Sağlık

Kadın hastanesinde HPV testi için kit yokmuş!

Sağlık Bakanlığı'nın üzerinde çalıştığı ancak henüz somut adımlar atmadığı HPV aşısı konusu ise hâlâ gündemde

30 Ağustos 2024 08:39

İstanbul'daki Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, rahim ağzı kanseri (HPV virüsü) taraması için gerekli olan kitlerin iki aydır bulunmadığı ortaya çıktı. 

Jinekolog Prof. Dr. Cem Baykal, yaşanan bu eksiklikle ilgili olarak, "Eğer yerli üretim yeterli değilse, ithal etmek zorundalar," dedi ve mevcut durumun kabul edilemez olduğunu vurguladı.

BirGün'den Sarya Toprak'ın haberine göre, Zeynep Kamil Hastanesi'nde HPV testi için örnek veren hastalar, mevcut kit sıkıntısı nedeniyle test sonuçlarının çıkmayabileceği konusunda uyarıldı. Sonuç alınamaması durumunda hastalara, başka bir hastanede testlerini tekrar yaptırmaları gerektiği bildirildi.

İl Sağlık Müdürlüğü'ne yapılan başvurulara rağmen henüz bir geri dönüş yapılmadı. Ancak hastane yönetimi, sorunun iki ay sürdüğünü ve yeni kitlerin tedarik edildiğini doğruladı.

TIKLAYIN - Çanakkale Belediyesi'nden ücretsiz HPV aşısı kampanyası

Prof. Dr. Baykal, mevcut durumu eleştirerek, yerli kitlerin tanı değerleri konusundaki şüpheleri ve özellikle genç kadınların devlet hastanelerine gitmekte tereddüt etmelerini dile getirdi. Ayrıca, rahim ağzı kanserinin önlenmesi için düzenli olarak yapılması gereken testlere erişimin zorlaştırıldığını belirtti.

TIKLAYIN - CHP Genel Başkanı Yardımcısı Şahbaz'dan Sağlık Bakanı'na çağrı: HPV aşısını ertelemeyin, kadınların hayatı tehlikede!

Sağlık Bakanlığı'nın üzerinde çalıştığı ancak henüz somut adımlar atmadığı HPV aşısı konusu ise hâlâ gündemde. Aşının ulusal aşı takvimine alınması vaadi gerçekleşmemiş olup, aşının maliyeti ciddi bir yük teşkil etmekte. Ancak, HPV aşısının SGK tarafından geri ödenmesi için açılan davalar sonucunda emsal kararlar çıktı ve mahkemeler aşının ücretinin geri ödenmesine hükmetti.

TIKLAYIN - Ekrem İmamoğlu duyurdu: İBB, ücretsiz HPV aşısı uygulamasına başladı

"
"