Gündem

İYİ Partili Taşcı: Çocuk istismarları endişe verici boyutta

13 Eylül 2024 13:06

İYİ Parti Tekirdağ Milletvekili Selcan Taşcı, çocuklara yönelik istismarın Türkiye ve dünyada endişe verici boyutta olduğunu belirterek, "Devlet, çocuk doğduğu anda o aileye emanet edilebilir mi, edilemez mi, bunun testini gerçek veriye dayalı olarak yapmalıdır" dedi.

Taşcı, Mecliste düzenlediği basın toplantısında, ilk olarak Diyarbakır'da 8 yaşında öldürülen Narin Güran'la, ardından Tekirdağ'ın Malkara ilçesinde 2 yaşındaki kız bebeğin darbedilmesi ve cinsel istismara uğraması olayıyla sarsıldıklarını söyledi.

Tekirdağ'daki soruşturmada tutuklu sayısının 5'e yükseldiğini anımsatan Taşcı şunları söyledi:

"Anne, üvey baba, 13 ve 14 yaşındaki iki komşu çocuğu ve komşu tutuklu. Haberlerde üvey babası ve komşusu tecavüz etti diye görüyorum. Tecavüz nedeniyle 2 tutuklu var. Biri 13, diğeri 14 yaşındaki iki çocuk. Üvey babayla ilgili tecavüz bulgusu yok. İhmalden dolayı tutuklu. Annesi ve komşu da delilleri gizlediği için tutuklu."

Gizli yürütülen soruşturmanın ardından olayın derinlemesine tartışılması gerektiğini kaydeden Taşcı, "Anne uyuşturucu kullanıyor, cezaevine bu nedenle giriyor. Cezaevinden çıktığında çocuk kendisine teslim ediliyor. Muhtemeldir ki şu an zanlı durumundaki çocuklar da aynı batağın içinde" dedi.

"Bu endişeyi ivedi olarak bir tedbir gerekçesi haline getirmeliyiz"

Taşcı, hem Türkiye'de hem dünyada çocuk istismarı verilerinin endişelendirici olduğunun altını çizerek, "Bu endişeyi ivedi olarak bir tedbir gerekçesi haline getirmeliyiz" ifadesini kullandı. Çocuk istismarı konusunda ortak iradenin geliştirilmesi gerektiğine dikkati çeken Taşcı, şöyle konuştu:

"Çocukları korumak için maruz kaldıkları tehdit ve tehlike hiç oluşmadan tedbir alınmalı. Bizim devletten beklentimiz, çocuk doğduğu anda o çocuğun hangi ortama gözünü açtığının fark edilmesi. Bu, bir yükümlülüktür. Devlet, çocuk doğduğu anda o aileye emanet edilebilir mi, edilemez mi, bunun testini gerçek veriye dayalı olarak yapmalıdır. Çocuklarımızı ancak böyle koruyabiliriz."

"
"