Politika

İYİ Partili Kavuncu'dan Ali Yerlikaya ve Murat Kurum'a, Hatay'da eşya yardımı ve rezerv alan soruları

İYİ Parti Grup Başkan Vekili Buğra Kavuncu X hesabından “Atatürk'ün emaneti, depremi en ağır şekilde hisseden Hatay'da neler oluyor?” başlığıyla Bakanlar Ali Yerlikaya ve Murat Kurum’a yönelik hazırladığı soru önergelerini paylaştı.

27 Temmuz 2024 19:40

İYİ Parti Grup Başkanvekili Buğra Kavuncu, 6 Şubat depremlerinin ardından Hatay'da yaşanan sorunları Meclis gündemine taşıdı. Kavuncu İçişleri Bakanı ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan tarafından cevaplanması için sunduğu soru önergelerini X hesabından kamuoyu ile paylaştı.

Kavuncu, İçişleri Bakan’ı Ali Yerlikaya tarafından cevaplamasına yönelik verdiği soru önergesinde, eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun depremzedelere yönelik yapılacığını söylediği eşya yardımını hatırlatarak, mevcut Hatay Valisi Mustafa Vasatlı’nın basına yansıyan “eşya yardımı yapılmacak” sözlerinin doğru olup olmadığını sordu.

Kavuncu’nun Yerlikaya’ya yönelttiği sorular şöyle:

"Hatay Valisi, kendisini atfedilen ve basında yer alan ifadeleri kullanmış mıdır?

Eşya yardımının yapılacağını bizzat dönemin içişleri bakanı tarafından ifade edilirken, depremzedelere eşya yardımı yapılmamasının gerekçesi nedir?

Yardım yapılması için yasal dayanak şart mıdır? Şayet şartsa, ilgili kurumlarla bunun düzenlenmesi söz konusu olacak mıdır?

Deprem bölgesinde yaşayanlar, zaten evlerinin yıkılmasının ardından birçok sorunla boğuşurken, devletin vatandaşlarını sahipsiz bıraktığına dair oluşacak muhtemel bir aldı, vatandaşın devlete güvenini sarsmayacak mıdır?"

TIKLAYIN: Hatay Valisi “Yasal zemini yok”’ dedi, depremzedelere verilen eşya yardımı sözü tutulmadı!

Bakan Kurum'a "joker yıkım ekibi" sorusu

Kavuncu, 6 Şubat depremlerinin ardından Hatay'da rezerv alan kapsamına alınıp hakkında yıkım kararı verilen hasarsız konutlarda yaşayan yurttaşların sorunlarının gün geçtikçe arttığına dikkati çekerek Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'a "joker yıkım ekibi" iddiasını sordu.

Kavuncu'nun verdiği soru önergesinin gerekçesi şöyle:

“Rezerv alan uygulamasında yaşanan aksaklıklar bakanlığınız tarafından takip edilmekte midir?

Hatay'da valiliğe ait olduğu iddia edilen 'joker' yıkım ekibi gerçekten söz konusu mudur?

Hasarsız veya az ya da orta hasarlı konutlarda yaşayan vatandaşlarımız için, rezerv alan dahilinde alternatif bir uygulamanın söz konusu olması mümkün müdür?

Aynı ada içinde bulunan 4 bina ise koruma altındayken, aynı alandaki başka bir binanın yıkılacağına yönelik kararlar çıkmaktadır. Prosedür neye göre uygulanmaktadır?"

"
"