Çevre

İzmir'deki 4 orman yangını da kontrol altında

19 Temmuz 2024 06:08

İzmir'de Bergama, Foça, Gaziemir ve Buca'da birbiri ardına çıkan orman yangınların kontrol altına alındığı duyuruldu.

İzmir'in Buca ilçesinde Zafer Mahallesi yakınlarındaki ormanda çıkan yangına Orman Genel Müdürlüğü ekipleri 7 uçak ve 4'ü gece görüşlü olmak üzere 20 helikopterden oluşan toplam 27 adet hava aracı, 40 adet arazöz, 9 su ikmal aracı, 4 dozer ve 4 yer ekibi, belediyelerden 21 tanker ve 5 arazöz ve 5 polis TOMA'sı ile müdahaleye devam ediyor. Yangına müdahale aralıksız sürdürülürken AKUT, Kızılay, Kamp Ateşi Türkiye Arama Kurtarma (KATAK), Hayvan Arama Kurtarma (HAK) ve İzmir Motosiklet Kulübü gibi birçok STK da çalışmalara destek veriyor.

Alevlerin yakın olduğu Sarnıç Mahallesi Çamlık Caddesi üzerindeki evler tahliye edildi. Yangının evlere sıçramaması için Orman Bölge Müdürlüğüne ait tankerler, itfaiye araçları ve TOMA'larla alevler ile evler arasına set kuruldu.

Yangına havadan müdahale sabah erken saatlerde yeniden başladı.

Gaziemir

Gaziemir Belediye Başkanı Ünal Işık, İzmir’in Buca ilçesi Zafer Mahallesi’nde dün gündüz saatlerinde başlayan ve Gaziemir ilçesi Sarnıç bölgesindeki ormanlık alana da yayılan yangının Sarnıç’taki  bölümünün kontrol altına alındığını duyurdu.

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Başkan Ünsal, bölgede soğutma çalışmalarının devam ettiğini belirtirken şu ifadeleri kullandı:

“Kıymetli hemşehrililerim, Buca-Gaziemir sınırında çıkan ve Sarnıç bölgemizdeki ormanlık alanda yayılan yangın kontrol altına alındı, soğutma çalışmaları devam ediyor. Söndürme çalışmalarında görev yapan, çalışmalara destek veren herkese teşekkür ediyorum. Hepimize geçmiş olsun.”

Foça

İzmir'in Foça ilçesinde saat 15.00 sıralarında çıkan orman yangını, saat 22.30 sıralarında kontrol altına alındı. Foça Kaymakamı Mehmet Türköz soğutma çalışmalarının sabaha kadar devam süreceğini söyledi. Yanan bölgede zeytin bahçesi olduğunu kaydeden Hilal Yolcu ağaçlarının ve komşusunun hayvanlarının yanmaması için iki saate yakın bir süre kendi olanaklarıyla müdahale etmeye çalıştıklarını belirterek, “Yangın buraya ininceye kadar hiç kimse yoktu. Biz müdahale ettik. İtfaiye ve uçaklar çok sonra geldiler." dedi.

Asiye Güven ise Foça'da hayvancılık yaptıklarını ve arkadaşlarının uyarısı ile hayvanlarının olduğu yere geldiklerini belirterek, “Geldiğimizde jandarmalar vardı. Söylediler. Komşular da yardım etti. Hayvanlarımızı çıkarttık. Çok fena oldu. Her tarafımızı yangın sardı. Zor kurtulduk. Hayvancıklarım, koyuncuklarım nerede şimdi. Akşam damlarına koyabilecek miyiz? Arka taraflar hala yanıyor. Komşunun evi yandı, motoru yandı” diye konuştu.

Bergama

İki gün önce İzmir'in Bergama ilçesinde başlayan orman yangını havadan ve karadan yapılan etkin müdahaleyle üçüncü günde, dün, saat 15.30 sıralarında kontrol altına alındı.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, sosyal medyadan yaptığı paylaşımda, "İzmir'in Bergama ilçesindeki orman yangını havadan ve karadan yapılan etkin müdahaleyle kontrol altına alınmıştır. Soğutma çalışmalarımız devam ediyor. Yangından etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun" ifadelerine yer verdi.

Bakan Yumaklı: Yangınlar, kontrol altına alındı

İbrahim Yumaklı, İzmir'deki yangınların kontrol altına alındığını şu ifadelerle duyurdu:

"Buca - Gaziemir dahil orman yangınları kontrol altına alındı. Yangınlara ilişkin dezenformasyonları kınıyorum. Bugünden itibaren 15 Eylül'e kadar bütün ekiplerimiz alarm halinde. Vatandaşlarımız olmadan bu mücadeleden galip çıkamayız."

 

 

"
"