Dünya

Kadın olimpiyat sporcuları için 'cinsiyete uygunluk' kuralları nelerdir?

08 Ağustos 2024 11:03

T24 Dış Haberler

Paris Olimpiyatları'ndaki kadın boksu, kadın sporlar için cinsiyete uygunluk kurallarının hazırlanması ve uygulanmasının karmaşıklığını, Cezayirli Imane Khelif ve Tayvanlı Lin Yu-ting gibi sporcuların nasıl savunmasız kaldıklarını gösterdi. 

Testosteron seviyesinin, tipik olarak erkeklerde görülen XY kromozomları değil, sporun yönetim biriminin kurallarını belirlediği ve onayladığı Olimpiyat etkinliklerinde uygunluğun temel kriteri olduğu belirtildi.

Bunun nedeni, doğumda kadın olarak atanan ve kendilerini kadın olarak tanımlayan bazı kadınların, XY kromozom kalıbı veya tipik kadın aralığından daha yüksek doğal testosteron içeren cinsiyet gelişimi farklılıkları veya Hermafrodit (DSD) adı verilen koşullara sahip olmalarıdır. Bazı spor yetkilileri bunun sporda diğer kadınlara karşı haksız bir avantaj sağladığını söylüyor, ancak bilim bu konuda kesin bir sonuca varmış değil.

Testosteron, ergenlikten sonra kemik ve kas kütlesini ve gücünü artıran doğal bir hormondur. Normal yetişkin erkek aralığı Litre başına 10 ila 35 nanomol, kadınlar için 0,5 ila 2,4 nanomol şeklinde rapor edilmiştir.

2019 yılında Spor Tahkim Mahkemesi'nde yapılan bir duruşmada, atletizmin yönetim birimi DSD olan atletlerin "biyolojik olarak erkek" olduğunu savunuldu.

"
"