Dünya

İsrail, Suriye’de kara operasyonu yaptı: Yeraltı merkezi vuruldu

görsel temsilidir

13 Eylül 2024 13:00

Suriye’de rejime ve ülkedeki İran güçlerine sık sık hava operasyonları düzenleyen İsrail, bu kez hava destekli kara operasyonu gerçekleştirdi. Yoğun hava harekatı sonrası Suriye’nin Masyaf kentinde İran’a ait olduğu bildirilen Bilimsel Araştırma Merkezi’ne özel eğitimli komandolar tarafından harekat düzenlendi. Merkezde görevli iki İranlı esir alındı.

Lübnan’daki Hizbullah örgütüne verdiği destek nedeniyle sık sık İsrail savaş uçakları ve İHA’larının saldırısına uğrayan Suriye rejimine bu kez hava destekli kara operasyonu gerçekleştirildi. Suriye TV’ye göre, İsrail, geçtiğimiz pazar gecesi, son ayların en güçlü saldırısında rejim ve İranlı milislerin Hama ve Suriye kıyısındaki askeri tesislerini hedef aldı. Saldırıda 16 kişi yaşamını yitirirken 36 kişi yaralandı. Haberde, İsrail’in Suriye topraklarına hava destekli nokta kara operasyonu gerçekleştirildiği ifade edildi.

Tesis zarar gördü

Bu iddiadan bir gün sonra saldırıya ilişkin detaylar İsrail medyasında kapsamlı yer aldı. Bir çok gazetenin manşete taşıdığı, TV’nin ise birinci haber olarak verdiği haberlere göre, helikopter ve İHA’ların da kullanıldığı hava destekli kara operasyonu yaklaşık bir saat sürdü. İsrail özel kuvvetlerinin operasyon kapsamında bölgeye sızarak ekipman ve belgelere el koyduğu ve tesise büyük zarar verdiği ileri sürüldü.

Silah üretimi ve nükleer faaliyet iddiası

İsrail özel kuvvetlerinin hedeflediği Batı Suriye sınırlarında bulunan Masyaf kenti yakınlarındaki yer altı Bilimsel Araştırma Merkezi’nde Suriye ve İran ortak güçleri faaliyet gösteriyor. Merkezin hassas füzeler, insansız hava araçları, değişik türde silah ve kimyasal silah üretimi ve geliştirilmesinin yanı sıra nükleer faaliyet amacı ile kullanıldığı ileri sürüldü. Merkezin ayrıca uranyum zenginleştirilmesinde de kullanıldığı iddialar arasında.

Sıkı korunuyordu

Suriye ile İran’ın ortak tesisi Lübnan Hizbullahına lojistik destek sağlayan bir askeri üs olması nedeniyle İran Devrim muhafızları, savaş helikopterleri ve İHA’lar tarafından sıkı korunuyordu. İsrail özel kuvvetlerinin hava destekli operasyonunda, tesiste görevli iki önemli İranlı görevlinin yaşanan şiddetli çatışmalar sonrası esir alındığı bildirildi.

 

"
"