Dünya

Julian Assange, ABD ile yapılan anlaşmayla Britanya'daki cezaevinden çıkarıldı, mahkûm edilip serbest bırakılacak

Açıklamada, Assange'ın tutuklu bulunduğu süreyi "2x3 metrelik bir hücrede, günde 23 saat tecrit altında" geçirdiği vurgulandı

25 Haziran 2024 08:07

T24 Dış Haberler

WikiLeaks kurucusu Julian Assange, Britanya'da tutulduğu cezaevinden serbest bırakıldı. 

WikiLeaks X'te yaptığı açıklamada Assange'ın bin 901 günlük esaretin ardından pazartesi sabahı Belmarsh Cezaevi'nden ayrıldığını duyurdu. Açıklamada, Assange'ın bu süreyi "2x3 metrelik bir hücrede, günde 23 saat tecrit altında" geçirdiği vurgulandı. 

Wikileaks, kurucusu Julian Assange'ın ABD yetkilileriyle yaptığı, hakkındaki bir suçlamayı kabul ederek serbest kalmasına olanak tanıyan anlaşma sonrası Britanya'dan ayrıldığını açıkladı.

 

52 yaşındaki Assange son beş yılı, ABD'ye iadesine karşı mücadele ettiği bir Britanya cezaevinde geçirdi. Assange, "ulusal savunma bilgilerini elde etmek ve ifşa etmek için komplo kurmak"la suçlanıyordu. ABD yıllardır, Irak ve Afganistan savaşlarıyla ilgili bilgileri ifşa eden Wikileaks dosyalarının hayatları tehlikeye attığını savunuyordu.

WikiLeaks 2010 yılında Washington'un Afganistan ve Irak savaşlarına ilişkin yüz binlerce gizli ABD askeri belgesini ve diplomatik yazışmaları yayımlamıştı. 

TIKLAYIN | Julian Assange davasının yasal gözlemcisi, T24’e konuştu: Onun kaderi, sorgu ve işkencelerini ifşa ettiği Guantanamo’daki mahkûmlarınkine benziyor

Assange, Kuzey Mariana Adaları'ndaki Saipan adasında Çarşamba günü yerel saatle 09.00'da yapılacak duruşmada mahkûm edilecek. Bir yargıç tarafından onaylanması gereken anlaşmaya göre Assange'ın hali hazırda yattığı beş yıl hesaba katılacak ve yeni bir hapis cezasıyla karşı karşıya kalmayacak. 

Adalet Bakanlığı'ndan gelen mektuba göre Assange Avustralya'ya geri dönecek.

Avustralya hükümeti, Assange'ın serbest bırakılma ihtimaline ilişkin detaylı açıklama yapmadı. Başbakanlık sözcüsü, "Avustralya vatandaşı Julian Assange'ın ABD'de planlanan yasal işlemlerinden" haberdar olduklarını söyledi.