Gündem

Karar yazarı Çakır: Muhalefet milletvekillerinin cezaevine ziyaret başvurularını aynı gün onaylayan Adalet Bakanlığı 6 gündür Kavala'yı ziyaret edeceğini açıklayan Tuğrul Türkeş’in başvurusuna onay veremiyor

24 Temmuz 2024 10:16

Karar yazarı Elif Çakır, geçen haftalarda gezi tutuklusu Osman Kavala'yı ziyaret edeceğini açıklayan ancak hala ziyaretini gerçekleştiremeyen AKP'li Milletvekili Tuğrul Türkeş'i aradığını ve ziyaretin neden hala gerçekleşmediğini sorduğunu ifade etti. Türkeş'in kendisine Adalet Bakanlığı'na dilekçe verdiğini ve izin beklediğini söylediğini ifade eden Çakır, "Muhalefet milletvekillerinin başvurularını aynı gün onaylayan Adalet Bakanlığı 6 gündür Tuğrul Türkeş’in başvurusuna onay veremiyor" dedi.

Türkeş'in 19  Temmuz tarihinden itibaren cezaevi ziyaretleri için Adalet Bakanlığı'ndan onay beklediğini aktaran Çakır, cezaevlerinde mahkumları ziyaret eden, CHP milletvekili Gökhan Günaydın, DEVA Partisi Milletvekili Mustafa Yeneroğlu ve DEVA Partisi Milletvekili Mehmet Emin Ekmen'i arayarak Adalet Bakanlığı'nın cezaevi ziyaretlerini ne kadar sürede onay verdiğini sorduğunu aktardı. Milletvekillerinin genelde 1 gün içinde Bakanlık'tan onay alındığını söylediklerini anlatan Çakır'ın köşe yazısının ilgili bölümü şöyle:

"Osman Kavala’yı cezaevinde ziyaret edecek ilk siyasetçi olmayacak Tuğrul Türkeş. Ama Osman Kavala’yı ziyaret eden ilk iktidar siyasetçisi unvanına sahip olacak.

Muhalefet partilerinin siyasetçilerinin “böyle yargılama mı olur” diye sormasıyla Tuğrul Türkeş’in sorması aynı şey değil elbette. İktidar, muhalefet siyasetçilerinin sorularını duymazdan gelebilir ama kendi siyasetçinin “böyle yargılama mı olur” itirazını nasıl duymazdan gelecek?

İktidar, muhalefet partilerinin milletvekillerinin “mahkemelerin davayı objektif delillerle yürütmesine neden karşı çıkıyorsunuz” sorusunu hasıraltı edebilir, bu soruyu iktidarın kendi milletvekili sorduğunda duymazdan gelebilir mi?

Gelemiyor işte, gelemediği için de iktidar içinde kıyamet kopuyor, ama en çok kıyameti de tuhaf bir şekilde MHP’li siyasetçiler kopartıyor.

Ve elbette Tuğrul Türkeş’in bu soruları iktidar siyasetçilerine bir vicdan sorgulaması niteliği taşıyor. İktidar milletvekillerine, aydınından, gazetecisine iktidar cenahına vicdan aynası tutuyor.

Ve şimdi Türkeş el yükseltti, sadece Osman Kavala’yı değil, Tayfun Kahramanı da, Can Atalay’ı da Çiğdem Mater’i de ziyaret etmek için dilekçe verdi.

Muhalefet milletvekillerinin başvurularını aynı gün onaylayan Adalet Bakanlığı 6 gündür Tuğrul Türkeş’in başvurusuna onay veremiyor?

Neyi bekliyor neyi tartışıyor, neyin muhasebesini yapıyor Adalet Bakanlığı da Osman Kavala’yı ziyaret etmesine geçit vermiyor acaba?

En önemlisi, yargı bağımsızlığının gerçekleşmediği bizin gibi ülkelerde, adil yargılanma hakkını, hukukun üstünlüğünü iktidar mensubu bir milletvekilinin savunması ne kadar önemli görüyorsunuz! Önemli ve çok nadir maalesef."

"
"