Dünya

Kamala Harris yükselişte; işte 5 yeni çarpıcı anket sonucu...

Demokratlar coşkulu, başkan yardımcısı adayı Tim Walz, JD Vance'i solladı; her iki adayı da sevmeyenlerin oranı Harris lehine değişiyor; kararsız eyaletler dışında bazı 'kesin' eyaletlerde durum değişebilir ve Senato yarışında Demokratlar avantajlı görünüyor

16 Ağustos 2024 12:08

T24 Dış Haberler

ABD Başkanı Joe Biden'ın adaylıktan çekilmesinin ardından kasım seçimlerinde Demokrat Parti'nin adayı olan Kamal Harris'in anketlerdeki yükselişi sürüyor. Şu anda ulusal çapta yapılan anketlerin çoğunda önde görünüyor. Yayımlanan son 5 ankete göre; Demokratlar, Harris'in Başkan Joe Biden yerine aday olması nedeniyle Cumhuriyetçilerin Donald Trump'a duyduğuna oranla daha coşkulu. Demokratlar, Senato yarışında da önde görünüyor. Öte yandan son anketlere göre Demokratlar'ın başkan yardımcısı adayı Minnesota Valisi Tim Walz, anketlerde Cumhuriyetçilerin başkan yardımcısı adayı JD Vance'den daha popüler. Bir diğer dikkat çekici anket sonucu ise her iki adaydan hoşlanmayanların oranı Harris'in adaylığı sonrasında Demokratlar lehine değişti. Ayrıca daha önce Demokratların daha şanssız, Cumhuriyetçilerin daha avantajlı olduğu düşünülen ve kararsız eyaletlerin dışında olan bazı eyaletlerde de durum sanıldığı kadar 'kesin' değil. 

ABD'li yayın organlarından The Washington Post'un kıdemli politika muhabiri Aaron Blake, ülke çapında yapılan anketlerden beşini derledi. 

Demokratlar coşkulu

Demokratlar içinde Harris'in Başkan Joe Biden yerine aday olması nedeniyle coşku duyuyor. Bu hafta yapılan anketler de bunu yansıtıyor. 

Monmouth Üniversitesi'nin haziran ayında yaptığı bir ankette Demokratların sadece yüzde 46'sı Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump ile Joe Biden rövanşı için hevesli olduklarını söylerken, bu oran Trump-Harris yarışı için neredeyse iki katına çıkarak yüzde 85'e ulaştı. Cumhuriyetçilerin "coşkusu" ise yüzde 71'de sabit kaldı. 

Cumhuriyetçilerin yaklaşık dörtte üçüne kıyasla her 10 Demokrat'tan 9'u seçim konusunda "iyimser" olduğunu söylüyor.

Bu hafta AP-NORC tarafından yapılan bir ankete göre de Demokratların yüzde 63'ü olası bir Harris yönetiminden heyecan duyarken, Cumhuriyetçilerin yüzde 57'si yeni bir Trump yönetimi için heyecan duyuyor.

Demokratlar Senato'da da yükselişe geçebilir

Harris'in momentumunun bu seçim yılında diğer Demokratlara ne kadar yansıyacağı belirsizdi. 

Cook Political Report tarafından yapılan bir ankete göre Demokratlar, Senato seçimlerinde de önemli bir ivme yakalamış gibi görünüyor. 

Demokratlar beş önemli Senato yarışında aralarındaki farkı ortalama dört puan artırdı: Arizona, Michigan, Nevada, Pennsylvania ve Wisconsin.

Şu anda her yarışta en az yedi puan önde gidiyorlar.

Walz ve Vance arasında 14 puanlık büyük fark

Cumhuriyetçiler, Demokratlar'ın başkan yardımcısı adayı Minnesota Valisi Tim Walz'ı valilik geçmişi, askerlik hizmeti ve diğer konularda sıkıştırmak için büyük bir enerji harcadı.

Ancak şimdilik, son anketler Walz'ın popüler bir aday adayı olduğunu gösteriyor.

Güncel FiveThirtyEight ortalamasına göre Walz'un net imaj notu (Olumludan olumsuz çıkarılarak hesaplanıyor) beş puan olumluyken, Vance'inki dokuz puan olumsuz. 

Vance'in imajı son haftalarda düşmeye devam etti. Bu hafta yapılan bir FoxNews anketi, Vance'ın bugüne kadarki en kötü anketi oldu. Anket, imajını 13 puan geride gösteriyordu: yüzde 38 olumlu, yüzde 51 olumsuz. 

Her iki adayı da sevmeyenler

Her iki adaydan da çok hoşlanmayanlarla ilgili yapılan bir anket, gelişen tabloyu daha net ortaya koymaya yardımcı oluyor. Monmouth anketinin en önemli bulgusu, bu grubun küçülmekte olduğu ve Harris'in yarışa girmesinden bu yana yaklaşık yarı yarıya azaldığı yönünde. 

Daha önce her 5 seçmenden 1'i her iki adaydan da nefret ederken şimdi bu sayı yaklaşık olarak 10'da 1 düzeyinde. 

Bu düşüşün en büyük nedeni de birçoğunun Harris'in lehine oy kullanacağını bildirmesi. Hem Trump'tan hem de Biden'dan hoşlanmayan seçmenlerin yüzde 53'ü Harris'e oy vereceğini söylerken, sadece yüzde 11'i Trump'a oy vereceğini söylüyor.

Daha önce her iki adaydan da hoşlanmayanlar, Trump ve Biden arasında daha eşit bir şekilde bölünüyordu. Harris'in bu seçmen kitlesini kazanması, kendisi için büyük bir kazanç olarak görülüyor. 

Gözler kararsız eyaletlerden fazlasında

2024 başkanlık seçimi kampanyasının bugüne kadarki kısmında bir dizi kararsız eyaletin ne yönde oy vereceğine ve Senato yarışına odaklanıldı. Ancak yeni anketlere göre dikkat edilmesi gereken birkaç eyalet daha var. 

Demokratların çok da iddialı görünmediği Kuzey Carolina'da Cook anketi Harris'i bir puanla önde gösteriyordu. Çok yüksek kaliteli bir son anket olmasa da son anketler, eyalette yarışın sıkı hale geldiğini gösteriyor. Biden 2020'de eyaleti sadece bir puandan biraz daha fazla bir farkla kaybetmişti. 

Florida'da son günlerde yapılan anketler Harris'i iki ila beş puan arasında gösteriyor. Senato yarışında da Suffolk Üniversitesi'nin bu hafta yaptığı bir anket Cumhuriyetçi Senatör Rick Scott'ı Trump dahil diğer Cumhuriyetçiler pozitif bölgedeyken bile 14 puan geride gösterdi. 

 

"
"