Gündem

Kamu müteahhitleri sosyal konut projesine soğuk bakıyor: Firmalar batarken TOKİ başarılı olamaz

17 Eylül 2022 07:09

Ekonomik kriz yüzünden olağanüstü artan maliyetleri karşılanmadığı için zora düşen kamu müteahhitleri TOKİ üzerinden yapılacak 500 bin konut projesine soğuk bakıyor. Türkiye Resmi Sektör İnşaat Müteahhitleri İşveren Sendikası (TÜRKİNŞA) Başkanı Servet Arslan, artan maliyetler karşısında nefes almakta bile zorlanan kamu müteahhitlerinin mevcut şartlar altında konutları yapamayacağını, aksi halde ciddi zararlarla karşı karşıya kalabileceklerini söyledi. Arslan, inşaat firmalarının batmaya devam ettiği bir ortamda TOKİ'nin başarılı olamayacağını belirtti.

Sözcü’den Erdoğan Süzer’in haberine göre, TÜRKİNŞA Başkanı Arslan, TOKİ'nin dar gelirlilere yönelik projesini hayata geçirebilmesi için konunun asıl paydaşı olan, kamuya iş yapan müteahhitlerle ortak hareket etmesi gerektiğini söyledi.

Müteahhitlerin kronik hale gelen sorunları çözülmeden konut sorununun çözülemeyeceğini savunan Arslan, “Firmalar batmaya devam ederken, müteahhitlerin dışlandığı TOKİ projelerinin başarıya ulaşması gerçekçi değildir. Siz gelin önce bizi duyun, bizi görün, bizi dinleyin, bizi muhatap alın. Bu derdi, derdi çekenden dinleyin. İstihdamın, üretimin ve ekonominin ana damarında duran müteahhitlerin aklını hafife almayın” diye konuştu.

Arslan, daha fazla müteahhidin batmaması için kriz atlatılıncaya kadar koşulsuz şartsız tasfiye hakkı verilmesini, gerçekçi bir fiyat farkı hazırlanmasını, kamu bankalarından Merkez Bankası baz oranından kredi açılmasını ve KGF üzerinden malzeme alış aşamasında garanti verilmesini talep etti.


TIKLAYIN - Erdoğan sosyal konut projesinin detaylarını açıkladı: Kaç konut yapılacak, ödemeler ne kadar olacak, kimlere ne kadar kontenjan ayrıldı?

TIKLAYIN - Sosyal konut projesinde iş yeri fiyatları belli oldu

TIKLAYIN - KİPTAŞ Genel Müdürü: Maliyet artışları durdurulmadığı sürece, Türkiye'de ne kadar konut üretirsek üretelim, barınma krizinin önüne geçemeyiz

TIKLAYIN - Sözcü yazarı Toker'den sosyal konut yorumu: Vaat edilen maliyet ve sürede nasıl tamamlanacağı konusunda toplum net şekilde aydınlatılmalı

TIKLAYIN - Prof. Naci Görür: İstanbul’un ihtiyacı, kentsel dönüşüm; toplu konut şehrin deprem derdine deva olmaz