Yaşam

İstanbul'da hamam fiyatları da uçtu: Müşteriler genelde gurbetçiler oluyor

Masaj ve sauna hizmetleri eklenince maliyet 1000 lirayı buluyor

12 Temmuz 2024 09:45

Sadece temizlenme değil, sosyalleşme alanı olarak kullanılan hamamlar, Türk kültüründe önemli bir yere sahip. Hamam ücretleri ise genelde 400 TL'den başlıyor. Kese ücreti 100 TL. Turistlerin tarifesi 50-120 Euro arasında değişiyor.

Haber Global'den Sibel Gülersöyler'in haberine göre, Türk kültüründe önemli bir yeri bulunan hamamlar, dünyada da en çok bilinen kültürel miraslarımızın başında geliyor. Günümüzde sayıları azalsa da halen bir gelenek olarak devam eden hamamlar, en çok İstanbul'un Fatih ve Üsküdar ilçelerinde bulunuyor. Osmanlı döneminde çarşı hamamları da ekonomik anlamda önemli bir gelir kaynağı olarak biliniyor. Loğusa hamamı, gelin hamamı, asker hamamı, kız bakma hamamı, kırk hamamı adı altında çeşitli etkinlikler, o dönem için sadece temizlenme değil, sosyalleşme anlamı da taşıyor. Hamam tası, peştemal, havlu, sabun, kese attırma gibi maliyet kalemleri de hamamların gelirlerini oluşturuyor.

Kese atma 100 lira

Ücretleri genelde 400 TL'den başlayan hamamların, kişi sayısı arttıkça fiyatları düşürebiliyor. Keselenme ücreti ise genelde 100 TL. Masaj ya da sauna gibi hizmetler de eklendiğinde hamamın maliyeti bin TL'yi bulabiliyor. Hamamdan sonra çalışanlara bahşiş vermenin kültürel bir boyutu bulunuyor.

VİP masaj 120 Euro

Fatih'te turistlerin sıklıkla tercih ettiği bir hamamın fiyatları ise 50 Euro (1.770 TL)'dan başlıyor, hizmetler arttıkça fiyat, 120 euro(4.250 TL)'ya kadar çıkıyor. Türklerin genelde en uygun paketi tercih ettiğini anlatan yetkili, "Müşterilerimiz genelde Almanya'dan gelen gurbetçiler. Elbette Türklere özel indirimlerimiz oluyor" diyor.

50 Euro olan paket de 15 dk sauna, 15 dk buhar odası, 15 dk peeling ve 15 dakika da köpük masajı yapılıyor, toplamda 1 saat süren bu hizmette içecekler de ikram ediliyor. 120 Euro olan hamam ise ortalama 2 saati buluyor. Bu fiyata 15 dk sauna, 15 dk buhar odası, 15 dk peeling, 15 dakika köpük masajı, 50 dk rahatlatıcı masaj, 20 dakika da ekstra masaj hizmeti sunuluyor. Bu fiyatlara da el bakımı, yüz maskesi ve içecekler ücretsiz bir şekilde veriliyor.

"
"