Dünya

Japonya sürülebilir elektrikli bavulların kullanımını kısıtlıyor

Asya'nın bazı bölgelerinde popüler olan motorlu bagajların kullanımı, Japon yasalarına göre güvenlik ekipmanı ve sürücü ehliyeti gerektiriyor

29 Temmuz 2024 10:31

T24 Dış Haberler

Japon yeninin zayıflığından yararlanmak için rekor sayıda turist Japonya'ya akın ederken motorlu, sürülebilir valizlerin popülerliği sorun yaratıyor. 

Kyodo haber ajansına göre, Japonya'nın iki büyük havalimanı şimdiden yolculardan tesislerinde motorlu valizlere binmemelerini isterken, polis de yerel perakendecileri müşterilerini bunların kullanımıyla ilgili katı yasalar konusunda uyarmaya çağırıyor.

Son yıllarda çocuk scooterlarına benzeyen ancak lityum-iyon pillerle çalışan motorlu valizler gezginler arasında daha yaygın hale gelirken, Paris Hilton ve Shilpa Shetty gibi ünlüler tarafından da popüler hale geldi.

Kyodo'ya göre, Japonya şu anda Asya'nın geri kalanında popüler olan elektrikli valizleri "sadece gerekli güvenlik ekipmanı ve ehliyet ile yollarda sürülebilen motorlu araçlar" olarak sınıflandırıyor.

Haziran ayında, Japonya'da eğitim gören 30'lu yaşlarındaki Çinli bir kadın, Osaka Eyalet Polisi'ne göre 31 Mart'ta Osaka'da bir kaldırımda üç tekerlekli bir valiz sürdüğü iddiasının ardından ehliyetsiz araç kullanmaktan savcılığa sevk edildi.

Japonya son zamanlarda yeni ulaşım biçimleriyle başa çıkmakta zorlanıyor. Ulusal Polis Teşkilatına göre, Temmuz 2023'te kısıtlamaların hafifletilmesinden sonraki altı ay içinde elektrikli scooterlarla ilgili trafik ihlalleri dört kat arttı. Gevşetilen düzenlemeler 16 yaşından büyüklerin ehliyet olmadan bu araçlara binmesine izin veriyor ve bu araçlar artık Tokyo gibi büyük şehirlerde sıkça görülüyor.

"
"