Dünya

Kamala Harris, ekonomik vaatlerine odaklı ilk büyük konuşmasını yaptı; 'fırsat ekonomisi' ne öneriyor, ne yapacak?

“Birlikte benim fırsat ekonomisi dediğim şeyi inşa edeceğiz” diyen Harris, orta sınıfı güçlendirme sözü verdi

17 Ağustos 2024 10:34

T24 Dış Haberler

ABD'de Demokrat Parti'nin başkan adayı Kamala Harris, Beyaz Saray koltuğuna oturması halinde uygulamayı planladığı "fırsat ekonomisi"nin bir parçası olarak vergi indirimi, bakkalların yüksek fiyatlarının engellenmesi ve daha uygun fiyatlı konutlar inşa etme sözü verdi. Ekonomi odaklı ilk büyük konuşmasında Harris, bebekli aileler için 6 bin dolara kadar yeni çocuk vergi kredisi getirmeyi ve çocuklu ailelerin vergilerini azaltıp reçeteli ilaç maliyetlerini düşürmeyi vaat etti. 

Kuzey Carolina'daki bir mitingde destekçilerine başkan olarak orta sınıfa odaklanacağını söyleyen Harris ayrıca dört yıl içinde 3 milyon yeni konut inşa edilmesi ve ilk kez ev alacaklar için ev inşa edenlere vergi teşviki verilmesi çağrısında bulundu.

"Orta sınıf güçlü olursa Amerika da güçlü olur"

“Birlikte benim fırsat ekonomisi dediğim şeyi inşa edeceğiz” diyen Harris şöyle devam etti: 

“Orta sınıfı inşa etmek başkanlığımın belirleyici hedeflerinden biri olacak çünkü orta sınıf güçlü olduğunda Amerika'nın da güçlü olacağına yürekten inanıyorum"

"Trump vergisi"

Harris'in gündemi hem şirketlerin hem de Başkan Joe Biden'dan gelen benzer önerileri reddeden Kongre'nin direnciyle karşılaşabilir.

Önümüzdeki haftalarda ekonomik planlarının daha fazla detayını açıklayacağını söyleyen Harris, rakibi Cumhuriyetçi Donald Trump ile geniş ekonomik değerler ve özellikle gümrük tarifeleri ve vergiler konusunda bir karşıtlık oluşturmayı hedefliyor.

Trump, Harris'in reddettiği bir fikir olan, ithalata yönelik yeni gümrük vergileri önermişti. Harris, “Diğer ülkelerden ithal ettiğimiz günlük ürünlere ve temel ihtiyaç maddelerine ulusal bir satış vergisi uygulamak istiyor. Bu Amerikalıları mahvedecektir. Bu, günlük ihtiyaçlarınızın hemen hemen her birinde daha yüksek fiyatlar anlamına gelecektir: Benzine Trump vergisi. Gıdaya Trump vergisi. Kıyafetlere Trump vergisi. Reçetesiz satılan ilaçlara Trump vergisi" dedi. 

Trump'ın ekonomi danışmanları Kevin Hassett ve Stephen Moore, Harris'in önerilerinin enflasyonu artıracağını ve ekonomiye zarar vereceğini savunmuş ayrıca ilk kez ev sahibi olacaklara 25 bin dolara kadar kredi verilmesinin ev fiyatlarını artırmaktan başka bir işe yaramayacağını söylemişlerdi. 

Gıda ve bakkaliye ürünlerinde fiyat artışına federal yasak

Harris'in planı gıda ve bakkaliye ürünlerinde fiyat artışına federal bir yasak getirilmesini içeriyor. 

Kampanya yetkilileri, başkan olarak Federal Ticaret Komisyonu'nu fiyat artışına getirilen yeni sınırları ihlal eden şirketlere “sert cezalar” uygulamaya yönlendireceğini söyledi.

Harris, “Çoğu işletmenin istihdam yarattığını, ekonomimize katkıda bulunduğunu ve kurallara göre oynadığını biliyorum. Ancak bazıları bunu yapmıyor ve bu doğru değil. Böyle bir durum söz konusu olduğunda harekete geçmemiz gerekiyor" dedi. 

İlk kez ev alacaklara 25 bin dolar kredi

Harris'in planı, ilk kez ev alacaklar için yeni evler inşa edilmesini ve böyle alıcılar için 25 bin dolarlık krediyi teşvik etmek üzere bir dizi vergi teşviki ve diğer tedbirleri öngörüyor. 

Harris ayrıca kira yardımını genişletmeyi, kira fiyatlarının sabitlenmesini yasaklamayı ve Wall Street firmalarının toplu ev satın almalarını engellemeyi amaçlıyor.

Harris ayrıca sağlık hizmetleri maliyetlerini düşürmek, tıbbi borçları iptal etmek ve Biden yönetiminin Medicare tarafından kullanılan en çok satan 10 reçeteli ilacın fiyatlarını yüzde 79'a varan oranlarda nasıl düşürdüğünü vurgulamak için bastırıyor.

Harris ayrıca, Biden'ın yılda 400 bin dolar ya da daha az kazananların vergilerini artırmama sözünü sürdürüyor. 

Kampanyası, kurumlar vergisi oranını yüzde 35'ten yüzde 21'e düşüren ve gelecek yıl sona erecek olan diğer vergi indirimlerini uygulayan Trump ile vergi konusunda bir tezat oluşturmayı amaçlıyor. Trump ise vergi indirimlerini kalıcı hale getirme sözü verdi.

"
"