Dünya

İsveç, diskalifiye edilen Eurovision yarışmacısı Joost Klein hakkındaki soruşturmayı kapattı

Joost Klein, 11 Mayıs'taki Eurovision finalinden diskalifiye edilmiş ve "Europapa" şarkısını seslendirememişti

13 Ağustos 2024 08:37

T24 Dış Haberler

İsveç, bir kamera operatörünün kendisini tehditkâr davranışlarda bulunmakla suçladığı Eurovision yarışmacısı Joost Klein hakkındaki soruşturmayı kapattığını açıkladı.

Yapım ekibinden bir kadının, şarkıcının, yarı final performansının ardından kendisine yönelik "tehditkâr" bir harekette bulunduğunu iddia etmesi üzerine Joost Klein, 11 Mayıs'taki Eurovision finalinden diskalifiye edilmiş ve "Europapa" şarkısını seslendirememişti. 

Klein'ın yarışmaya katılmasından sorumlu Hollandalı yayın kuruluşu Avrotros, o dönemde Klein'ın sahneden indikten hemen sonra, "açıkça yapılan anlaşmalara aykırı olarak" ve filme alınmak istemediğini defalarca belirtmesine rağmen filme alındığını ve bu nedenle diskalifiye edilmesinin orantılı olmadığını açıklamıştı. 

İsveç savcılık makamı Klein'ın "kadının film kamerasına çarpan bir hareket" yaptığı sonucuna vardığını ancak olayların seyrinin "hızlı olduğunu ve olayın tanığı tarafından farklı algılandığını" belirtti. Kıdemli savcı Fredrik Jönsson, "Bugün soruşturmayı kapattım çünkü eylemin ciddi bir korkuya neden olduğunu ya da adamın böyle bir niyeti olduğunu kanıtlayamıyorum" dedi.

Avrotros, Hollanda basın ajansı ANP'ye yaptığı açıklamada Klein'ın diskalifiye edilmesinden dolayı hala "derin bir hayal kırıklığı" yaşadığını ve konuyu görüşmek üzere yarışmanın organizatörü Avrupa Yayın Birliği (EBU) ile bir toplantı yapmayı planladığını söyledi.

Klein'ın menajeri de "Ekip olarak bu belirsizlik döneminin artık sona ermiş olmasından dolayı inanılmaz derecede mutlu ve rahatlamış durumdayız. Sonunda yüksek sesle söyleyebiliyoruz: bu dava için hiçbir zaman bir neden yoktu" açıklamasında bulundu. 

Ancak EBU, Hollandalı yarışmacıyı diskalifiye etme kararının arkasında durduğunu söyleyerek "Bu, Klein'ın uygunsuz davranıp davranmadığı ve ESC kural ve prosedürlerini ihlal edip etmediğine değil, suç teşkil eden bir eylemin işlenip işlenmediğine yönelik bir soruşturmaydı" açıklamasında bulundu. 

Yarı finalin ardından düzenlenen gergin basın toplantısında, aralarında Klein'ın da bulunduğu çok sayıda sanatçı, İsrail'in yarışmaya dahil edilmesiyle ilgili tartışmaların yarışmayı gölgelemesinden duydukları hayal kırıklığını dile getirmişti. 

"
"