Gündem

İzmir'in üç ilçesindeki yangınlar üçüncü gününde: Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Yamanlar ve Urla orman yangınlarının kontrol altına alındığını duyurdu

Günün ağarmasıyla yangınlara havadan da müdahale edilmeye başlandı

18 Ağustos 2024 10:09

İzmir'in üç ilçesindeki yangınlar üçüncü gününde devam ederken Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Yamanlar ve Urla orman yangınlarının kontrol altına alındığını duyurdu.

İzmir'in Urla ve Menderes ilçelerinde çıkan ormanlık ve makilik alanlardaki yangınlara havadan ve karadan müdahale devam ediyor.

Kentte 15 Ağustos'ta Karşıyaka ilçesi Yamanlar Karatepe mevkiinde ormanlık alanda başlayan ve yerleşim yerleriyle sanayi sitesine sıçrayıp 3 mahallenin de boşaltılmasına neden olan yangına gece görüşlü helikopterlerle müdahale edildi.

Bakan Yumaklı: Yamanlar ve Urla yangınları kontrol altına alındı

Bölgede havanın aydınlanmasıyla 2 uçak ve 7 helikopterin desteğiyle devam ederken, Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, Karşıyaka yangınının kontrol altına alındığını şu sözlerle duyurdu:

"Dünden bugüne sekiz aktif yangınla başlamıştık; bunlardan biri olan İzmir Karşıyaka Yamanlar'daki yangında, şehre bakan bölümde herhangi bir risk olmadığını açıklamıştık. Arkadaşlarımız yangını bir vadiye sıkıştırmıştı ve çok şükür an itibariyle İzmir Yamanlar'daki bu yangın kontrol altına alınmıştır, sizlere bilgi vermek istiyorum.

İzmir Urla Çeşme’de makilik bir alanda çıkan bir yangındı. Bizim orman ekiplerimiz hemen intikal ettiler. Yakında bir site vardı buranın risk altında olduğu düşüncesiyle valilik tarafından boşaltılmasına karar verildi. Zarar gören herhangi bir ev ya da bir can kaybı ya da yaralanma yok orada. Hali hazırda soğutma çalışmaları devam ediyor. Burası da kontrol altında. devam eden diğer beş yangınla ilgili de güzel haberler vermek istiyorum.

İzmir Menderes’te devam ediyordu ancak bütün gece boyu arkadaşlarımızın karadan olabildiği kadar ki müdahalesi ile o da belli bir alana kıstırılmıştı, enerjisi düşürüldü, şu anda 4 uçak 11 helikopter ile çok yoğun bir şekilde karadan da arkadaşlarımız mücadele ediyorlar, kontrol altına alınmaya en yakın olan yangınlardan bir tanesi."

TIKLAYIN - Türkiye alevlerle mücadele ediyor: Yerleşim yerleri tehdit altında!

Ekipler, diğer yangınları kontrol altına almaya çalışıyor. 


İzmir yangınlarının 2. gününde neler yaşandı?

Belediye Başkanı Tugay'dan İzmir yangını açıklaması: Alaçatı'daki yangın söndürüldü, Karşıyaka, Bayındır, Tire ve Menderes'te müdahale sürüyor

İzmir'in Karşıyaka ilçesinde çıkan ve rüzgarın etkisiyle büyüyen orman yangınına havadan müdahale edilmeye yeniden başlandı. Yamanlar Karatepe mevkiinde önceki gün ormanlık alanda çıkan ve yerleşim yerleri ile sanayi sitesine sıçrayıp 3 mahallenin de boşaltılmasına neden olan yangına, günün ağarmasıyla ekipler havadan müdahale etmeye başladı. Ekipler, yangını kontrol altına alma çalışmalarını şiddetli rüzgara rağmen sürdürüyor. Yangına ilişkin konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, Alaçatı'daki yangının söndürüldüğünü ve soğutma çalışmalarının tamamlandığını, Karşıyaka, Bayındır, Tire ve Menderes'teki yangınlara ise müdahalenin sürdüğünü belirtti. Tugay, yangın nedeniyle tahliye edilenlerle ilgili Tugay, "Müyesser Turfan geçici erkek konuk evinden 19 kişi, yangından etkilenip tahliye edilen ailelerden 9 kişi toplamda 28 kişi İzelman yurtlarında kalmaktadır" bilgisini verdi.

Karşıyaka ilçesi Yamanlar Mahallesi Karatepe mevkiinde önceki gün başlayan yangın yerleşim yerlerine kadar ulaşmıştı. Yangında 16 ev yanmış, 87 ev ve 45 iş yeri boşaltılmıştı. 3 mahallenin de tahliye edildiği yangın dolayısıyla hayvan barınağı da boşaltılmıştı. Karşıyaka'da başlayan ve Bayraklı ile Çiğli ilçesindeki ormanlık alanlara da yayılan yangında, kentin birçok noktası duman altında kalmıştı. Yangın söndürme çalışmalarına, orman ekiplerinin yanı sıra belediyeler, polis, AFAD, jandarma personeli de araçlarıyla destek vermişti. Sağlık Bakanlığı, yangından toplamda 78 kişinin etkilendiğini açıklamıştı.

Yumaklı, İzmir Karşıyaka'daki orman yangınının piknik yapan kişilerin yaktığı ateşten çıktığını belirtti. Yangını çıkaran 3 kişiyi yakalama çalışmalarının devam ettiğini belirten Yumaklı, İzmir Ödemiş'teki yangını ise iki çocuğun otluk alanda sigara içerken çıkardıklarını ve çocukların gözaltına alındığını kaydetti.

Yangınların nedeni piknik ateşi ve sigara: 2'si çocuk 6 kişi gözaltında, 3 kişi aranıyor

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tugay: Alaçatı'daki yangın söndürüldü, Karşıyaka, Bayındır, Tire ve Menderes'te müdahale sürüyor

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, kentin çeşitli yerlerine ve yerleşim yerlerine ulaşan yangınla ilgili sosyal medya hesabı üzerinden açıklama yaptı. Tugay, Karşıyaka Yamanlar'daki orman yangının söndürme çalışmalarına devam eden itfaiye ekiplerinin, Bayındır, Tire ve Menderes’te çıkan yangınlara da müdahale ettiğini belirtti. 

Menderes ilçesi Şaşal ve Tahtalı Barajı çevresindeki ormanlık alanların da alevlere teslim olduğu belirten Tugay, alanın çam ormanı olması nedeniyle alevlerin hızla ilerlediğini ifade ederek "Tahtalı Barajı'nın su alma yapısını ve pompa istasyonunu tehdit eden yangının kontrol altına alınması ve tesisimizi etkilememesi için çok sayıda itfaiye aracımız ve personelimiz bölgede" dedi.

Tugay, Bayındır'da dün akşam saatlerinde başlayan yangınıyla ilgili de "Orman Bölge Müdürlüğü ekiplerine destek veren İtfaiye ekiplerimiz, 19 araç, 14 tanker ve 55 personel ile yangını kontrol altına almak için çalışıyor" bilgisini verdi.

Tire’de bugün öğle saatlerinde ormanlık alanda çıkan yangın rüzgarın etkisiyle büyüdüğünü belirten Tugay, itfaiye ekiplerinin bölgedeki yangın söndürme çalışmalarına destek olduğunu söyledi.

Tugay, Çeşme Alaçatı bölgesinde otluk alanda çıkan yangının kontrol altına alındığını ve soğutma çalışmalarının tamamlandığını ifade etti.

Yamanlar yangınında tahliye edilenler hakkında da bilgi veren Tugay, "Müyesser Turfan geçici erkek konuk evinden 19 kişi, yangından etkilenip tahliye edilen ailelerden 9 kişi toplamda 28 kişi İzelman yurtlarında kalmaktadır" bilgisini verdi.

İzmir'in Karşıyaka ilçesinde devam eden orman yangınına havadan müdahale sürüyor. Helikopterlerle müdahalenin sürdüğü bölgede, yangının etkisi kırılmasına rağmen devam ediyor. Karagöl yolu üzerinde rüzgar nedeniyle etkisini arttıran yangın köylere yakın alanda devam ediyor.

Yumaklı: 5 aktif yangınımız var

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, ülke genelindeki orman yangınlarına ilişkin bilgi verdi. Bakan Yumaklı, bir önceki açıklamasında 6 aktif yangından bahsettiğini hatırlatarak şunları paylaştı,

"Bunlardan bir tanesi olan Muğla Milas yangını kontrol altına alındı çok şükür. Halihazırda 5 aktif yangınımız var. İzmir Karşıyaka Yamanlar'la alakalı 3 uçak, 14 helikopterle bir vadinin içerisine sıkıştı yangın. Orada ulaşım biraz zor. Bu şekilde uçaklar ve helikopterlerle bu alanda baskıyı azaltıp arkadaşlarımızın bir şekilde müdahale ederek söndürmesini bekliyoruz" 

"Eylül'ün 15'ine kadar alarm durumundayız"

Uluslararası çağrıyı gerektiren bir durum yok. Önümüzdeki pazar gününe kadar hepimizin dikkatli olması gereken bir periyottayız. Nem yüksek sıcaklık ve şiddetli rüzgar adeta yanmak için sebep arayan ortamlar oluşturuyor. Eylül'ün 15'ine kadar alarm durumumuz devam ediyor."

Yangın büyük bir alana yayıldı

İzmir’in Karşıyaka ilçesi Yamanlar Karatepe mevkisinde önceki gün akşam saatlerinde çıkan yangını söndürme çalışmaları sürüyor. Bayraklı ve Çiğli ilçelerine de sıçrayan ve kuvvetli rüzgârın etkisiyle büyüyen yangına, 5 uçak, 15 helikopter, 46 arazöz, 10 su ikmal aracı, 4 dozer ve 4 yer ekibi ile müdahale ediliyor.

Gündüz saatlerinde yaklaşık hızı saatte 80 kilometreyi bulan rüzgar nedeniyle hava araçları bir süre yangına müdahale edemedi. Yangın, kara ekiplerinin müdahalesine rağmen büyük bölümü makilik olan alana yayıldı.

Hayvan barınağı tahliye edildi

Karşıyaka ilçesine bağlı Doğançay ve Sancaklı Mahalleleri ile Bayraklı ilçesine bağlı Onur Mahallesi'ndeki bazı evler ile bölgedeki bir hayvan barınağı tahliye edildi. Yangının bulunduğu bölgelere çıkan yollar trafiğe kapatıldı, jandarma ve polis güvenlik önlemi aldı.

Sanayi sitesindeki iş yerlerine sıçradı

Alevler bir süre sonra Örnekköy Sanayi Sitesi'ne kadar ulaştı. Yangın, buradaki geri dönüşüm fabrikası, mermer, kablo, ahşap işletmeler, mobilya atölyesi gibi birçok dükkana sıçradı.

Öğleden sonra rüzgarın şiddetini düşürmesi üzerine hava araçları yeniden çalışmaya başladı. Helikopter ve uçaklar, yoğun olarak alevlerin bulunduğu alana su bırakıyor.

Yangın halen Karşıyaka, Bayraklı ve Çiğli ilçesi sınırlarındaki ormanlık alanlar ile bazı yerleşim yeri ve sanayi sitesinde sürüyor. Şehrin birçok noktasından yoğun duman görülürken, ormanlık alanlara yakın bölgelerdeki bazı ev ve araçlar, sıçrayan yangın nedeniyle zarar gördü.

Yangın söndürme çalışmalarına, orman ekiplerinin yanı sıra belediyeler, polis, AFAD, jandarma personeli de araçlarıyla destek veriyor.

Yangında 87 ev ve 45 iş yeri boşaltıldı, 16 ev yandı

Yangın nedeniyle Yamanlar mevkiinde 87 ev ve 45 iş yeri boşaltıldı, 16 ev yandı.

AFAD'dan alınan bilgiye göre, Karşıyaka ile Bayraklı bölgesinde devam eden yangına yönelik havadan ve karadan söndürme çalışmaları devam ediyor.

Yamanlar mevkiinde, 87 ev ve 45 iş yerinin boşaltıldığı, 16 evin yandığı, dumandan etkilenenler dışında herhangi bir ciddi yaralanma olayı ve can kaybı yaşanmadığı öğrenildi.

Yangının enerjisinin azaldığı ancak rüzgarın etkisiyle devam ettiği bildirildi.

Karşıyaka'da yangın 

Tugay: Yerleşim bölgelerinde devam eden yangın yok

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı paylaşımla yerleşim bölgelerinde devam eden bir yangın olmadığını açıkladı. Tugay'ın paylaşımının tamamı şöyle:

"Tüm gücümüzle risk gördüğümüz her noktada yangın söndürme çalışmalarımıza aralıksız devam ediyoruz.

Şu anda yerleşim bölgelerinde devam eden bir yangın yok. Herhangi bir tehlike olmasına karşın itfaiye ekiplerimiz yerleşim yerlerinin sınırında tedbir almış durumda. Yangın geniş bir ormanlık alanda devam ediyor.

Eş zamanlı olarak Bayındır ilçemizde dağlık ve ormanlık bir alanda yangın var. Yine itfaiyemiz orada sahada köyleri korumak için var gücüyle çalışıyor.

Rüzgarın hızının artması riskine karşı tüm belediye birimlerimizle gece boyunca teyakkuzdayız."

Sağlık Bakanlığı: Yangından 78 kişi etkilendi

Öte yandan Sağlık Bakanlığı, İzmir'deki orman yangınlarından 78 kişinin etkilendiğini, 29 kişinin ise tedavisinin devam ettiğini bildirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, "İzmir'de meydana gelen orman yangınından 78 kişi etkilenmiştir. Hastanelerimizde 29 kişinin tedavisi devam etmektedir. Vatandaşlarımıza acil şifalar dileriz. Bölgeye 10 ambulans, 3 UMKE timi ve 42 sağlık personeli görevlendirilmiştir. Yangından etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz" ifadelerine yer verildi.

Elektrikler kesildi

Bölgede yaşayan vatandaşlar yangının büyüklüğü ve yayılma hızını sosyal medya hesaplarından paylaştı.

Sosyal medyada; yangın nedeniyle İzmir'in Karşıyaka ilçesinde elektrik kesintileri yaşandığı bildirilirken havadan kül yağdığı ifade edildi.

Yangın Örnekköy Geçici Köpek Bakım Evi'ne doğru yaklaştı, Karşıyaka Belediyesi vatandaşlara çağrı yaptı

Karşıyaka Belediyesi'nin sosyal medya hesabından, "Yangın ne yazık ki tüm müdahalelere rağmen Örnekköy Geçici Köpek Bakım Evi'ne doğru yaklaştı" duyurusu yapıldı. Belediye, "Tüm hayvanseverleri bakım evimizdeki can dostlarımızın tahliyesi için yardıma çağırıyoruz" çağrısı yaptı.

“Yerleşim yerleri için bir tehlike görünmüyor”

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, Karşıyaka Yamanlar Dağı Kartepe mevkiinde dün akşam başlayan ve hızla yayılan orman yangını hakkında güncel bilgileri paylaştı. Tugay, yangının şiddetli rüzgar nedeniyle geniş bir alana yayıldığını ve bazı yerleşim yerlerini etkilediğini belirtti.

Başkan Tugay, ekiplerin yangına müdahalede gerekli tüm önlemleri aldığını ifade ederek, “Sabah saatlerinde rüzgarın etkisiyle yangın Bayraklı’nın bazı mahallelerine oldukça yaklaştı ve bazı evlere etki etti. Ancak yerleşim yerleri için ilerleyen bir tehlike görünmüyor” dedi. Tugay, şu anda Karşıyaka’daki küçük sanayi sitesinde devam eden yangına yoğun bir şekilde müdahale edildiğini ve Bayraklı’nın Körfez ve Doğançay mahallelerinde de benzer bir yoğun mücadelenin sürdüğünü belirtti. Ayrıca, Çiğli’ye kadar uzanan geniş bir alanda yangının devam ettiğini ve rüzgarın çalışmaları zorlaştırdığını vurguladı.

Bakan Yumaklı: Müdahalemiz sürüyor

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, İzmir'deki yangın bölgesine gitmek üzere Ankara'dan yola çıktı.

Bakan Yumaklı, soysal medya hesabından yaptığı paylaşımdan İzmir’deki yangınlara havadan ve karadan müdahalenin devam ettiğini açıkladı.

Yumaklı'nın açıklaması şu şekilde:

"Fedakâr orman kahramanlarımızın gün boyu süren cansiparane mücadelesi hava gücümüzle destekleniyor. Tüm imkanlarımızla yangını kontrol altına almak için gayret ediyoruz."

İzmir Valisi Elban: Risk azaldı, can ve mal kaybı yok

İzmir Valisi Süleyman Elban, Karşıyaka ilçesindeki Yamanlar Mahallesi'nde çıkan yangınla ilgili bir açıklama yaptı. Elban, yangının riskinin büyük ölçüde azaldığını belirterek, “Can kaybı ve yaralımızın olmaması en büyük tesellimizdir” ifadelerini kullandı.

Vali Elban’ın açıklamasında, yangının enerjisinin iyice düştüğü ve riskin büyük ölçüde azaldığı ifade edildi. Ayrıca, yangının kontrol altına alınması için Orman, AFAD, Polis ve Jandarma güçleri ile TOMA araçları, itfaiye ve belediye personelinin hızlı bir şekilde müdahale ettiği ve vatandaşların güvenliğinin sağlandığı vurgulandı.

Karşıyaka Belediyesi'nde acil çağrı

Öte yandan Karşıyaka Belediyesi sosyal medya hesabından "Yangına müdahale için kullanıma hazır durumda su tankeri ve iş makinesi olan tüm firmaları mücadelemize destek olmaya çağırıyoruz" çağrısı yaptı.

TSK, Çiğli'deki yangın söndürme çalışmalarına 9 helikopterle destek sağladı

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), İzmir'in Çiğli ilçesindeki orman yangınını söndürme çalışmalarına, Türk Silahlı Kuvvetlerine (TSK) ait 9 helikopterle destek sağlandığını bildirdi. (AA/T24/DHA)

 

 

 

 

 

 

 

"
"