Dünya

İsrail Savunma Bakanı Gallant: Rehine takası anlaşması her zamankinden daha yakın

Gallant, rehinelerin ailelerine takas anlaşmasının her zamankinden daha yakın olduğunu söyledi

04 Temmuz 2024 11:16

T24 Dış Haberler

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, 7 Ekim'de Hamas tarafından rehin alınan kişilerin ailelerine rehine takası anlaşmasının "her zamankinden daha yakın olduğunu" söyledi. 

İsrail Başbakanlık Ofisi'nden bir yetkilinin The Times of Israel'e verdiği bilgiye göre, Hamas'ın, İsrail'in son rehine anlaşması önerisine yanıt göndermesinin ardından Başbakan Binyamin Netanyahu'nun bugün ABD Başkanı Joe Biden ile telefonda görüşmesi bekleniyor.

Netanyahu bu akşam saat 20.00'de Hamas'ın yanıtı konusunda bir karara varmak üzere kabine toplantısına başkanlık edecek.

Kanal 12'nin üst düzey bir İsrailli yetkiliye dayandırdığı haberine göre Hamas, anlaşmanın ilk aşamasını kabul edebilmek için İsrail'in savaşı sona erdirmesi ve Gazze'den tamamen çekilmesi yönündeki garanti talebini geri çekti.

Hamas da dün yaptığı açıklamada, Gazze Şeridi'nde ateşkes için arabulucularla fikir alışverişinde bulunduklarını bildirmişti. Hamas'ın Telegram hesabından yapılan açıklamada, "Filistin halkımıza yönelik saldırıların durdurulması amacıyla arabulucu kardeşlerimizle (Mısır-Katar) fikir alışverişinde bulunduk" ifadeleri kullanılmıştı. 

İsrail Başbakanlık Basın Ofisi'nin Mossad adına yaptığı açıklamada, İsrail ile Hamas arasındaki esir takası anlaşmasına ilişkin Hamas'tan yanıt geldiği bildirilmişti. Açıklamada, "Rehine (takası) anlaşmasında arabulucular, Hamas'ın rehinelerin serbest bırakılması anlaşması teklifine verdiği yanıtı müzakere ekibine iletti" ifadelerine yer verilmişti.