Politika

İYİ Parti ile DEM arasında 'etnisite' tartışması: "Bir süredir Kürtçe öğrenmeye çalışıyorum"

28 Temmuz 2024 20:07

İYİ Parti Antalya Milletvekili Uğur Poyraz, TBMM Genel Kurulu'nda DEM Parti'nin tutuklulara ilişkin verdiği grup önerisiyle ilgili konuştu. Poyraz önergenin "etnisite temelli" olduğunu söylerken, "Bir süredir Kürtçe öğrenmeye çalışıyorum. Kürtçe şarkıların ezgisi kadar sözlerini de anlamlı buluyorum" ifadelerini kullandı. DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit ise "Önergelerimiz üzerinde cımbızlayıp söz söylemek geleneğe döndü. Önergemizin içerisinde etnisite temelli hiçbir şey yok" diyerek, Poyraz'a cevap verdi.

TBMM Genel Kurulu'nda, sokak hayvanlarının uyutulmasına ilişkin düzenlemeler içeren 17 maddelik ‘Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmeleri öncesinde milletvekilleri gündem dışı konuştu. Ardından partilerin grup önerileri üzerinde görüşmelere başlandı.

İYİ Partili Poyraz: Bir süredir Kürtçe öğrenmeye çalışıyorum

İYİ Parti Antalya Milletvekili Uğur Poyraz, TBMM'de DEM Parti'nin önergesini eleştirerek, adaletsizlik ve hukukun sadece bir etnisiteye indirgenmesinin çözümsüzlüğe hizmet ettiğini söyledi.

Poyraz, konuşmasında şunları ifade etti: "Bir süredir Kürtçe öğrenmeye çalışıyorum. Kürtçe şarkıların ezgisi kadar sözlerini de anlamlı buluyorum. Kürtlerin bir konuya ilişkin analizlerinden de son derece istifade ediyorum. En çok güldüğüm filmler arasında da 'Vizontele' var. Kürt'ün saflığı, samimiyetini esprilerini anlatan en güzel film. Yani Kürt'e dair hiçbirimizi rahatsız eden bir durum söz konusu değil."

DEM Partili Koçyiğit: Cımbızlayıp söz söylemek geleneğe döndü

Poyraz'ın konuşmalarına ilişkin sataşmadan söz alan DEM Parti Grup Başkanvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit, "Önergelerimiz üzerinde cımbızlayıp söz söylemek geleneğe döndü. Önergemizin içerisinde etnisite temelli hiçbir şey yok. İçeride sadece Kürt arkadaşlarımız değil, aynı zamanda ittifakımız ve birçok bileşenimizden arkadaşımız var. Diğer yandan Hakkari Belediyesi eş başkanımız Mehmet Sıddık Akış'ın yargılama süreci var. Nasıl etnisite temelli olmaz bu" diyerek tepki gösterdi. 

Koçyiğit'in sözleri üzerine İYİ Partili Poyraz, "Uygulama ayrıdır devlet aklı ve ahlakı ayrıdır. Devlet aklı ve ahlakını savunmadığınız ve inşasına katkı sunmadığınız sürece olay ve kavramlarına yönelik eleştirileriniz sadece oturduğunuz yerden sınırlı kalır" eleştirisinde bulundu

 

"
"