Dünya

Kamala Harris'in başkan yardımcısı adayını bugün açıklaması bekleniyor; hangi isimler öne çıkıyor?

Harris'in başkan adaylığı seçimi için öne çıkan iddialar altı kişi üzerinde yoğunlaşmıştı ancak hepsi kırsala hitap eden, beyaz ve bağımsız seçmenleri kazanma şansı yüksek olan beyaz erkekler

06 Ağustos 2024 10:20

T24 Dış Haberler

ABD'de kasım seçimlerinin Demokrat başkan adayı Kamala Harris'in başkan yardımcısı adayını bugün açıklaması bekleniyor. Şu anda aynı zamanda başkan yardımcılığı görevini yürüten Harris'in Minnesota Valisi Tim Walz ve Pennsylvania Valisi Josh Shapiro arasında kaldığı söyleniyor. 

Reuters'a konuşan konuyla ilgili bilgi sahibi üç kaynağa göre; Demokrat başkan adayı Kamala Harris'in başkan adayını bugün açıklaması ve Philadelphia'daki Temple Üniversitesi'nde yapılacak etkinlikte adayıyla ilk kez kamuoyu önüne çıkması bekleniyor.

Harris, dün destekçilerine gönderdiği bir mesajda henüz kararını vermediğini söylemiş ve "Birçoğunuzun kampanya yolunda ve Beyaz Saray'da Başkan Yardımcım olarak bana katılması için kimi seçeceğimi öğrenmek için sabırsızlandığınızı biliyorum" demişti. 

Cumhuriyetçi başkan adayı Donald Trump ve onun başkan yardımcısı olarak seçtiği ABD Senatörü JD Vance'e 5 Kasım'daki seçimlerde meydan okumak için aceleyle bir kampanya hazırlayan Harris'in siyasi kariyerinin şimdiye kadarki en önemli kararlarından biri başkan yardımcısı adayını seçmek olacak. 

Partinin yükselen yıldızı; Josh Shapiro

51 yaşındaki Shapiro, 19 seçmen oyu ile hem Harris hem de Trump için kazanılması gereken bir eyalet olan Pennsylvania'da güçlü onaya sahip ve partinin yükselen yıldızı. Eğer Harris seçilirse ABD'nin ilk siyah ve Güney Asyalı Amerikalı kadın başkanı olacak; eğer Shapiro'yu başkan yardımcısı adayı olarak belirlerse do da ülkenin ilk Yahudi başkan yardımcısı olacak. Shapiro, tıpkı Harris gibi eski bir eyalet başsavcısı. 

Shapiro'nun İsrail'e verdiği güçlü destek tepki çekebilir ancak bu isim, ılımlı seçmenlere de hitap edebilir ve Cumhuriyetçilerin bu konudaki saldırılarını boşa çıkarabilir. 

Eski öğretmenden yeni başkan yardımcısı mı olacak?

60 yaşındaki Walz, eski bir ABD Ulusal Muhafız Ordusu üyesi ve eski bir öğretmen olup son haftalarda Harris'in etkili bir savunucusu olarak profilini yükseltti. 

Cumhuriyetçi eğilimli bir bölgeden eski bir Kongre üyesi olan Walz, kırsal kesimdeki beyaz seçmenler için cazibesini kanıtlamış olsa da vali olarak ücretsiz okul yemekleri ve genişletilmiş ücretli işçi izni gibi politikaları savundu. 

Minnesota katı Demokrat bir eyalet olsa da, iki önemli çekişmeli bölge olan Wisconsin ve Michigan'a yakın. 

Beyaz, erkek ve bağımsızları kazanabilecek isimler öne çıktı

Harris'in başkan adaylığı seçimi için öne çıkan iddialar altı kişi üzerinde yoğunlaşmıştı ancak hepsi kırsala hitap eden, beyaz ve bağımsız seçmenleri kazanma şansı yüksek olan beyaz erkekler. 

Shapiro ve Walz'ın yanı sıra Arizona Senatörü Mark Kelly, Ulaştırma Bakanı Pete Buttigieg, Kentucky Valisi Andy Beshear ve Illinois Valisi J.B. Pritzker de adaylar arasında yer alıyordu.

Reuters'a konuşan kaynaklar, adayların seçilip seçilmedikleri konusunda pazartesi gecesi ya da salı sabahı bilgilendirileceklerini söyledi.

"
"