı altında yok eden bir zihniyete karşı 'hukuk devleti' aramaktan başka çare kalmadığını Çağlar’ın sözleri de ortaya koyuyor… O da hukuksuz bir yere gidilemeyeceğini görmüş.

Tirajı komik bir çelişki yaşıyoruz… 'Devlet bekası' diye çöktüğümüz için şimdi devleti kurtaracak hukuk yolunu bulmaya uğraşıyoruz.

'Hikmet' bilindiği üzere aynı zamanda 'bilgelik' demek…

En büyük bilgelik hukuktur, bilge davranış da hukuk devletine dönüş…

Bunu galiba bu devleti yönetenlerden başka herkes anladı bu ülkede."

"
"