Sağlık

Kalp ve damar sağlığınız için kritik öneriler

Kalp sağlığınız için doğru ve yeterli beslenme alışkanlığı kazanmanız yaşamsal öneme sahip

02 Ekim 2024 08:43

Kalp ve damar hastalıkları, dünya genelinde ölüme en çok neden olan sağlık sorunları arasında yer alıyor. Sağlıklı beslenme, kilo kontrolü ve düzenli egzersizle bu hastalıklara bağlı ölümlerin yüzde 30’unun önlenebildiğini söyleyen uzmanlar önerilerde bulundu.

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Sinan Dağdelen, kalp ve damar hastalarının dikkat etmeleri gereken kuralları anlattı; önemli öneriler ve uyarılarda bulundu.

İdeal kilo

Kalp sağlığınız için ideal kilonuzda kalmanız çok önemli. Zira, obezite yol açtığı sorunlar nedeniyle kalp ve damar hastalıklarında tek başına önemli bir risk faktörünü oluşturuyor.

TIKLAYIN | Bunlara dikkat: Kalp sağlığını olumsuz etkileyen 7 alışkanlık!

TIKLAYIN | Kalp sağlığınız için almanız gereken önlemler

TIKLAYIN | Kardiyoloji Uzmanı Karaca: Paketli gıda tüketimindeki artış kalp krizlerini artırdı

TIKLAYIN | Kalp hastalıkları hakkında en çok sorulan 5 soru

Sigarayı bırakın

Sigara kullanmak kalp damar hastalıklarından ölüm riskini 2-3 kat artırıyor. Erkeklerde kalp ve damar hastalığına yakalanma riski günde 1- 4 sigarayla 1.7 kat, günde 25 ile üzeri sigarayla 2.6 kat yükseliyor. Kadınlarda da risk günde 1- 4 sigarayla 1.9 kat, 14-24 sigarayla 4.3 kat ve 25 ile üzeri sigarayla 5.4 kat artıyor.

Aşırı yemekten kaçının

Aşırı ve gereksiz yemek; fazla insülin salınımını, karaciğer yağlanmasını ve kan yağlarını artırırken egzersiz yapmayı zorlaştırıyor. Bu tablo da çağımızın önemli sorunu olan obeziteyle sonuçlanıyor. Mideye aşırı yüklenildiğinde ayrıca kan akımı mide ve bağırsaklara yönelmek zorunda kalıyor.

Günde en az 1.5 litre su için

Vücudumuz için yaşamsal öneme sahip olan su aynı zamanda kalbimiz üzerinde de kritik bir rol üstleniyor. Yeterli su tüketimi kanın koyulaşmasını önleyerek daha akıcı olmasını sağlıyor.

Böylece kanın vücutta dolaşımını kolaylaştırıyor ve kalbin pompalama görevini daha az eforla yapmasını mümkün kılıyor. Kalbimiz de daha az enerji harcadığı için aşırı yükten korunmuş oluyor.

Günde 30-40 dakika yürüyün

Düzenli yapılan egzersizler kardiyovasküler sistemin yanı sıra kardiyak risk faktörlerinden olan obezite, kan basıncı, lipid profili, glukoz toleransı, ve tromboz üzerinde olumlu etkiler sağlıyor. Kalp sağlığınız için hekiminiz aksini önermedikçe, her gün en az 30-40 dakika, düz bir zeminde tempolu yürüyüş yapmayı alışkanlık edinin.

Doğru beslenme

Kalp sağlığınız için doğru ve yeterli beslenme alışkanlığı kazanmanız yaşamsal öneme sahip. Obezite, yüksek doymuş yağların artması, hipertansiyon, kalp yetersizliği ve damar sertliği riskini artırdığı için un ve un ürünlerini, şeker ile türevlerini sınırlı miktarda tüketmelisiniz.

Metabolik sendroma dikkat

Kalp ve damar hastalıklarında en önemli risklerden birini son yıllarda görülme sıklığı giderek artış gösteren ve “metabolik sendrom” olarak adlandırılan hastalıklar dizini oluşturuyor. Bunlar içerisinde; diyabet ya da insülin direnci, hipertansiyon, iyi kolesterol HDL’nin düşük olması, trigliserid yağ yüksekliği (kan yağı yüksekliği) ve aşırı kilo yer alıyor.

Hekim tavsiyesi olmadan takviye kullanmayın

Hekiminiz önermedikçe, "kalp sağlığıma iyi gelir" düşüncesiyle vitamin veya mineral takviyesi kullanmayın.

 

"
"