Dünya Basınında Bugün

Kamala Harris resmen aday; Sicilya'da batan süperyatın imalatçısı mürettebatı suçladı; SYRIZA siyasi krizde | Dünya Basınında Bugün

23 Ağustos 2024 09:23

T24 Dış Haberler

Britanya'nın İşçi Partili Başbakanı Keir Starmer, eski Başbakan Margaret Thatcher'ın grev karşıtı yasalarının tümünün yürürlükten kaldırılması için baskı altına alınacak. Sicilya'da batarak teknoloji girişimcisi Mike Lynch ve en az beş kişinin ölümüne neden olan süperyatın imalatçısı, teknenin “kesinlikle güvenli” olduğunu ve mürettebatın yolcuları tahliye etmek için zamanı olması gerektiğini söyledi. Ukrayna'nın sürpriz bir şekilde Rusya'ya girmesinden iki hafta sonra Kremlin güçleri ilerleyişi yavaşlattı ve Rusya'nın Kursk bölgesindeki cephe hattının sertleşmesi, her iki taraf için de büyük siyasi riskler taşıyan savaşın bir sonraki aşamasını oluşturdu. ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, kasım ayındaki başkanlık seçimlerinde Demokratların adaylığını resmen kabul etti. Harris konuşmasında, Gazze'de ateşkes zamanının geldiğini söyledi. Yunanistan ana muhalefet partisi SYRIZA lideri Stefanos Kasselakis, parti içi krizle karşı karşıya. Rusya, bir CNN muhabiri ve iki Ukraynalı gazeteci hakkında "haber görevi sırasında sınırı yasadışı yollardan geçerek Ukrayna'nın ilerlediği Kursk bölgesine girdikleri" gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu. 

23 Ağustos 2024'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle... 

The Daily Telegraph | Britanya'da sendikalar iktidarı Thatcher'ın grev karşıtı yasalarını yürürlükten kaldırmaya zorluyor

Britanya'nın İşçi Partili başbakanı Keir Starmer, önümüzdeki ay yapılacak Sendika Kongresi'nde eski Başbakan Margaret Thatcher'ın grev karşıtı yasalarının tümünün yürürlükten kaldırılması için baskı altına alınacak.

Güçlü İtfaiye Sendikası (FBU), “sendika karşıtı tüm yasaların yürürlükten kaldırılmasını ve sendikalara pozitif yasal haklar tanınmasını” talep eden ve kabul edilmesi beklenen bir önerge sundu.


The Financial Times | Bayesian'ın üreticisi mürettebatın yolcuları kurtarmak için zamanı olması gerektiğini söyledi

Sicilya'da batarak teknoloji girişimcisi Mike Lynch ve en az beş kişinin ölümüne neden olan süperyatın imalatçısı, teknenin “kesinlikle güvenli” olduğunu ve mürettebatın yolcuları tahliye etmek için zamanı olması gerektiğini söyledi.

Çeşitli tekne markalarının sahibi olan The Italian Sea Group'un CEO'su Giovanni Costantino, Bayesian'ın “kesinlikle stabil olacak ve dünyanın en yüksek ikinci direğini taşıyacak şekilde tasarlandığını” söyledi.

Teknenin “su aldığı için” battığını söyleyen Costino, uygun prosedürlerin takip edilmediğini öne sürdü.


The New York Times | Kursk saldırısı: Cephe hattının sertleşmesi iki taraf için de riskler taşıyor

Ukrayna'nın sürpriz bir şekilde Rusya'ya girmesinden iki hafta sonra Kremlin güçleri ilerleyişi yavaşlattı ve Rusya'nın Kursk bölgesindeki cephe hattının sertleşmesi, her iki taraf için de büyük siyasi riskler taşıyan savaşın bir sonraki aşamasını oluşturdu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana Rus topraklarına yapılan ilk işgale kesin bir yanıt verme sözü verdi.

Ancak şu ana kadar verilen yanıt, saldırıyı tersine çevirmek yerine kontrol altına almaya odaklanmış durumda ve bu da Rusya'nın tükenmiş ordusunun işgalcileri kovmak için neleri riske atmaya hazır olduğu ya da bunu yapıp yapamayacağı sorusunu gündeme getiriyor.


The Wall Street Journal | Kamala Harris resmen aday

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, kasım ayındaki başkanlık seçimlerinde Demokratların adaylığını kabul eden konuşmasını yapmak için sahneye çıktı. “Yeni bir yol” sözü veren Harris, ülkeyi "geçmişin acı ve bölücü savaşlarını aşmaya" çağırdı.

Konuşmasında, "Bizi en büyük özlemlerimizin etrafında birleştiren bir başkan olacağım. Liderlik eden ve dinleyen bir başkan. Gerçekçi, pratik ve sağduyulu olan. Daima Amerikan halkı için savaşacağım” cümleleri dikkat çekti.


Al Arabiya | Kamala Harris: Gazze'de ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılması anlaşmasının tam zamanı 

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Demokrat Parti Kongresi'nde partinin kasım ayındaki başkanlık seçimleri için resmen başkan adayı olarak belirlendi. Harris, yaptığı konuşmada, Gazze'de ateşkes zamanının geldiğini söyledi. 

“Şimdi bir rehine anlaşması ve ateşkes anlaşması yapmanın tam zamanı" diyen Harris, “Açık konuşayım, İsrail'in kendini savunma hakkını her zaman savunacağım ve İsrail'in kendini savunma kabiliyetine sahip olmasını her zaman sağlayacağım" diye devam etti. 

“Geçtiğimiz 10 ay boyunca Gazze'de yaşananlar yıkıcı. Çok sayıda masum insan hayatını kaybetti, çaresiz ve aç insanlar tekrar tekrar güvenlik için kaçıyor. Acının boyutu yürek parçalayıcı” diyen Harris, “Başkan Biden ve ben, İsrail'in güvende olması, rehinelerin serbest bırakılması, Gazze'deki acıların sona ermesi ve Filistin halkının onur, güvenlik, özgürlük ve kendi kaderini tayin hakkını gerçekleştirebilmesi için bu savaşı sona erdirmeye çalışıyoruz" ifadelerini kullandı. 


eKathimerini | SYRIZA'da liderlik krizi

Yunanistan ana muhalefet partisi SYRIZA lideri Stefanos Kasselakis, parti içi krizle karşı karşıya. 

Partinin siyasi sekreterliği, yaz sonu toplantısında açıkça sorgulandı ve 87 kişilik parti içi muhalif grubu temsil eden 8 önde gelen SYRIZA üyesi toplantıyı terk etti. Toplantıyı terk eden 8 üye, "Bizi bireyler ve partimiz olarak önemsizleştiren davranış ve kararları meşrulaştırmıyoruz" dedi. 

Üyeler ayrıca “Siyasi sekreterliğe mali veri sağlamayı reddetmek, hiçbir şekilde solu temsil etmeyen yeni SYRIZA'da dayatılan kurallar hakkında çok şey anlatıyor”  dedi. 


The Moscow Times | Rusya, CNN muhabiri hakkında "sınırı yasadışı yollarla geçmek" gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu

Rusya, bir CNN muhabiri ve iki Ukraynalı gazeteci hakkında "haber görevi sırasında sınırı yasadışı yollardan geçerek Ukrayna'nın ilerlediği Kursk bölgesine girdikleri" gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu. 

Rusya Federal Güvenlik Servisi'nden (FSB) bir sözcü devlete ait Interfax haber ajansına yaptığı açıklamada, “Suç duyurusunda bulunuldu ve soruşturmalar devam ediyor” dedi.

FSB'ye göre “Rusya devlet sınırını yasadışı yollardan geçmekle” suçlanan gazeteciler arasında CNN muhabiri Nick Paton Walsh ile Ukraynalı gazeteciler Olesia Borovyk ve Diana Butsko da bulunuyor.

"
"