Dünya

İtalya'daki Etna Yanardağı bu yaz 5. defa patladı

05 Ağustos 2024 14:43

T24 Dış Haberler

İtalya'daki Etna Yanardağı bu yaz beşinci kez patlamaya, Sicilya'nın üzerine kül püskürtmeye ve uçuşları geçici olarak durdurmaya başladı.

İtalya Ulusal Jeofizik ve Volkanoloji Enstitüsü (INGV) Etna Yanardağı'nın patlamaya başladığını açıkladı. INGV'nin gözetiminden elde edilen video, yerel saatle sabah 3 civarında başlayan büyük kül bulutları üreten bir lav pınarı gösterdi.

Yanardağdan yükselen kül bulutlarının, komşu kasabaların 9 kilometre yukarısından görülebilmekte olduğu, Viagrande ve Aci Castello gibi yakın yerleşim yerlerine de kül düştüğü rapor edildi.

INGV, son günlerde sık sık kül ve lav püskürten Voragine kraterinin yüksekliğinin, biriken lavlar nedeniyle 3 bin metreye ulaştığını ve yanardağın en yüksek noktası haline geldiğini bildirdi, Bocca Nuova ve Voragine kraterlerinde lav akışının devam ettiğini söyledi. 

Sicilya'nın Catania Uluslararası Havaalanı'ndaki uçuşlar, tedbir amacıyla, kül salınımının durmasının ardından geçici olarak askıya alındı. Ancak yetkililer devam eden püskürme nedeniyle daha fazla gecikme yaşanabileceği konusunda uyarıda bulunuyor.

 

"
"